Ε. Μυτιληναίος: EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023 – Ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ε. Μυτιληναίος: EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023 – Ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό
Εξαιρετικής αποδοτικότητας επένδυση, που ανοίγει μία τεράστια αγορά, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos Energy & Metals στην ετήσια Γενική Συνέλευση, την απόκτηση των φωτοβολταϊκών πάρκων στον Καναδά, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα. Εσωτερική επιλογή η απόφαση για αλλαγή έδρας, υπάρχει πίεση από μεγάλους μετόχους της εταιρείας, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Την πρόβλεψη για λειτουργική κερδοφορία πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο εξαιρετικά αρνητικό απρόοπτο, επανεπιβεβαίωσε ο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο κ. Μυτιληναίος υπενθύμισε ότι η σχετική εκτίμηση είχε γίνει στο conference call του Ιανουαρίου, για τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης, σε ερώτηση που του είχε τεθεί για το κατά πόσο είναι διατηρήσιμα τα EBITDA, ύψους 800 δισ. ευρώ, του 2022.

«Εξακολουθεί να ισχύει αυτό που είπα τότε, ότι η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδο. Αν δεν μεσολαβήσει κάποια δραματική εξέλιξη, θα ξεπεράσουμε το 1 δισ. ευρώ σε EBITDA, ενδεχομένως και άνετα. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επενδύσεις και την εξάπλωση της εταιρείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε, πολλά πράγματα παραμένουν ρευστά στην Ευρώπη, μία τέτοια αρνητική εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβεί, και να ανατρέχει τα δεδομένα, θα ήταν μία επέκταση του πολέμου. Όπως πρόσθεσε, το περιβάλλον στην Ευρώπη δεν είναι ευνοϊκό, προβλέποντας ότι η Αμερική θα συνέλθει πιο γρήγορα.

Πιθανή μεταφορά της έδρας

Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτηση, ο επικεφαλής της Mytilineos άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εταιρείας εκτός Ελλάδας. «Δεν θέλω να τοποθετηθώ στο θέμα στη δεδομένη συγκυρία, ό,τι κι αν πω θα υπάρξει κάποιος που θα το εκμεταλλευθεί πολιτικά», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η απόφαση που θα ληφθεί δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι δεδομένη, όποιο κι είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και οφείλεται στην πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας, που θεωρούν ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα», τόνισε. Οι μέτοχοι αυτοί εκτιμούν ότι μόνον αν μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό, θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε η μετοχή να διαμορφωθεί στα επίπεδα που αναλογούν στα μεγέθη που έχει πλέον αποκτήσει η Mytilineos. «Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ για το θέμα στις 27 Ιουλίου, κατά το conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου 6μηνου», πρόσθεσε.

Εξαιρετικής αποδοτικότητας η επένδυση στον Καναδά

Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε επίσης και το «πράσινο» deal που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, με την εξαγορά 6 φωτοβολταϊκών πάρκων στον Καναδά. Επισήμανε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικής αποδοτικότητας επένδυση, ανοίγοντας μία αγορά όπου η ζήτηση είναι σχεδόν απεριόριστη. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, το γεγονός ότι η εταιρεία έχει εταίρο τη Fairfax, θα τη βοηθήσει σημαντικά να επεκταθεί στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το deal αφορά την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,4 GW, της εταιρείας Westbridge. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,7 δισ. καναδικά δολάρια (1,16 δισ. ευρώ) (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών BESS), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση (capex) αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, χάρις στα μέτρα ενίσχυσης των «πράσινων» επενδύσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Καναδάς, η κρατική επιχορήγηση θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια. Έτσι, χάρις στην ενίσχυση, το IRR αυξάνεται κατά 2 με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

«Όσοι μέτοχοι δεν έχουν καταλάβει ότι η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία, μπορεί να παραξενεύτηκαν με το μέγεθος της συμφωνίας. Όμως, η επένδυση θέλει 3-4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αντιστοιχώντας σε κεφάλαια 200-250 εκατ. τον χρόνο, τη στιγμή που το επενδυτικό μας πρόγραμμα κινείται στα 800 εκατ. ετησίως. Σήμερα η εξαγορά είναι πρώτη είδηση στον Καναδά, αυτό κάτι λέει και για τη Mytilineos και την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.

«Παράθυρο» για προμήθεια ρεύματος από τη ΔΕΗ

Απαντώντας σε ερώτηση για την προμήθεια ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος μετά το 2024, όταν λήγει το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, σημείωσε πως η εταιρεία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διασφαλίσει την τροφοδοσίας του εργοστασίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μίας νέας συνεργασίας με τη ΔΕΗ. «Αν ήμουν μέτοχος δεν θα ανησυχούσα για το συγκεκριμένο θέμα. Στο "καλάθι" προμήθειας, που θα έχει ρεύμα από διάφορες πηγές (όπως τις δικές μας μονάδες ή έργα ΑΠΕ), δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συμμετέχει και η ΔΕΗ, με 10% ή 20%», πρόσθεσε.

Τέλος, εκτίμησε ότι δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την ενεργειακή κρίση, αναφέροντας ότι τον προηγούμενο χειμώνα η Ευρώπη ήταν απλώς πάρα πολύ τυχερή. Έτσι, ο ήπιος χειμώνας επέτρεψε να μειωθούν οι ανάγκες θέρμανσης, την ίδια στιγμή που και η ζήτηση της Ασίας απουσίαζε εν πολλοίς από τις ενεργειακές αγορές.

«Φέτος η ζήτηση της Κίνας έχει ανακάμψει, ενώ μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι τιμές στην Άπω Ανατολή αρχίζουν και ξεπερνούν τις ευρωπαϊκές, κάτι που σημαίνει πως πολλά φορτία LNG θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τις εκεί αγορές. Η κρίση δεν πέρασε, μέχρι να τεθούν σε λειτουργία το 2026 οι επενδύσεις που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, είμαστε στο έλεος του καιρού και της Κίνας», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Τα ψιλά γράμματα σε εκπτώσεις συνέπειας και προϊόντα «κράχτες» - Πώς θα αποφύγουν τις παγίδες οι καταναλωτές

Π.Τζαννετάκης (Motor Oil): Τα οφέλη του «πράσινου» deal της Unagi – Κλείνει ο κύκλος εξαγορών ΑΠΕ

Ρεύμα: Αρχές Ιουλίου ο πρώτος διαγωνισμός για μπαταρίες – Προ των πυλών η προκήρυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider