Από τη «μαύρη μαγεία» στο γκαράζ των γονιών του, με 1,45 δισ. ευρώ στα 28 του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τη «μαύρη μαγεία» στο γκαράζ των γονιών του, με 1,45 δισ. ευρώ στα 28 του
Στο γκαράζ του πατρικού του δημιούργησε μόνος του ένα «εργαστήρι μαύρης μαγείας». «Oταν ξεκινάς από το 0 και φτιάχνεις κάτι με πραγματική αξία, η ζωή αποκτά ενδιαφέρον».

Όταν ο Όστιν Ράσελ, σαν μαθητής, στα 17 του, ίδρυσε την Luminar Technologies, μια εταιρία που κατασκευάζει αισθητήρες λέιζερ για αυτόνομα αυτοκίνητα ώστε να ανιχνεύουν αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή τους απόσταση, ούτε στο πιο τρελό του όνειρο δεν θα μπορούσε να διανοηθεί πως θα «κοιτούσε στα μάτια» τον Έλον Μασκ, καθώς όλα ξεκίνησαν από το γκαράζ των γονιών του!

«Ξεκίνησα σε πολύ νεαρή ηλικία, πάντα θέλοντας να μάθω το γιατί και το πώς να χτίζω ή να δημιουργώ πράγματα από το 0. Στην αρχή της εφηβείας μου, μετέτρεψα το γκαράζ των γονιών μου σε εργαστήριο οπτικών και ηλεκτρονικών συσκευών... Προέκυψαν ευκαιρίες που με βοήθησαν να κατασκευάσω νέα είδη οπτικών συστημάτων από μηδενική βάση» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη στήλη Make It του CNBC ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, καθώς η Luminar ανταγωνίζεται μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Tesla και η Waymo της Alphabet.

Ο 28χρονος διαθέτει καθαρή περιουσία 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,45 δισ. ευρώ) και η τεχνολογική του startup του με έδρα το Ορλάντο της Φλόριντα - η οποία εισήχθη στη Wall Street το 2020 - έχει επί του παρόντος χρηματιστηριακή αξία 2,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,35 δισ. ευρώ) ενώ για το 2022 κατέγραψε έσοδα 40,7 εκατομμυρίων δολαρίων (36,89 δισ. ευρώ) και συνεργάστηκε με μεγαθήρια όπως η Mercedes-Benz και η Volvo.

Ήξερε απέξω τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων της Χημείας όταν ήταν 2 ετών, στα 13 του εφηύρε ένα υποβρύχιο σύστημα ανακύκλωσης, ενώ το 2010, σε ηλικία 15 χρονών, βρήκε έναν μέντορα για τη «μαύρη του μαγεία»: τον επιχειρηματία στον τομέα των λέιζερ Τζέισον Αϊχενχολντς που δύο χρόνια μετά, το 2012, έγινε συνιδρυτής της Luminar, όταν ο Ράσελ παράτησε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε ηλικία 18 ετών. Μετά από αυτή την εξέλιξη, έκανε αίτηση και κέρδισε μια υποτροφία στην Thiel, η οποία πληρώνει φοιτητές με 100.000 δολάρια για να επικεντρωθούν στις νεοφυείς επιχειρήσεις τους με μορφή πλήρους απασχόλησης (το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Πίτερ Τιλ μέσω του Thiel Foundation).

Ακόμη και χωρίς την υποτροφία, ο νεαρός θα παρατούσε ούτως ή άλλως τη σχολή και με τα self-driving αυτοκίνητα να είναι σχεδόν ανύπαρκτα στους αμερικανικούς δρόμους, ο ίδιος και η Luminar είχαν πολλή δουλειά μπροστά τους, παρά τον πολλά υποσχόμενο κλάδο και την τεχνολογία της αυτοοδήγησης που άνοιγε μπροστά τους.

Η Luminar χρησιμοποιεί μια τεχνολογία lidar που λειτουργεί με λέιζερ, για να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του περιβάλλοντος χώρου ενός αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα ε κοντινή απόσταση, με αποτέλεσμα να αποφύγει να τα χτυπήσει. «Στέλνει παλμούς λέιζερ και μετράμε επιτυχώς πόσο μακριά είναι το οτιδήποτε, με ακρίβεια σε επίπεδο εκατοστών. Το έχουμε δοκιμάσει εκατομμύρια φορές», εξηγεί ο ζάμπλουτος κατασκευαστής.

Η τεχνολογία έχει σκοπό να βοηθήσει τα αυτοκίνητα να φρενάρουν αυτόματα μπροστά σε πεζούς ή να αποφύγουν με ασφάλεια άλλα οχήματα που μπορεί αναπάντεχα να «πεταχτούν» στη λωρίδα τους - όχι όμως να αντικαταστήσει εντελώς τους οδηγούς, όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο 28χρονος. Τα τροχαία ατυχήματα μπορεί να είναι αδύνατο να εξαλειφθούν οριστικά, αλλά εάν εφαρμοστεί σωστά, η τεχνολογία μπορεί να «σώσει ζωές», πρόσθεσε.

«Όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την αυτονομία, όλα έχουν να κάνουν με αυτό το τελευταίο 1% όλων των διαφορετικών πραγμάτων που μπορεί να συμβούν... Το να αποκτήσετε 99% ακρίβεια δεν είναι αρκετά καλό για τα αυτοκίνητα» διαμηνύει. Αλλά η ασφάλεια μπορεί να μην έχει σημασία εάν κανείς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει το αυτοκίνητο, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως: «Όταν δεσμεύεσαι να κάνεις κάτι, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να τα καταφέρεις. Η αποτυχία δεν είναι επιλογή. Και ξέρω ότι σίγουρα δεν θα είναι ποτέ για τη Luminar», ενώ θα προσπαθήσει να... ρίξει τις τιμές ώστε η τεχνολογία του να είναι πιο προσιτή στον μέσο πολίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μυαλό» ενός 25χρονου «σορτάκια»: Έβγαλε 7,3 εκατ. ευρώ σε 2 έτη

Πρώην playboy και κεντροαριστερός ο διάδοχος του Σόρος - Ποιος είναι ο 37χρονος Άλεξ

Άρχισαν με 175 ευρώ και έγιναν πολυεκατομμυριούχοι - Δύο αδέρφια κατακτούν τον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider