Alpha Bank: Το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Unicredit – Αναμένεται ταχεία αποεπένδυση του ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Unicredit – Αναμένεται ταχεία αποεπένδυση του ΤΧΣ
Ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών ο διορισμός συμβούλου διάθεσης από το ΤΧΣ. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται η αποεπένδυση. Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την Εθνική Τράπεζα. Οριστικά οι τράπεζες στο ξέφωτο ενός δρόμου, τον οποίο άνοιξε το 2019 ο «Ηρακλής» για την δραστική εξυγίανσή τους από τα κόκκινα δάνεια.

Ένα καλά δομημένο deal και καλά φυλαγμένο μυστικό, ήταν η συμφωνία που ανακοίνωσαν χθες Alpha Bank και Unicredit.Το timing της ανακοίνωσης σηματοδότησε την άμεση ψήφο εμπιστοσύνης των μεγάλων ξένων επενδυτών στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα και από την Standard & Poor΄s, αλλά και το οριστικό ξέφωτο ενός δρόμου, τον οποίο άνοιξε το 2019 ο «Ηρακλής» με την δραστική εξυγίανση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Καταλυτική στον δρόμο εξυγίανσης της Alpha Bank ήταν η τιτλοποίηση Galaxy, μέσω του «Ηρακλή» τον Φεβρουάριο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Alpha Bank ενόψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ και οι επαφές του CEO της Τράπεζας, Βασίλη Ψάλτη, με τον CEO της Unicredit, Andrea Orcel, ήταν σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Πριν από ένα μήνα και αφού οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει και επίσης οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα από την S&P, η Unicredit γνωστοποίησε τις προθέσεις της στην κυβέρνηση, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, ο Andrea Orcel συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πέραν του CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, ο κύκλος των προσώπων που γνώριζαν το κυοφορούμενο mega – deal ήταν πολύ κλειστός. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος προ μηνός είχε υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι και είχαν συζητήσει για θέματα οικονομίας, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Γνώση των θετικών εξελίξεων είχε λάβει και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε δηλώσει πολύ πρόσφατα στο Reuters ότι θα ήθελε να δει στρατηγικούς εταίρους, «ιδανικά μία η δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, στις ελληνικές τράπεζες κατά την αποεπένδυση του ΤΧΣ».

Το μόνο που φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις είναι το ΤΧΣ που έλαβε χθες το πρωί την επιστολή ενδιαφέροντος της Unicredit για το 9% των μετοχών της Alpha Bank, ενώ βρίσκονται στην τελική φάση οι προετοιμασίες για την έξοδο του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, ήδη από χθες το βράδυ, το ΤΧΣ με τους συμβούλους του δρομολόγησε τις διαδικασίες, ολοκληρώνοντας εντός των επομένων ημερών τον διορισμό συμβούλου διάθεσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΧΣ θα ολοκληρώσει την αποεπένδυσή του από την Alpha Bank μέσα στον Νοέμβριο. Όπως εκτιμάται, η διαδικασία μέχρι και την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού της σκέλους θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Σημειώνεται ότι στο διάστημα αυτό, θα «τρέξει» παράλληλα και η έναρξη της τμηματικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, μέσω της διαδικασίας book building που όπως έγραψε το insider.gr, τοποθετείται, το πιθανότερο, στις 15 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία Alpha Bank – Unicredit, ως μία απευθείας ιδιωτική συναλλαγή, δεν απορροφά καθόλου κεφάλαια και ρευστότητα από τις συναλλαγές αποεπένδυσης του ΤΧΣ που θα ακολουθήσουν σε Εθνική και Πειραιώς. Η μη «παρεμπόδιση» των διαδικασιών αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις δύο τράπεζες με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ, είχε άλλωστε αναφερθεί σε συνάντηση που είχε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Διοίκηση της Alpha Bank με την Διοίκηση του ΤΧΣ. Όπως είχε γράψει το insider.gr, η Διοίκηση της Alpha Bank είχε θέσει θέμα χρονοδιαγράμματος της αποεπένδυσης, ζητώντας - δεδομένου του μικρού ποσοστού ελέγχου του ΤΧΣ (9%) στο μετοχικό της κεφάλαιο - να βρεθεί μία φόρμουλα που ούτε να βάλει την Τράπεζα στην «ουρά» να περιμένει να προχωρήσουν οι μεγάλες αποεπενδύσεις του ΤΧΣ από Εθνική και Πειραιώς, ούτε όμως μπαίνοντας σφήνα, να «κάψει» τις δικές τους διαδικασίες αποεπένδυσης. Μάλιστα, ο CEO Βασίλης Ψάλτης είχε πει στην Διοίκηση του ΤΧΣ ότι υπάρχει ενδιαφέρον μετόχων για την Alpha Bank, κάτι που είχε πει και στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας το καλοκαίρι.

Στην επιστολή της προς το ΤΧΣ, η Unicredit προτείνει η συναλλαγή να δομηθεί ως προσυμφωνημένη συναλλαγή (πακέτο μετοχών) και οι μετοχές να πωληθούν και να μεταβιβαστούν μέσω αμοιβαία συμφωνημένης σύμβασης αγοράς μετοχών που θα περιλαμβάνει τις συνήθεις εγγυοδοτικές δηλώσεις. Η UniCredit δεν προτίθεται να προβεί σε οποιοδήποτε οικονομοτεχνικό ή νομικό έλεγχο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και δεν αναμένει να λάβει επιχειρηματικές εγγυοδοτικές δηλώσεις. Η συναλλαγή δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε εξωτερική χρηματοδότηση και η UniCredit έχει δηλώσει ότι διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να πληρώσει πλήρως για την απόκτηση των μετοχών σε μετρητά.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία που ανακοίνωσαν χθες Alpha Bank – Unicredit συνιστά μία εντελώς πρωτότυπη συναλλαγή. Μέχρι σήμερα, καμία ξένη τράπεζα δεν έχει ζητήσει απλά συμμετοχή με ποσοστό σε ελληνική. Το σύνηθες ήταν εξαγορά και συγχώνευση. Η Unicredit, όπως είπε ο CEO του Ομίλου, Andrea Orcel στους αναλυτές, δεν στοχεύει σε συγχώνευση, καθώς θεωρεί ότι η απόκτηση του 9% της Alpha Bank είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλουν απόδοση τα κεφάλαια της Unicredit. Η οποία, στην περίπτωση που δεν πάρει το πράσινο φως του ΤΧΣ, θα αγοράσει ποσοστό τουλάχιστον 5% της Alpha Bank μέσω Χρηματιστηρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UniCredit: Η πανευρωπαϊκή τράπεζα που επενδύει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά 17 χρόνια

Η δυστοκία του ΤΧΣ - Ο... ζωηρός Κέκροπας- Τι λείπει από το Χρηματιστήριο

Bloomberg: Οι λόγοι που η UniCredit ενδιαφέρθηκε για την Alpha Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider