Mytilineos: «Ανοίγει δρόμο» στις ομολογιακές εκδόσεις – Ξεκινάει η δημόσια προσφορά για έως 500 εκατ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: «Ανοίγει δρόμο» στις ομολογιακές εκδόσεις – Ξεκινάει η δημόσια προσφορά για έως 500 εκατ.
Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 6 του μήνα η δημόσια προσφορά της Μυτιληναίος για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως 500 εκατ. ευρώ, διάρκειας επτά ετών. Το εύρος, οι επενδυτές και το investment grade. Έως 255 εκατ. ευρώ σε δανεισμό, έως 236 εκατ. σε κεφάλαιο κίνησης

Ξεκινάει σήμερα Τρίτη 4 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 6 του μήνα η δημόσια προσφορά της Mytilineos για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως 500 εκατ. ευρώ, διάρκειας επτά ετών, με τις ομολογίες να διαπραγματεύονται, προσεχώς, στο Χρηματιστήριο (θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α.).

Επί της ουσίας, με την κίνηση αυτή, ο όμιλος που έχει σημαντικές βλέψεις εντός κι εκτός Ελλάδας, «ανοίγει τον δρόμο» για έναν νέο πιθανό γύρο έκδοσης εταιρικών (ή και κρατικών) ομολόγων μετά τις εκλογές και με την προσδοκία το investment grade να έρθει πιο κοντά και σε συντομότερο χρονικό ορίζοντα. Χτες, ορίστηκε το εύρος απόδοσης του κοινού ομολογιακού δανείου σε 4 - 4,5%. Το Επιτόκιο και η τελική απόδοση θα προσδιοριστούν από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους, εντός του εύρους απόδοσης.

Από το συνολικό ποσό, τα 236,2 εκατ. αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας του σε κεφάλαιο κίνησης, ενώ ποσό μέχρι 255 εκατ. θα διατεθεί εντός 90 ημερών για την πληρωμή οφειλής υφιστάμενου, τραπεζικού δανεισμού της εκδότριας. Προϋπόθεση έκδοσης των ομολογιών είναι η κάλυψη σε ποσό τουλάχιστον 300 εκατ., ενώ το ανώτερο όριο ορίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον 300 εκατ., θα ματαιωθεί η έκδοση και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για έκαστο ιδιώτη επενδυτή θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών ατόκως. Οι Ομολογίες θα ανέλθουν σε έως 500.000 με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, στις 10.7.2023 θα γίνει η δημοσίευση αναλυτικής ανακοίνωσης για την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς, όπως και η πιστοποίηση της καταβολής των αντληθέντων κεφαλαίων και έκδοσης του ΚΟΔ, η παράδοση των Ομολογιών στους επενδυτές μέσω καταχώρισης σε Λογαριασμούς Αξιογράφων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων, η δημοσίευση ανακοίνωσης για την έναρξη διαπραγμάτευσης των Ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. που εκτιμάται για τις 11 Ιουλίου.

Σημειώνεται, ότι το ως άνω χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να μεταβληθεί. Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς του ΚΟΔ είναι η EUROBANK, η ALPHA BANK, η ΕΤΕ και η Τράπεζα Πειραιώς. Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς είναι η EUROXX και η OPTIMA BANK. Σύμβουλος Έκδοσης είναι η EUROBANK. Σημειώνεται ότι στην παρούσα Δημόσια Προσφορά δεν προβλέπονται πράξεις σταθεροποίησης της τιμής των Ομολογιών από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους.

Που θα πάνε τα κεφάλαια

Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Έκδοσης, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια θα ανέλθουν σε ποσό έως 500 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες της έκδοσης εκτιμώνται σε περίπου 8,8 εκατ., περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α., και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, τα οποία (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν από την Εκδότρια στο σύνολό τους ως εξής:

  1. Ποσό μέχρι 255 εκατ. ευρώ θα διατεθεί εντός 90 ημερών από την Ημερομηνία Έκδοσης για την πληρωμή οφειλής υφιστάμενου, τραπεζικού δανεισμού της Εκδότριας. Ειδικότερα η Εταιρεία θα διαθέσει: i. Ποσό έως 100 εκατ. στην ΕΤΕ για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 9.12.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου, ii. Ποσό έως 100 εκατ. στην Alpha Bank για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 15.7.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου iii. Ποσό έως 55 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 29.7.2022 Κοινού Ομολογιακού Δανείου.
  2. Ποσό μέχρι 236,2 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της Εκδότριας σε κεφάλαιο κίνησης, εντός έξι (6) μηνών από την Ημερομηνία Εκδόσεως. Σε ενδεχόμενη μερική κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι σε περίπτωση κάλυψης της Έκδοσης σε ποσό μεταξύ 300.000.000 και 499.999.000 ευρώ, η εν λόγω διάθεση θα καλυφθεί αναλογικά (pro rata).

Η κατανομή

Μετά τον προσδιορισμό της τελικής απόδοσης και του Επιτοκίου, οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν το ύψος της Έκδοσης και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των Ομολογιών στους επενδυτές, ως εξής:

  • ποσοστό τουλάχιστον 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι τουλάχιστον 150.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 500.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και
  • ποσοστό έως και 70% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι, έως και 350.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 500.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι εγγραφές των Ιδιωτών Επενδυτών για το 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς, για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών θα ληφθούν υπόψη: α) η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές, β) η ζήτηση στο τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών που υπερβαίνει το 30%, γ) το πλήθος των Αιτήσεων Κάλυψης που αφορούν σε Ιδιώτες Επενδυτές, καθώς και δ) η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά. Σε περίπτωση κατά την οποία η συνολική ζήτηση εκ μέρους Ιδιωτών Επενδυτών υπολείπεται του ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου των προς διάθεση Ομολογιών, οι Αιτήσεις Κάλυψης που αφορούν σε Ιδιώτες Επενδυτές θα ικανοποιηθούν πλήρως, έως του ύψους για το οποίο εκδηλώθηκε πράγματι ζήτηση, οι δε Ομολογίες που αντιστοιχούν στην υστέρηση έναντι του συνολικού ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου των προς διάθεση Ομολογιών θα μεταφερθούν στην κατηγορία των Ειδικών Επενδυτών προς διάθεση.

Τα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου 2023

Αναφορικά με τη διαμόρφωση των βασικών οικονομικών μεγεθών του Ομίλου κατά το Α’ τρίμηνο του 2023 σημειώνεται ότι, στην από 4.5.2023 ανακοίνωση της Εκδότριας, αναφέρονται τα εξής:

  • 113% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €143 εκατ. έναντι €67 εκατ. το A’ τρίμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,04, αυξημένα κατά 109% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • 72% αύξηση των Κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €225 εκατ., έναντι €130 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • 30% αύξηση του Κύκλου Εργασιών που ανήλθε σε €1.358 εκατ., σε σύγκριση με €1.042 εκατ. το A’ τρίμηνο του 2022.
  • Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €948 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους €151 εκ. το οποίο αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt).

Τις ισχυρές προοπτικές της MYTILINEOS και τη σημαντική βελτίωση του πιστωτικού προφίλ αναγνωρίζουν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όπως η FITCH που πρόσφατα ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Εταιρείας σε «ΒΒ+», μειώνοντας στο ελάχιστο την απόσταση που τη χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το εξαιρετικά υψηλό CAPEX της περιόδου, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA βρίσκεται στο 1,03x, επίπεδο που παραπέμπει σε εταιρείες εντός της επενδυτικής βαθμίδας, η επίτευξη της οποίας αποτελεί στόχο της χώρας.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, «κατά τη διάρκεια του Α΄ τρίμηνου του 2023, το οικονομικό περιβάλλον παρέμεινε ιδιαίτερα ρευστό, με τις τιμές ενέργειας να υποχωρούν σημαντικά, αλλά με τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, συντηρώντας την ανοδική πίεση στα επιτόκια δανεισμού. Το διαφοροποιημένο μοντέλο λειτουργίας, οι σημαντικές συνέργειες ανάμεσα στους Κλάδους της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας και ο διεθνοποιημένος χαρακτήρας της Mytilineos, αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης. Σε συνέχεια των ιστορικά υψηλά επιδόσεων που κατεγράφησαν το 2022, τα ακόμα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα της Mytilineos στο πρώτο τρίμηνο μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό, πιστοποιούν ότι η Εταιρεία έχει επιτύχει να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της στον Κλάδο της Ενέργειας ο οποίος αναδεικνύεται πλέον στο βασικό πυλώνα κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, ο Κλάδος της Μεταλλουργίας παρά την υποχώρηση των τιμών του αλουμινίου συνεχίζει να διατηρεί υψηλά επίπεδα απόδοσης και κερδοφορίας, συμβάλλοντας ώστε η Mytilineos να διατηρεί την αναπτυξιακή της τροχιά αφομοιώνοντας σταθερά νέα υψηλότερα επίπεδα μεγεθών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΛΠ: Σε «περιβαλλοντική» διαβούλευση επενδύσεις άνω των 240 εκατ. ευρώ – Η σκοπιμότητα των έργων

Ακίνητα: «Ράλι» +14,7% στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια ανά την Ελλάδα

Mytilineos: Στο 4-4,5% το εύρος απόδοσης του ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ 7ετούς διάρκειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider