Mytilineos: Ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Ομόλογο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Ομόλογο
mytilineosgeniki
Τα 456 εκατ. από τα 500 εκατ. ευρώ (ποσοστό 91,2%) καλύφθηκε από ιδιώτες επενδυτές, γεγονός που δείχνει δείχνει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στην εταιρεία και τα αναπτυξιακά της σχέδια.

Ένα «ιστορικό υψηλό» σηματοδότησε η έκδοση του Ομολόγου της Mytilineos, καθώς η δημόσια προσφορά ολοκληρώθηκε με ρεκόρ στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Πιο συγκεκριμένα, οι 456.000 ομολογίες (δηλαδή το 91,2% του συνόλου της έκδοσης) κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές, με την κατανομή στους ειδικούς επενδυτές να διαμορφώνεται στο 8,8% (44.000 ομολογίες).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη χθεσινή χρηματιστηριακή ανακοίνωση της εταιρείας, η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε 1.006,97 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας επομένως κατά 2,01 φορές την έκδοση και στον στόχο άντλησης έως 500 εκατ.

Επενδυτική ψήφος εμπιστοσύνης

Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε στο 4% (δηλαδή στο κατώτερο όριο του εύρους απόδοσης) και το επιτόκιο στο 4% ετησίως. Η τιμή διάθεσης των ομολογιών «κλείδωσε» στα 1.000 ευρώ ανά ομολογία, κάτι που σημαίνει πως από τα 500 εκατ. που άντλησε η εταιρεία, τα 456 εκατ. ευρώ προήλθαν από ιδιώτες επενδυτές.

Τα παραπάνω νούμερα καταδεικνύουν την πολύ υψηλή του retail στην έκδοση, γεγονός που αποτελούσε και στόχο της εταιρείας. Παράλληλα, αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στη Mytilineos και στα αποτελέσματα του νέου αναπτυξιακού κύκλου που έχει ήδη ξεκινήσει να διαγράφει η εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, το ρεκόρ του Ομολόγου αποτελεί επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Προοπτικές που καθίστανται πιο ευοίωνες μετά το «μήνυμα» πολιτικής σταθερότητας, το οποίο προέκυψε από την πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Η διάθεση των κεφαλαίων

Το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, διάρκειας επτά ετών, με τις ομολογίες να εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, με την κίνηση αυτή, η εταιρεία που έχει σημαντικές βλέψεις εντός κι εκτός Ελλάδας, «ανοίγει τον δρόμο» για έναν νέο πιθανό γύρο έκδοσης εταιρικών (ή και κρατικών) ομολόγων μετά τις εκλογές και με την προσδοκία το investment grade να έρθει πιο κοντά και σε συντομότερο χρονικό ορίζοντα.

Από το συνολικό ποσό, τα 236,2 εκατ. αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας του σε κεφάλαιο κίνησης, εντός 6 μηνών από την ημερομηνία εκδόσεων. Ποσό μέχρι 255 εκατ. θα διατεθεί εντός 90 ημερών για την πληρωμή οφειλής υφιστάμενου, τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι τις ισχυρές προοπτικές της Mytilineos και τη σημαντική βελτίωση του πιστωτικού προφίλ αναγνωρίζουν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όπως η FITCH που πρόσφατα ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Εταιρείας σε «ΒΒ+», μειώνοντας στο ελάχιστο την απόσταση που τη χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το εξαιρετικά υψηλό CAPEX της περιόδου, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA βρίσκεται στο 1,03x, επίπεδο που παραπέμπει σε εταιρείες εντός της επενδυτικής βαθμίδας, η επίτευξη της οποίας αποτελεί στόχο της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Βάζει «γκάζι» στην αποεπένδυση – Έως τις 15/9 οι κινήσεις στη Eurobank

Attica Bank: Επιστροφή στην κερδοφορία με βιώσιμο ρυθμό – Το σχέδιο εξυγίανσης και η συγχώνευση με την Παγκρήτια

Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Οι εξελίξεις για την πώληση, το ενισχυμένο επενδυτικό πλάνο και η στροφή στις υπηρεσίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider