Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κέρδισαν 852 δισ. δολάρια στο 1ο εξάμηνο του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κέρδισαν 852 δισ. δολάρια στο 1ο εξάμηνο του 2023
Ισχυρά κέρδη για τον Έλον Μασκ - Φανερά ενισχυμένος και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Μεγάλες απώλειες για τον Γκαουτάμ Αντάνι και ανεξέλεγκτη πτώση του Καρλ Άικαν.

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου πρόσθεσαν 852 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index. Κάθε κροίσος της λίστας ενισχύθηκε -κατά μέσο όρο- με 14 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα τους τελευταίους έξι μήνες, στην καλύτερη εξαμηνιαία επίδοσή τους από το 2ο μισό του 2023, όταν η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Τα κέρδη τους συνέπεσαν χρονικά με ένα ευρύ ράλι στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να συνέρχονται από τις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης με τις περιφερειακές τράπεζες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 16% και ο Nasdaq έκανε άλμα 39% για το καλύτερο πρώτο του εξάμηνο στην ιστορία του, καθώς η μανία των traders με την τεχνητή νοημοσύνη εκτόξευσε τις μετοχές της τεχνολογίας.

Ενώ ο Έλον Μασκ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι κοντά στο να παίξουν ξύλο σε κλουβί, το «αφεντικό» των Tesla, Twitter και SpaceX βρέθηκε στην κορυφή του «θησαυρίσματος» για τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πρόσθεσε 96,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή του περιουσία φέτος έως τις 30 Ιουνίου, ενώ ο CEO της Meta, κέρδισε 58,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, η καθαρή περιουσία του Γκουατάμ Αντάνι «βυθίστηκε» έτι περαιτέρω στο εξάμηνο, χάνοντας 60,2 δισεκατομμύρια δολάρια μετά και το κομβικό σορτάρισμα από τον οίκο αξιολόγησης Hindenburg. Ο Αντάνι, πρόεδρος του Ομίλου Adani, είδε επίσης τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από οποιονδήποτε δισεκατομμυριούχο, καθώς απώλεσε περίπου 20,8 δισεκατομμύρια δολάρια στις 27 Ιανουαρίου.

Ο αμερικανικός οίκος, που ιδρύθηκε από τον Νέιτ Άντερσον, «κατέστρεψε» κι άλλον έναν δισεκατομμυριούχο: τον Καρλ Άικαν. Η περιουσία του Άικαν της Icahn Enterprises, μετά το σορτάρισμα συρρικνώθηκε κατά 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 57% - στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από οποιοδήποτε μέλος του Bloomberg Billionaires Index για το α' εξάμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα 10 πιο «ανυπόφορα» αεροδρόμια

CIA: Η Ελλάδα στην 66η θέση με τα πιο «γερά» ποτήρια παγκοσμίως

Goldman Sachs: Οι 10 πιο «καυτές» μετοχές για το 2ο μισό του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider