Το σορτάρισμα στις μετοχές του 3ου πλουσιότερου ανθρώπου παγκοσμίως κόστισε 12 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σορτάρισμα στις μετοχές του 3ου πλουσιότερου ανθρώπου παγκοσμίως κόστισε 12 δισ. δολάρια
«Η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης της έκθεσης ξεκάθαρα επιδιώκει να υπονομεύσει τη φήμη της Adani Group».

Οι μετοχές των εταιρειών του Ομίλου Adani έχασαν 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία αφού ο αμερικανός επενδυτικός οίκος Hindenburg προχώρησε σε σορτάρισμα, κατηγορώντας τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον 3ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου για «θρασύτατη» χειραγώγηση της αγοράς και λογιστική απάτη.

«Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, σορτάραμε τις μετοχές των εταιρειών του Ομίλου Adani» γνωστοποίησε η ερευνητική εταιρεία επενδύσεων, η οποία κατηγόρησε τον Ινδό επιχειρηματία και πλουσιότερο άνθρωπο στην Ασία, Gautam Adani πως επί σειρά δεκαετιών ενεπλάκη σε «σκοτεινές» υποθέσεις απάτης.

Η Hindenburg μετά από διετή έρευνα στις εταιρείες του μεγιστάνα περιγράφει λεπτομερώς έναν ιστό offshore, ελεγχόμενων από την οικογένεια Adani σε φορολογικούς παραδείσους, από την Καραϊβική, τον Μαυρίκιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, κατηγορείται για ενθάρρυνση διαφθοράς, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εξαπάτηση φορολογουμένων.

Για «ένα κακόβουλο συνδυασμό επιλεκτικής παραπληροφόρησης και μπαγιάτικων, αβάσιμων και απαξιωμένων ισχυρισμών», έκανε λόγο ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Adani, Jugeshinder Singh. Το timing «προδίδει ξεκάθαρα μια θρασύδειλη πρόθεση να υπονομεύσει και να βλάψει το σχέδιο πώλησης μετοχών», πρόσθεσε.

Στον απόηχο της αμερικανικής έκθεσης, όλες οι μετοχές των εταιρειών του Ομίλου Adani δέχθηκαν ισχυρό σοκ στο Χρηματιστήριο της Ινδίας, με τις Adani Port, Adani Power και Adani Transmission να διολισθαίνουν άνω του 5%.

Ο Gautam Adani αναρριχήθηκε στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg πέρυσι, ξεπερνώντας τους Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και Γουόρεν Μπάφετ, ενώ η περιουσία του ανέρχεται πλέον σε 119 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον ως τον 3ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, πίσω μόνο από τους Μπερνάρ Αρνό και Έλον Μασκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι 8 «αγαπημένες» μετοχές της Morgan Stanley από την Ευρώπη

Βραζιλία: Στα 8 δισ. δολάρια το χρέος της Americanas - Πάνω από 7.000 οι πιστωτές

AT&T: «Τρύπα» 25 δισ. δολαρίων στα κέρδη του δ' τριμήνου, παρά την αύξηση των συνδρομητών

gazzetta
gazzetta reader insider insider