Γερμανία: Γιατί η τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να επιβραδύνει την επέκταση των ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Γιατί η τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να επιβραδύνει την επέκταση των ΑΠΕ
Μια ανώτατη τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας θα καθιστούσε την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια λιγότερο ελκυστική.

Μια ανώτατη τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας θα καθιστούσε την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια λιγότερο ελκυστική, σύμφωνα με ανάλυση της Handelsblatt. Τα πρώτα έργα για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν ήδη ανασταλεί.

Πιο αναλυτικά, η ίδια ανάλυση επισημαίνει μια κρατικά επιδοτούμενη τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να έχει επιβραδυντική επίδραση στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ανώτατη τιμή για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις θα καθιστούσε ασύμφορες τις επενδύσεις σε αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με έρευνα της Handelsblatt μεταξύ των διαχειριστών εγκαταστάσεων και των επενδυτών.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από την περιοχή Μίνστερλαντ (Münsterland): Ο αγρότης Μπερντ Κόρτμαν θέλει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,3 μεγαβάτ (MW) σε μια έκταση τεσσάρων εκταρίων, αλλά η συζήτηση για μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας χαλάει το σχέδιό του, αν και οι συνθήκες είναι στην πραγματικότητα ιδανικές: Υπάρχει οικοδομική άδεια, και υπάρχει γραμμή για την τροφοδότηση του δικτύου ακριβώς δίπλα στο ακίνητο, λέει ο Κόρτμαν.

"Το χωράφι έχει μόλις συγκομιστεί και περιμένει να χτιστεί". Αλλά υπό τις δεδομένες συνθήκες, "η υλοποίηση του έργου γίνεται όλο και πιο απίθανη", λέει ο Κόρτμαν. Υπολογίζει ότι για την απόσβεση του κόστους θα χρειάζονταν οκτώ λεπτά ανά κιλοβατώρα ή 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υπάρχει μια ενδιαφερόμενη τοπική βιομηχανική εταιρεία που θα αγόραζε την ηλεκτρική ενέργεια.

Αύξηση της ζήτησης για μακροχρόνιες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας

"Αλλά περιμένετε να δείτε τι θα αποφασιστεί στο Βερολίνο και δεν θα πληρώσετε οκτώ λεπτά όταν μπορείτε να πάρετε επιδοτούμενο ρεύμα για έξι λεπτά", λέει ο Kόρτμαν. "Το καταλαβαίνουμε αυτό, φυσικά. Αλλά τότε θα μείνουμε χωρίς δουλειά", προσθέτει. Το συμπέρασμα του Κόρτμαν: "Με την επιδοτούμενη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ ματαιώνει τα δικά του σχέδια για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας".

Εδώ και μερικά χρόνια, πολλές εταιρείες εξασφαλίζουν τον μελλοντικό εφοδιασμό τους με πράσινη ενέργεια μέσω άμεσων συμφωνιών αγοράς ενέργειας (PPA). Αυτές μπορούν να συναφθούν είτε απευθείας με τους φορείς εκμετάλλευσης αιολικών και ηλιακών πάρκων είτε μέσω προμηθευτών ενέργειας.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell εξασφάλισε 600 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας από ένα πάρκο στο Βίτσνιτς (Witznitz) της ανατολικής Γερμανίας. Η Shell θα πουλήσει τη μισή από αυτήν στην τεχνολογική εταιρεία Microsoft και θα χρησιμοποιήσει η ίδια την υπόλοιπη. Το συμβόλαιο έχει συνολική διάρκεια 15 ετών.

Ειδικά για την κατασκευή νέων αιολικών και ηλιακών πάρκων, οι άμεσων συμφωνιών αγοράς ενέργειας είναι πλέον σχεδόν απαραίτητες για τη χρηματοδότηση. Όσοι δεν επωφελούνται από τις επιδοτήσεις μέσω του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG) πρέπει τελικά να παρουσιάσουν στις τράπεζες άλλη εγγύηση αγοράς για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Το κύριο πλεονέκτημα των άμεσων συμφωνιών αγοράς ενέργειας, ωστόσο, ενόψει των έντονα κυμαινόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ένα πράγμα πάνω απ' όλα: η προβλεψιμότητα.

"Το πλεονέκτημα ενός συμβολαίου άμεσης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μόνιμη αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων των τιμών για πέντε έως δέκα χρόνια", εξηγεί στην Handelsblatt ο Στέφαν - Γιεργκ Γκέπελ, επικεφαλής στη Γερμανία του νορβηγικού φορέα εξοικονόμησης ενέργειας Statkraft. Αφού η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαινόταν επί χρόνια μεταξύ 30 και 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κατά τη διάρκεια της κρίσης των τιμών της ενέργειας από τα τέλη του καλοκαιριού του 2021 εκτοξεύτηκε προσωρινά στα 150, 400, ακόμη και 700 ευρώ. Επί του παρόντος έχει ηρεμήσει και πάλι κάπως και βρίσκεται λίγο κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών έχουν αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για άμεσες συμφωνίες αγοράς ενέργειας . Αλλά: "Παρατηρούμε ήδη ότι οι πελάτες μας περιμένουν να δουν αν υπάρχει βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας πριν συνάψουν την επόμενη άμεση συμφωνία αγοράς ενέργειας ", παρατηρεί ο Γκέμπελ. Άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά αναφέρουν κάτι παρόμοιο. "Αν μπορείς να έχεις μια τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας πέντε ή έξι λεπτών για πέντε χρόνια, θα ήταν ανόητο να υπογράψεις κάτι πιο ακριβό", λέει υψηλόβαθμο στέλεχος στην Handelsblatt.

Ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο έχει εγκατασταθεί γύρω στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γίνεται πάντα λόγος για 50 έως 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν εξετάζεται η τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας. Στις αρχές Μαΐου, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) παρουσίασε μια ιδέα για μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται διεθνώς θα πρέπει να έχουν εγγυημένη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD μπήκε στην κούρσα με τη δική της πρόταση. Προτείνει μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία θα πρέπει να ισχύει για τις επιχειρήσεις έντασης ηλεκτρικής ενέργειας και για τους "βιομηχανικούς βασικούς τομείς μετασχηματισμού". Και στις δύο περιπτώσεις, η μειωμένη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να ισχύει για αρκετά χρόνια.

Η τιμή παίζει σημαντικό ρόλο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), ωστόσο, απορρίπτει μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Επικρίνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τελικά εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα επωφελούνταν από το προνόμιο. Επιπλέον, τα σχέδια δεν είναι οικονομικά βιώσιμα. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφωνεί με τον Λίντνερ και επικρίνεται γι' αυτό στο εσωτερικό του κόμματός του. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται λύση.

Μόνο η αόριστη προοπτική να επωφεληθούν ενδεχομένως από μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 50 ή 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα επιβραδύνει τη φιλοδοξία για τη σύναψη νέων άμεσων συμφωνιών αγοράς ενέργειας . Σύμφωνα με εκπροσώπους της βιομηχανίας, οι τιμές για μακροχρόνιες άμεσες συμφωνίες αγοράς ενέργειας , δηλαδή με διάρκεια δέκα ή περισσότερων ετών, κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για άμεσες συμφωνίες αγοράς ενέργειας με διάρκεια δύο έως τριών ετών ακόμη και γύρω στα 100 ευρώ.

"Μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 50 έως 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα μπορεί σίγουρα να υπονομεύσει την έκρηξη των άμεσων συμφωνιών αγοράς ενέργειας", είναι πεπεισμένος ένας γνώστης του κλάδου. Ένα νέο αιολικό πάρκο δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί με 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με άλλα λόγια, η βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σε λάθος μορφή θα μπορούσε να επιβραδύνει την κατασκευή νέων αιολικών και ηλιακών πάρκων.

Ενώ μεγάλες εταιρείες όπως η Volkswagen και άλλες θεωρούν πλέον τις επενδύσεις σε πάρκα πράσινης ενέργειας ως οικονομικό παράγοντα και δεν θα αποθαρρύνονταν από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις από μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η κατάσταση είναι διαφορετική για τις μεσαίες και μικρότερες εταιρείες. Εδώ, η τιμή και η αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων της τιμής παίζουν συνήθως τον σημαντικότερο ρόλο. Αυτό θα ήταν φθηνότερο να επιτευχθεί μέσω της βιομηχανικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια διέξοδος θα μπορούσε να είναι ότι μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να διεκδικηθεί μόνο για την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που οι εταιρείες αγοράζουν στις καθημερινές συναλλαγές, προτείνει ένας διαχειριστής ενέργειας. Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η στρατηγική είναι συνήθως να αγοράζεται μέρος της απαραίτητης ενέργειας στις τρέχουσες συναλλαγές και να εξασφαλίζεται το άλλο μέρος μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

Κατ' αρχήν, η πράσινη ενέργεια είναι πιθανό να παραμείνει σε ζήτηση. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις αυξανόμενες τιμές των άμεσων συμφωνιών αγοράς ενέργειας. "Σε αντίθεση με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο, οι τιμές των μακροπρόθεσμων άμεσων συμφωνιών αγοράς ενέργειας δεν μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, αλλά παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα", δήλωσε ο Ντάνιελ Πάρσονς, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος άμεσων συμφωνιών αγοράς ενέργειας του ενεργειακού ομίλου Baywa Re, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Οι περισσότερες συμβάσεις άμεσων συμφωνιών αγοράς ενέργειας συνάπτονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όγκος της ηλεκτρικής ενέργειας που πωλείται μέσω συμβάσεων άμεσης ενέργειας αυξάνεται σταθερά εδώ και δέκα χρόνια. Το 2022 ήταν μια νέα χρονιά ρεκόρ: 37 γιγαβατώρες πράσινης ενέργειας πωλήθηκαν μέσω άμεσων συμφωνιών αγοράς ενέργειας. Η Ευρώπη είναι δεύτερη μετά τις ΗΠΑ μεταξύ των περιοχών με τις περισσότερες άμεσες συμφωνίες αγοράς ενέργειας . Αυτό προκύπτει από τα τρέχοντα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Arthur D. Little, τα οποία έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt.

Ο συνολικός όγκος εξακολουθεί να είναι αρκετά διαχειρίσιμος. Αλλά ήδη το 2030, οι άμεσες συμφωνίες αγοράς ενέργειας θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το οκτώ τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξαιρετικά υψηλή ζήτηση από τη βιομηχανία.

Για παράδειγμα, η χημική εταιρεία BASF με έδρα το Ludwigshafen θέλει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 25% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2018. Μέχρι το 2050, η εταιρεία θέλει να είναι εντελώς κλιματικά ουδέτερη. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται πάνω απ' όλα ένα πράγμα: πολλή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Διότι, αφενός, πρόκειται για την αντικατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας που μέχρι σήμερα παράγεται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Από την άλλη πλευρά, οι διεργασίες που λειτουργούν ακόμη και σήμερα με ορυκτά καύσιμα πρέπει να μετατραπούν σε διεργασίες που βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα εξασφαλίσει μια συνολική αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καταλήγει η Handelsblatt.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider