Την τελική της μορφή παίρνει η μάχη για την εξαγορά του Κωτσόβολου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την τελική της μορφή παίρνει η μάχη για την εξαγορά του Κωτσόβολου
Εγχώρια χαρακτηριστικά αποκτά η μάχη της διεκδίκησης του Κωτσόβολου - Οι ενδιαφερόμενοι και οι εξελίξεις

Εγχώρια χαρακτηριστικά αποκτά εντέλει η μάχη για την εξαγορά της Kωτσόβολος με τρία ελληνικά σχήματα να διεκδικούν την μεγαλύτερη - από άποψη μεριδίου αγοράς - αλυσίδα ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών της χώρας. Ενδιαφέρον έχει δε, ότι οι ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων πλευρών δείχνουν να είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους ως προς την φάση που βρίσκεται η διαδικασία ενώ πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι, υπό προυποθέσεις, το deal μπορεί να κλείσει και μέσα στο μήνα.

Στο άκρως ανταγωνιστικό σκηνικό που διαμορφώνεται συμμετέχουν πλέον ο Όμιλος Μαρινάκη (στον οποίο ανήκει το marketplace του Shopflix), η ΔΕΗ, η οποία επιβεβαίωσε μόλις χθες τη συμμετοχή της, και η Quest το Θεόδωρου Φέσσα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δε, στο σχήμα του κ. Μαρινάκη συμμετέχουν ο συν-ιδρυτής της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης αλλά και το Latsco Family Office, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την Κωτσόβολος και επέλεξαν να κινηθούν σε συνεργασία με τον πρώτο. Πρόκειται για τρεις μεγάλους επενδυτές, με διαφορετικό ωστόσο backround, κίνητρα αλλά και σχέδια για την εξαγορά.

Στην περίπτωση του Ομίλου Μαρινάκη, και παρότι έχει γίνει ήδη επέκταση στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ταχυμεταφορών, μέσω του Shopflix και της Courier Center, οι συνέργειες φέρεται να μην ήταν ο βασικός λόγος που εκδήλωσε ενδιαφέρον. Πηγές επισημαίνουν ότι η κίνηση αντανακλά το ενδιαφέρον του Ομίλου για το εγχώριο επιχειρηματικό τοπίο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι αν η Κωτσόβολος κατέληγε στον εν λόγω Όμιλο θα αναπτύσσονταν σημαντικές συνέργειες και το όποιο brand θα αποκτούσε ισχυρή παρουσία και στη λιανική, γιγαντώνοντας τα μεγέθη του έναντι των βασικών ανταγωνιστών του.

Ισχυρό δίκτυο λιανικής για να διαθέσει και προϊόντα και υπηρεσίες συναφή με την ηλεκτρική ενέργεια θα αποκτούσε και η ΔΕΗ στην περίπτωση απόκτησης του Κωτσόβολου, η οποία έχει κοινοποιήσει στους μετόχους ότι βρίσκεται σε στάδιο επαναπροσδιορισμού των εμπορικών της δραστηριοτήτων.

Όσο για τον όμιλο της Quest Holdings, έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό του κάποια από τα ισχυρά brand που εμπορεύεται η προς πώληση αλυσίδα, οι συνέργειες είναι ευκόλως εννοούμενες. Στην περίπτωση της Quest μάλιστα υπάρχει ήδη το know how του κλάδου, αφού σε επίπεδο χονδρικής, η Quest έχει ήδη Apple και Xiaomi ενώ σχετικά πρόσφατα εξαγόρασε και την Γ.Ε. Δημητρίου (Toyotomi, Kerosun, Singer, Ιζολα).

Σε κάθε περίπτωση ο Οκτώβριος αναμένεται να αποτελέσει μήνα εξελίξεων για την όλη διαδικασία, όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμα του προηγούμενου Σαββάτου το Insider.gr. Ήδη στις πρόσφατες εξελίξεις συγκαταλέγονται η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ οτι συμμετέχει στη διαδικασία και βρίσκεται σε στάδιο κατάθεσης προσφοράς - η επιβεβαίωση έγινε πρώτη φορά από όταν κυκλοφόρησαν σχετικά δημοσιεύματα - η ανακοίνωση της μητρικής Currys που ανέφερε ότι έχει δεχτεί τις μη δεσμευτικές προσφορές και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης - πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι οι τελικές προσφορές έχουν ήδη κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους - και η προχθεσινή ανακοίνωση του Ομίλου της Quest Holdings, η οποία επεσήμανε ότι έχει κατατεθεί τελική προσφορά, χωρίς, όμως, να επισημαίνεται αν είναι δεσμευτική ή όχι.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις αλλά και πρόσφατες πληροφορίες δεν αποκλείουν ο κύβος να ριφθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Ειδικά αν κάποιος προσφέρει τίμημα που θα ικανοποιήσει τη μητρική, προϋπόθεση απαραίτητη όπως έχει ξεκαθαρίσει η Currys, τονίζοντας ότι θα «ήταν το ίδιο ικανοποιημένη και να κρατήσει τον Κωτσόβολο». Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι κάποιοι ενδιαφερόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν «τα ρέστα τους», με πηγές προσκείμενες των διεκδικητών να τονίζουν πρόσφατα στο Insider.gr ότι το «βασικό ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι τι άλλο μπορεί να αγοράσει κανείς με 200 εκατ. ευρώ»…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Currys: Συνεχίζεται η στρατηγική αναθεώρηση της Κωτσόβολος - Αβέβαιο το αποτέλεσμα

Μήνας εξελίξεων για την πώληση της Κωτσόβολος ο Οκτώβριος - Οι ενδιαφερόμενοι που συνεχίζουν

ΔΕΗ για Κωτσόβολος: Συμμετέχουμε στη διαδικασία πώλησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider