Έρχονται 24 νέες στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις - Οι επόμενες κινήσεις, τα ραντεβού με την Intel

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται 24 νέες στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις - Οι επόμενες κινήσεις, τα ραντεβού με την Intel
Οι φάκελοι 24 επενδυτικών σχεδίων βρίσκονται στον Enterprise Greece. Σε επόμενο στάδιο προετοιμάζονται νέες εμβληματικές επενδύσεις από επιχειρήσεις – κολοσσούς όπως η Intel. Οι επιχειρηματικές αποστολές σε Ινδία, Ν. Κορέα, Γερμανία και Αίγυπτο και τα νέα προϊόντα της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Στην τελική φάση της προετοιμασίας τους βρίσκονται οι φάκελοι 24 επενδυτικών σχεδίων που θα προωθηθούν στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο εξασφαλίζει fast track διαδικασίες αδειοδότησης και ειδικά κίνητρα. Στόχος του Enterprise Greece και του υπουργείου Εξωτερικών είναι να διατηρηθεί το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πλέον στο κάδρο μπαίνει και το είδος των στρατηγικών επενδύσεων που προσελκύει η χώρα μας, σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης των επενδύσεων, στις οποίες σήμερα κυριαρχεί ο τουρισμός και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων παραμένει βασική μας προτεραιότητα αλλά πλέον η προσπάθεια γίνεται με θεματικό χαρακτήρα. “To ανοίξαμε και σας περιμένουμε” τελείωσε και πλέον θέλουμε συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Για παράδειγμα μπαίνει «φρένο» σε νέα επενδυτικά σχέδια που αφορούν ΑΠΕ, καθώς πλέον το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να σηκώσει τις νέες επενδύσεις, οπότε δεν υπάρχουν ανάγκες για διαδικασίες fast track.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece, Μαρίνο Γιαννόπουλο, στους φακέλους περιλαμβάνονται τέσσερις μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο της βιομηχανίας, όλες τους από ελληνικές επιχειρήσεις. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται επενδύσεις σε data centers και βέβαια σύνθετα τουριστικά έργα με ξενοδοχεία και κατοικίες. Το πακέτο των προς έγκρισης έργων, συμπληρώνουν ένα πρόγραμμα πλωτών αιολικών πάρκων, και δύο projects που συνδυάζουν την αποθήκευση ενέργειας με την Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D).

Οι πρώτες εισηγήσεις επί όλων των παραπάνω projects προς την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που είναι αρμόδια για την τελική έγκριση υπαγωγής στο καθεστώς των στρατηγικών ή εμβληματικών επενδύσεων, αναμένονται μετά τον Οκτώβριο.

Συζητήσεις με την Intel

Οι διεργασίες για νέες επενδύσεις συνεχίζονται. Όπως αποκάλυψε ο κ. Φραγκογιάννης σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού Intel στη χώρα μας. «Έχουν γίνει ήδη τρία ραντεβού μέσα στο καλοκαίρι και το θέμα προχωράει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συζητούνται πολλές και διαφορετικές προτάσεις επενδύσεων.

Σημειώνεται πως η Intel εξετάζει επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκμεταλλευόμενη το «European Chips Act», το οποίο άνοιξε το δρόμο για σημαντικές επιδοτήσεις σε επενδύσεις παραγωγής και ανάπτυξης ημιαγωγών. Η πιο εμβληματική επένδυση που ετοιμάζει ο όμιλος βρίσκεται στη Γερμανία, ωστόσο προγραμματίζονται συμπληρωματικές επενδύσεις, μια εκ των οποίων προορίζεται για τη χώρα μας. Ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε τη σιγουριά ότι η Intel θα προχωρήσει την επένδυση στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο μπορεί αυτή τη στιγμή να τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Η «τριάδα» της οικονομικής διπλωματίας

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη προγραμματίζεται η επίσκεψη πολιτικής και επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνέχεια και της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα μας. Επίσης προγραμματίζονται επισκέψεις στη Ν. Κορέα, στη Γερμανία και την Αίγυπτο.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συνεργασία του Invest in Greece, της Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και των γραφείων οικονομικών υποθέσεων στις Πρεσβείες της χώρας μας. «Ακόμη, συνεχίζουμε την εποικοδομητική δουλειά που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα για την ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ, τις χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής», σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης. «Κεντρικός μας οδηγός είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Εξωστρέφειας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων…. Ακόμη, θέλουμε να βοηθήσουμε κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μιας που οι μεγάλες έχουν τις δυνατότητες, μέσω της Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων» προαναγγέλλοντας την επίσημη παρουσίαση που θα γίνει στη ΔΕΘ με το πλέγμα των νέων προϊόντων που έχει ετοιμάσει η Εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σφίγγει ο κλοιός για τα εμπορικά καταστήματα  – Ανησυχία και προβληματισμός μετά από τις «άγονες» εκπτώσεις

Δεν «περπάτησαν» οι εκπτώσεις – Χαμηλότεροι οι τζίροι στην Αττική

ΕΣΠΑ 2014-2020: Προθεσμία τεσσάρων μηνών για την απορρόφηση του τελευταίου 18% - Το δύσκολο παζλ των απεντάξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider