Moody's: «Credit positive» για τις ελληνικές τράπεζες η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank - Έως 4 δισ. για το Δημόσιο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: «Credit positive» για τις ελληνικές τράπεζες η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank - Έως 4 δισ. για το Δημόσιο
Ως «credit positive» για την πορεία και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, χαρακτηρίζει η Moody's την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη Eurobank, που αποτελεί πλέον την πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα.

Ως «credit positive» για την πορεία και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, χαρακτηρίζει η Moody's την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη Eurobank, που αποτελεί πλέον την πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η επαναγορά του 1,4% του ποσοστού του ΤΧΣ από τη Eurobank (στα 1,80 ευρώ ανά μετοχή - κόστος 93,7 εκατ. ευρώ), αποτελεί το πρώτο βήμα ως προς την κατεύθυνση της εκποίησης των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες και «credit positive» τόσο για τον κλάδο, όσο και για την εγχώρια οικονομία.

Κατά συνέπεια, η Eurobank αποτελεί την πρώτη εγχώρια συστημικά σημαντική τράπεζα (D-SIB) χωρίς καμία κρατική συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή καθιστά την τράπεζα πιο ελκυστική σε πιθανούς ιδιώτες επενδυτές και της επιτρέπει να αντλήσει κεφάλαια ανάλογα με τις ανάγκες της. Τα νέα κεφάλαια θα υποστήριζαν την ανάπτυξη και την ικανότητα της τράπεζας να ενισχύσει την πιστωτική της επέκταση και τη στήριξή της στην πραγματική οικονομία. Η συμφωνία αντανακλά επίσης τα σημαντικά βελτιωμένα χρηματοοικονομικά μεγέθη της τράπεζας τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τη Moody’s.

Ο οίκος επισημαίνει πως το ΤΧΣ διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση της χώρας το 2012 - 2015. Την τελευταία δεκαετία, το ΤΧΣ επένδυσε νέα κεφάλαια και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες - καθώς και στην πολύ μικρότερη Attica Bank, λαμβάνοντας νωρίτερα φέτος μια στρατηγική απόφαση να εκχωρήσει όλες τις τρέχουσες συμμετοχές του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2025. Αν και το Ταμείο έχει δεσμευτεί να επιτύχει πλήρως αυτόν τον στόχο, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να πουλήσει τις θέσεις του μέχρι εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη δημιουργία μιας διάδοχης οντότητας που θα αναλάβει αυτές τις συμμετοχές.

Σύμφωνα με τη Moody's, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών, τα μειωμένα NPEs και οι αυξημένες προβλέψεις τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες βελτιώσεις της επαναλαμβανόμενης και καθαρής κερδοφορίας θα βοηθήσουν το Ταμείο να εφαρμόσει τη στρατηγική αποεπένδυσης. Αν και το ΤΧΣ συσσώρευσε ζημίες εύλογης αξίας ύψους 38,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, η Moody’s εκτιμά ότι θα μπορούσε να ανακτήσει 3 - 4 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, μειώνοντας το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης και σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Η πώληση των θέσεων του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο δύσκολη περίπτωση έναντι της συναλλαγής της Eurobank, εξαιτίας των σημαντικά υψηλότερων θέσεων που κατέχει το Ταμείο (40,4% και 27%, αντίστοιχα), ενώ πιο εύκολη κρίνεται η μεταβίβαση και πώληση των θέσεών του στην Alpha Bank (9%), σύμφωνα με τη Moody's.

Moody's

Ο οίκος εκτιμά ότι η στρατηγική που έχει θέσει το ΤΧΣ ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα τοποθετήσεων – συμπεριλαμβανομένων τυχόν αξιόπιστων υφιστάμενων μετόχων – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αγοράς. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού, των προσφορών προϊόντων των τραπεζών και βελτίωσης της ποιότητας της εξυπηρέτησης των πελατών τους, όπως καταλήγει ο οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider