Βακάκης: Γιατί θα συνεχίσει να επενδύει στην Κύπρο και γιατί η Ελλάδα «σηκώνει» ένα κατάστημα κάθε 2-3 χρόνια

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βακάκης: Γιατί θα συνεχίσει να επενδύει στην Κύπρο και γιατί η Ελλάδα «σηκώνει» ένα κατάστημα κάθε 2-3 χρόνια
Πώς σχολιάζει ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo που… δεν μασάει ποτέ τα λόγια του το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο σχεδιασμός για τα νέα καταστήματα και ο φόβος του πολέμου στο Ισραήλ. 

Τους λόγους για τους οποίους είναι ενάντια στον… γιγαντισμό των επιχειρήσεων, αλλά και τα σχέδια του ομίλου Jumbo σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία αποκάλυψε το απόγευμα της Τετάρτης ο επικεφαλής του ομίλου, Απόστολος Βακάκης.

Μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, ο κ. Βακάκης επιβεβαίωσε πως όσο είναι εφικτό θα συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου των καταστημάτων Jumbo και στις τέσσερις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος. «Καμία χώρα δεν έχει τελειώσει από πλευράς καταστημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εστιάζοντας στην ελληνική αγορά ανέφερε πως «ούτε η Ελλάδα έχει τελειώσει από πλευράς καταστημάτων. Απλά η Ελλάδα "σηκώνει" ένα νέο κατάστημα κάθε 2-3 χρόνια. Εκτός εάν αλλάξει πολιτική και λυθούν θέματα όπως το δημογραφικό».

«Στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να διαχωρίσουμε την οικονομία από την πολιτική»

«Σαν άνθρωπος είμαι κατά του γιγαντισμού. Εμείς είμαστε μια μικρομεσαία υπερτοπική εταιρεία. Μια υπερεθνική εταιρεία. Κι έτσι θέλουμε να παραμείνουμε», ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, σπεύδοντας, μάλιστα, να επισημάνει πως «η Ελλάδα δεν το… σηκώνει να γίνουμε πολυεθνική. Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει η χώρα, η οποία είναι ακόμη ανώριμη προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να διαχωρίσουμε την οικονομία από την πολιτική».

Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να προνοεί. Και αυτό γιατί σταδιακά η επιτυχία μπορεί να γίνει αποτυχία. Οι διαδικασίες πρέπει να κινούνται πιο γρήγορα στη χώρα μας. Η Ελλάδα κινείται με ρυθμούς παραπληγικού σαλιγκαριού. Η οικονομία θα πρέπει να είναι έξω από το πολιτικό παιχνίδι».

«Είμαι λάτρης της Κύπρου»

Κληθείς να περιγράψει τα επόμενα βήματα του ομίλου στην Κύπρο, ο επικεφαλής της Jumbo εξήγησε πως «θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλές επενδύσεις» εκεί. «Είμαι λάτρης της Κύπρου. Εκεί διαχωρίζουν την πολιτική από την οικονομία. Το σύστημα τους επιτρέπει να είναι πιο ρεαλιστικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τη δεδομένη στιγμή η κυπριακή αγορά έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάφλεξη των εχθροπραξιών στο Ισραήλ.

Ανοίγουν νέα καταστήματα σε Ρουμανία και Βουλγαρία

Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Βακάκης μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ιδιόκτητου υπερκαταστήματος στην πόλη Iasi της Ρουμανίας, ενώ στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο μισθωμένο υπερκατάστημα στο κέντρο του Plovdiv στη Βουλγαρία,

«Ανοίγουμε και τα δύο καταστήματα στην ώρα τους, όπως είχαμε πει», σχολίασε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος δε στο eshop που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Ιούλιο στη Ρουμανία, ο κ. Βακάκης είπε ότι η τάση είναι ανοδική.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με το κατάστημα στο Ισραήλ»

Ερωτηθείς σχετικά για το κατάστημα Jumbo στο Ισραήλ, στη σκιά της όξυνσης του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή, ο κ. Βακάκης ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το πρώτο κατάστημα Jumbo στο Ισραήλ άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Μάρτιο. Βρίσκεται στην πόλη Eilat κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ λειτουργεί με βάση τη συμφωνία franchising που έχει συνάψει ο όμιλος Jumbo με τον όμιλο Fox. «Τα σχέδια στο Ισραήλ δεν ανατρέπονται, αλλά αν αύριο ο πόλεμος γενικευθεί και δεν υπάρχει Ισραήλ, εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει», εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Να μην κερδίζουμε σε βάρος του καταναλωτή»

Εστιάζοντας στο μείζον θέμα των τιμών ο κ. Βακάκης παραδέχθηκε πως στην Ελλάδα υπάρχει αυτή τη στιγμή μια έντονα κερδοσκοπική τάση, παρά το γεγονός πως σε διεθνές επίπεδο γίνεται σαφής μια κατεύθυνση αποπληθωρισμού. «Αυτή η έντονα κερδοσκοπική τάση στην Ελλάδα δεν είναι αδικαιολόγητη, είναι όμως πρώιμη», τόνισε για να συμπληρώσει πως «με εξαίρεση το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, η τάση διεθνώς είναι σαφώς αποπληθωριστική».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, η Jumbo συνεχίζει την προσπάθεια να γεφυρώσει τα εισοδήματα των καταναλωτών με τις τιμές της αγοράς. «Δεν είμαι φιλάνθρωπος επειδή μειώνω τις τιμές, αλλά πιστεύω στο πελατοκεντρικό μοντέλο, με την ισοπαλία υπέρ του καταναλωτή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βακάκης. Ο εργαζόμενος υποφέρει κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε τον καταναλωτή, πρόσθεσε. «Δεν πρέπει να κερδίζουμε εις βάρος του. Αν αυτό γίνει θα έχουμε μεγάλα προβλήματα», συμπλήρωσε.

«Η αγορά δεν μπορεί να δουλέψει έτσι. Είναι ανέντιμο ως προς τον καταναλωτή να μιλάμε για αύξηση καυσίμων και ενέργειας. Ο εργαζόμενος υποφέρει. Ο πληθωρισμός δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος του εισοδήματος», εκτίμησε στη συνέχεια ο κ. Βακάκης, εφιστώντας την προσοχή πως «όταν η ψυχολογία στην αγορά είναι αρνητική, τότε πρέπει να παρέχεις περισσότερα στον καταναλωτή».

«Η ισοπαλία θα πρέπει πάντοτε να δίνεται στον καταναλωτή», υποστήριξε, ενώ ανέφερε πως στον όμιλο Jumbo «κρύβουμε τα ακριβά παιχνίδια για να μην φέρνουμε σε δύσκολη θέση τους γονείς».

Αύξηση πωλήσεων στο εννεάμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Σεπτέμβριο οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου Jumbo κατέγραψαν αύξηση 13% περίπου, ενώ στο εννεάμηνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2023), οι πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 17% περίπου.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους – το οποίο είναι και το πιο σημαντικό για τα συνολικά μεγέθη του ομίλου – έχει ήδη ξεκινήσει ενώ, όπως επισημαίνεται, «στρατηγική απόφαση της Jumbo εξακολουθεί να είναι η ανταμοιβή των καταναλωτών μέσω συνεχών μειώσεων στις τιμές των προϊόντων.

Με βάσει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η διοίκηση επανέλαβε την εκτίμησή της για αύξηση των πωλήσεων φέτος κατά 12% περίπου, για μείωση του μεικτού περιθωρίου μικρότερη από 200 μονάδες βάσης, καθώς και για αύξηση κατά 15% περίπου στα κέρδη του ομίλου. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις περιλαμβάνουν προβλέψεις για ασφαλιστική αποζημίωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας που αφορούν τα δυο καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω των πλημμυρικων φαινομένων.

H έκτακτη γενική συνέλευση του ομίλου πραγματοποιήθηκε χθες με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 79% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για έκτακτη χρηματική διανομή συνολικού ποσού 200,008 εκατ. ευρώ από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων που αντιστοιχεί σε ποσό μικτό 1,47 ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή θα ξεκινήσει στις 29.11.2023.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι κατά την 30η Ιουνίου 2023, ο όμιλος αριθμούσε 83 καταστήματα. Τα 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, πέντε στην Κύπρο, εννέα στη Βουλγαρία και 16 στη Ρουμανία. Παράλληλα, μέσω συνεργασιών, ο όμιλος είχε παρουσία με 35 καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo σε επτά χώρες (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι πραγματικοί κοριοί - Διαχρονικό marketing - Ελλάδα καλεί Χόλυγουντ

Pop Market: Οι λόγοι της διακοπής του quick commerce και η αλλαγή πλεύσης

ΥΠΕΝ – ΤΑΙΠΕΔ: «Βγήκε» διαγωνισμός 69 εκατ. ευρώ για Αναδασώσεις 56,9 χιλ. στρεμμάτων σε Αττική και Κ. Μακεδονία

gazzetta
gazzetta reader insider insider