Κωτσόβολος: Στην τελική ευθεία η διαδικασία πώλησης - Το ύψος των προσφορών και ένας αρχικός ενδιαφερόμενος έκπληξη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κωτσόβολος: Στην τελική ευθεία η διαδικασία πώλησης - Το ύψος των προσφορών και ένας αρχικός ενδιαφερόμενος έκπληξη
Οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την ΔΕΗ, το υψηλό τίμημα και το αρχικό ενδιαφέρον της Μασούτης για την Κωτσόβολος

Εβδομάδα εξελίξεων αποτέλεσε η προηγούμενη για την διαδικασία πώλησης της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών συσκευών της χώρας, Κωτσόβολος, με τις πληροφορίες να διαδέχονται η μια την άλλη και να εντοπίζονται ανά περιπτώσεις αντίθετες. Πλέον βέβαια, ο διαγωνισμός δείχνει να οδεύει προς το τέλος του και η ΔΕΗ να αποτελεί το απόλυτο φαβορί της όλης διαδικασίας.

Ήταν μόλις την Πέμπτη στα εγκαίνια του νέου κέντρου διαλογής της ACS, όπου ανώτατα στελέχη του Ομίλου της Quest ανέφεραν σε πηγαδάκι δημοσιογράφων ότι οι διαπραγματεύσεις και με τους τρεις ενδιαφερόμενους είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΔΕΗ φαίνεται να αποτελεί φαβορί καθώς και ότι η Quest που είχε ήδη καταθέσει την τελική της προσφορά, δεν πρόκειται να μπει σε μια φάση πλειοδοσίας της αλυσίδας για μεγαλύτερο τίμημα. Μια ημέρα μετά νέες πληροφορίες σημείωναν ότι η διαδικασία, την οποία πραγματοποιεί η βρετανική μητρική με την βοήθεια της Citigroup έχει περάσει σε νέα φάση, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη μια εκ των διεκδικητών, τη ΔΕΗ. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί και φυσικά δεν έχει διαψευτεί επισήμως από πλευράς της ΔΕΗ.

Ο λόγος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, όπως επεσήμαναν πηγές προσκείμενες στις διαδικασίες στο Insider.gr, ήταν το προσφερόμενο τίμημα από πλευράς της ΔΕΗ το οποίο ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό της Quest, αλλά και αυτό του έτερου σχήματος που συμμετείχαν ο Όμιλος Μαρινάκη, το Latsco FamilyOffice και ο επιχειρηματίας κ. Χάρης Καρώνης (Viva Wallet). Προσέθεταν μάλιστα ότι το τίμημα που προσέφερε η ΔΕΗ κυμαινόταν υψηλότερα κι από το ποσό-στόχο που εκτιμούσε η αγορά ότι θα πωληθεί η αλυσίδα. Για μια τάξη μεγέθους να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω ποσό ήταν τα 200 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα της Quest ήταν κάτω από αυτό και πάνω από τα 160 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα, αν τουλάχιστον είναι θετικές και οδηγήσουν σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Σε αντίθετη περίπτωση όμως και δεδομένου ότι οι προσφορές δεν είναι δεσμευτικές αλλά τελικές, δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον και οι συζητήσεις μεταξύ της βρετανικής μητρικής και των υπολοίπων παικτών να αναζωπυρωθούν, ή ακόμα και να επιστρέψει και κάποιος από τους αρχικούς ενδιαφερόμενους ο οποίος δεν «αποκλείστηκε» από την διαδικασία, αλλά δεν προχώρησε ηθελημένα από πλευράς του στην κατάθεση τελικής προσφοράς.

Να θυμίσουμε άλλωστε ότι η πρώτη λίστα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ήταν πολύ μακρύτερη περιλαμβάνοντας ακόμα κι ονόματα «έκπληξη». Πέρα από τις βαλκανικές αλυσίδες που έδειξαν ενδιαφέρον και τους τρεις ενδιαφερόμενους που πέρασαν στην επόμενη φάση, περιλάμβανε, για παράδειγμα, κι έναν από τους μεγάλους παίκτες της εγχώριας αγοράς σούπερ μάρκετ. Ο λόγος για την εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη, αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr είχε συμμετάσχει στην αρχή φάση του διαγωνισμού. Η εμφάνισή της μάλιστα στη λίστα των ενδιαφερομένων είχε εκπλήξει ευχάριστα τους πωλητές. Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την κίνηση ήταν η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της Μασούτης, ώστε να ακολουθήσει τη διεθνή τάση δημιουργίας υπερκαταστημάτων που αποτελούν προορισμό και σημείο συνάντησης για όλη την οικογένεια. Βασίστηκε δε, στην επιθυμία του επιχειρηματία να διατηρήσει τον ελληνικό χαρακτήρα του brand. Ωστόσο η Μασούτης δεν προχώρησε στην επόμενη φάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την βρετανική Curry's για την εξαγορά της Κωτσόβολος

Currys: Συνεχίζεται η στρατηγική αναθεώρηση της Κωτσόβολος - Αβέβαιο το αποτέλεσμα

Μήνας εξελίξεων για την πώληση της Κωτσόβολος ο Οκτώβριος - Οι ενδιαφερόμενοι που συνεχίζουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider