Θεαματική ανάκαμψη για το Ελ. Βενιζέλος το α’ εξάμηνο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεαματική ανάκαμψη για το Ελ. Βενιζέλος το α’ εξάμηνο
Την πρωτιά της ευρωπαϊκής ανάκαμψης κέρδισαν τα ελληνικά αεροδρόμια τον Ιούνιο - Με διαφορά πάνω από το 2019 οι επιδόσεις του ΔΑΑ

Την πρωτιά της ανάκαμψης μεταξύ των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών κέρδισαν τα ελληνικά αεροδρόμια τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης, ACI Europe. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μάλιστα κατάφερε να ξεπεράσει τόσο τις επιδόσεις του 2022 όσο και αυτές του 2019 και σε επίπεδο εξαμήνου, την ώρα που o συνολικός όγκος επιβατών των ευρωπαϊκών αεροδρομίων κατάφερε απλά να προσεγγίσει τα προπανδημικά επίπεδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ACI Europe, η επιβατική κίνηση σε όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 28,3% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους - με τη διεθνή κίνηση (+32,2%) να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την εγχώρια (+16,6%). Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας (2019) επίπεδα, ο όγκος των επιβατών διαμορφώθηκε στο -7,7% το α΄ εξάμηνο με την διαφορά να βαίνει μειούμενη καθώς βαδίζουμε προς του θερμότερους μήνες του καλοκαιριού (-11% τον Ιανουάριο σε -5,9% τον Ιούνιο). Όσο για την επιβατική κίνηση στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια παρέμεινε, το ίδιο διάστημα, κατά -8,9% χαμηλότερη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας παρουσίασε την δεύτερη υψηλότερη ανάκαμψη (+7.3%) το α' εξάμηνο μετά το αεροδρόμιο της Λισαβόνας (+8.7%). Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν αεροδρόμια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως το αεροδρόμιο της Palma de Mallorca (+3.8%), της Κωνσταντινούπολης (+1.6%) και του Δουβλίνου (+1.5%).

Επιπλέον μόνο τον Ιούνιο, τα ελληνικά αεροδρόμια σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις από άποψη επιβατικής κίνησης μεταξύ της ΕΕ+. Για την ακρίβεια η επιβατική κίνηση στην Ελλάδα καταγράφηκε αυξημένη κατά +14,2% αυξημένη με την αμέσως καλύτερη επίδοση να παρατηρείται στα αεροδρόμια της Ισλανδίας (αύξηση +9,3%), του Λουξεμβούργο (αύξηση +8,7%), της Πορτογαλία (αύξηση +8,1%) και της Πολωνίας (αύξηση +6.3%).

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών, τα αεροδρόμια της Ιταλίας (+1,9%) σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθούμενα από εκείνα της Ισπανίας (-2,8), του Ηνωμένου Βασιλείου (-6%) και της Γαλλίας (-8,3%), τα οποία όμως δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προπανδημικά ρεκόρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider