ΣΕΒΕ: Ποιοι κλάδοι των εξαγωγών ενισχύθηκαν και ποιοι υποχώρησαν στο οκτάμηνο του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΒΕ: Ποιοι κλάδοι των εξαγωγών ενισχύθηκαν και ποιοι υποχώρησαν στο οκτάμηνο του 2023
Οι κλάδοι των τροφίμων, των λιπών και των ελαίων να διατηρούν το θετικό πρόσημο, αλλά η γενικότερη εικόνα να είναι πτωτική.

Με τους κλάδους των τροφίμων, των λιπών και των ελαίων να διατηρούν το θετικό πρόσημο, αλλά με τη γενικότερη εικόνα να είναι πτωτική, έκλεισε για τις ελληνικές εξαγωγές το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,7% στο οκτάμηνο, πιεζόμενες και από τη σημαντική πτώση του Αυγούστου, κατά 24,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αναλυτικότερα, στο οκτάμηνο οι εξαγωγές μειώθηκαν στα 33,7 δισ. ευρώ, έναντι 35,8 δισ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (-5,7%), ενώ μειωμένες κατά 10,2% ήταν οι εισαγωγές, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 53,8 δισ., με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να υποχωρήσει κατά 16,8% σε σχέση με πέρυσι. Χωρίς τα πετρελαιοειδή πάντως, οι εξαγωγές του οκταμήνου ήταν ενισχυμένες κατά 2,4% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 23,45 δισ., ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% και διαμορφώθηκαν σε 39,76 δισ. Μειωμένο κατά 7% ήταν το εμπορικό έλλειμμα, που συρρικνώθηκε στο επίπεδο των 16,31 δισ. ευρώ.

Σε κλαδικό επίπεδο, αύξηση εξαγωγών σημείωσαν τα τρόφιμα (9,8%), τα χημικά (1,9%), τα μηχανήματα και οχήματα (8,4%), τα λίπη και έλαια (107,1%), τα ποτά και καπνά (26,3%), ενώ αντίθετα, πτώση κατεγράφη στα βιομηχανικά προϊόντα (-9,8%), τις πρώτες ύλες (-9,2%) και τα μη ταξινομημένα προϊόντα (-16,9%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σημαντική μείωση 16,8% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο οκτάμηνο

ΠΣΕ: Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος αρχίζει και αφήνει τα σημάδια του στις εξαγωγές

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider