Βερούλης (ελίν): Επενδύσεις και γρήγορα αντανακλαστικά η απάντηση στις προκλήσεις του ενεργειακού κλάδου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βερούλης (ελίν): Επενδύσεις και γρήγορα αντανακλαστικά η απάντηση στις προκλήσεις του ενεργειακού κλάδου
veroulis
Ο κ. Γιώργος Βερούλης μιλά στο insider.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των καυσίμων.

Ο κλάδος των καυσίμων και της ενέργειας γενικότερα βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα όταν η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός και ο φόβος για οικονομική ύφεση ενίσχυσαν το κλίμα αβεβαιότητας που είχε ήδη δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19.

Τη στιγμή που οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν στραμμένο το βλέμμα στο ενεργειακό κόστος και οι κυβερνήσεις και η ΕΕ λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες, οι ενεργειακές επιχειρήσεις δίνουν τον δικό τους αγώνα. Παρά το αβέβαιο οικονομικό κλίμα, η απάντηση φαίνεται ότι είναι η στροφή στις επενδύσεις και στις συνέργειες, κάτι που έκανε και ο ενεργειακός όμιλος ΕΛΙΝΟΙΛ (ελίν). Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 150% των πωλήσεων και ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για το δίκτυο πρατηρίων της με την αύξηση των μεριδίων αγοράς των ενεργειακών σταθμών και της «Ηλεκτρικής Ενέργειας», τη βελτίωση των υποδομών στους σταθμούς εφοδιασμού στις μαρίνες, καθώς και την εξεύρεση νέων αγορών και προϊόντων στο «Διεθνές Εμπόριο». Παράλληλα, έχει δρομολογήσει την υλοποίηση επενδυτικών πλάνων για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της με τη λειτουργία του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού LNG-CNG σε συνεργασία με την εταιρία BlueGrid και την υλοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος της συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση φορτιστών στο δίκτυό της.

Ο κ. Γιώργος Βερούλης, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ μιλά στο insider.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των καυσίμων και της ενέργειας γενικότερα και εξηγεί πώς οι επενδύσεις και τα γρήγορα αντανακλαστικά μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βερούλης στο Insider.gr:

Θεωρείτε ότι ο κλάδος σας αντιμετωπίζει προκλήσεις; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η έντονη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον, λόγω της ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης, έρχεται να προστεθεί περαιτέρω αβεβαιότητα λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει εισέλθει η χώρα ήδη από την έναρξη του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός, που αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 5% στην Ελλάδα, δημιουργεί προκλήσεις και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα την αύξηση των βασικών επιτοκίων, με στόχο την κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο κλάδος λοιπόν καλείται να ανταπεξέλθει στο ασταθές αυτό περιβάλλον, καθώς παράλληλα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, όπως ηλεκτροκίνηση, υδρογόνο κλπ., ώστε να ακολουθήσει την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι κρίσιμο, λοιπόν, για τις επιχειρήσεις του νευραλγικού κλάδου των καυσίμων και της ενέργειας γενικότερα, να μην είναι μόνες τους σε αυτή τη γενικότερη προσπάθεια. Η ενεργειακή μετεξέλιξη που απαιτείται για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, καθιστά αναγκαίο και απαραίτητο τη συνεργασία με την Πολιτεία σε όλους τους τομείς. Η Πολιτεία πρέπει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις και να δημιουργηθεί η αναγκαία συμμαχία για την εξελισσόμενη ενεργειακή μετάβαση. Κυρίως όμως πρέπει να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα επιτρέψει τον Κλάδο να αναπτυχθεί και να είναι σε θέση να υλοποιήσει τα αυξημένα μελλοντικά επενδυτικά πλάνα.

Ο όμιλος κατέγραψε αύξηση 150% των πωλήσεων το 2022 παρά το αβέβαιο περιβάλλον. Που αποδίδεται το θετικό αποτέλεσμα;

Η ελίν, σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον που εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους, πέτυχε την μεγαλύτερη της κερδοφορία με ρεκόρ οικονομικού αποτελέσματος. Η ιδιαίτερα αυξημένη κερδοφορία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθεί η ελίν σε αυτήν την μακρόχρονη περίοδο των διαδοχικών και διαφορετικών κρίσεων αλλά και στα γρήγορα αντανακλαστικά.

Η συνολική εικόνα είναι πιο σύνθετη απ` ότι αρχικά δείχνει!

Ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι αντίξοες συνθήκες ανάπτυξης «υγιούς επιχειρηματικότητας» στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Συγκεκριμένα, η μακρά περίοδος υψηλών τιμών, σε συνδυασμό με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που περιόρισαν το εισόδημα του καταναλωτή λειτούργησαν αρνητικά στην προοπτική ανάπτυξης της αγοράς. Συγχρόνως, οι συνεχείς ανανεώσεις από την Πολιτεία, της επιβολής πλαφόν στα περιθώρια κέρδους της εσωτερικής αγοράς, μια κατάσταση που ισχύει από το 2021 και δημιουργεί στρέβλωση του ανταγωνισμού, περιόρισε σημαντικά τα έσοδα από το Δίκτυο και τις βιομηχανικές πωλήσεις.

Εάν σε αυτό, προσθέσουμε την αύξηση της παραβατικότητας που έχει αντίκτυπο στην στρατηγική ανάπτυξη της ελίν στο Δίκτυο, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η Εσωτερική Αγορά σήμερα, με τις συνθήκες που υπάρχουν, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ελίν, που προβλέπει ανάπτυξη πωλήσεων σε τουριστικές περιοχές, που ευνοήθηκαν από την αύξηση του τουρισμού, ανάπτυξη πωλήσεων Στερεών Καυσίμων, που ευνοήθηκαν από την αύξηση της τιμής ανταγωνιστικών ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιεί η Βιομηχανία, και κυρίως η σημαντική δυναμική που παρουσιάζει η ελίν στις πωλήσεις του εξωτερικού, που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεων της, επέτρεψε στην ελίν να ολοκληρώσει την χρονιά με αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Η δραστηριότητά σας επηρεάζεται από την πορεία του Τουρισμού. Ποιες θεωρείτε ότι θα είναι οι προκλήσεις τη φετινή χρονικά;

Τα μηνύματα για τις επιδόσεις του τουρισμού και τη φετινή χρονιά εξακολουθούν να είναι πολύ ενθαρρυντικά με ιδιαίτερα αισιόδοξες προοπτικές, όμως η πορεία των πληθωριστικών πιέσεων και οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, η γεωπολιτική αστάθεια, η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στη διεθνή αγορά, καθώς και το ανταγωνιστικό περιβάλλον στη Νότια Ευρώπη για τον κλάδο του τουρισμού, αποτελούν αστάθμητους παράγοντες για την τελική εξέλιξη της σεζόν. Έχουμε όμως διανύσει το πρώτο δύσκολο τετράμηνο και εκτιμώ ότι οι προοπτικές του β’ εξαμήνου θα είναι σαφώς θετικότερες.

Η ελίν, ως ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός πάροχος, λειτουργεί περισσότερα από 140 πρατήρια ελίν στο παράκτιο και νησιωτικό δίκτυό της και πρωτοποριακούς σταθμούς ανεφοδιασμού στις μεγαλύτερες μαρίνες της χώρας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως και στην προώθηση ενός από τους πιο υγιείς και δυνατούς οικονομικά κλάδους, αυτό του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα. Ως η πλέον εξειδικευμένη εταιρεία διανομής καυσίμων στα ελληνικά νησιά, από το 1983 μέχρι σήμερα, η ελίν θα συνεχίσει να αξιοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους ώστε να αναβαθμίζει διαρκώς τις υπηρεσίες της ακόμα και στα πιο μικρά κι απομακρυσμένα από αυτά, με στόχο να είναι παρούσα και σε αυτή την περίοδο ανάκαμψης και μετάβασης στην επόμενη μέρα.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η επένδυσή σας για την ηλεκτροκίνηση;

Στόχος μας στην ελίν είναι να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Έτσι, ξεκινήσαμε έγκαιρα να επενδύουμε στην ενεργειακή μετεξέλιξη των πρατηρίων μας σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς σταθμούς έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε όχημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινήσαμε το 2021 σε συνεργασία με τη ΔΕΗ blue, να εγκαθιστούμε στο δίκτυο μας ηλεκτρικούς φορτιστές. Μέχρι στιγμής, ηλεκτρικοί φορτιστές έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σε 14 σημεία σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε με συνέπεια τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό έτσι ώστε να φτάσουμε τον στόχο των 100 φορτιστών σε βάθος τριετίας.

Συγχρόνως όμως, η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και δημιουργούν τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτροκίνησης, να ρυθμιστούν εγκαίρως.

Σε ποιους τομείς θα εστιάσει η επιχειρησιακή σας δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια;

Τα επόμενα χρόνια η επιχειρηματική μας δραστηριότητα θα εστιάσει στην έγκαιρη προσαρμογή μας στις σύγχρονες απαιτήσεις της ενεργειακής αγοράς. Για το επόμενο διάστημα στοχεύουμε στη διατήρηση της κερδοφορίας μας μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας στο Δίκτυο πρατηρίων, με την αύξηση των μεριδίων αγοράς των ενεργειακών Σταθμών και της «Ηλεκτρικής Ενέργειας», καθώς και την εξεύρεση νέων αγορών και προϊόντων στο «Διεθνές Εμπόριο».

Παράλληλα, θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση των υποδομών στους σταθμούς ανεφοδιασμού στις Μαρίνες και θα εστιάσουμε στην υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων για τον ενεργειακό μετασχηματισμό μας με τη λειτουργία του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού LNG-CNG σε συνεργασία με την εταιρία Blue Grid. Εισερχόμαστε επίσης, στη φάση υλοποίησης του μεγαλύτερου τμήματος της συμφωνίας μας με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση φορτιστών στο δίκτυό μας. Στόχος μας είναι και η επέκτασή μας στην παραγωγή και τη διανομή «πράσινου» υδρογόνου για οδικές μεταφορές και βιομηχανική κατανάλωση, μέσω της συνεργασίας με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Σε επίπεδο Ομίλου, εστιάζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της «ΕΛΙΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ» η οποία ξεκίνησε το 2023 δυναμικά αναδιοργανώνοντας την ομάδα της. Η αγορά εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις μεγάλες αυξήσεις του κατασκευαστικού κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σταδιακά θα υπάρχει αποκλιμάκωση και θα μας επιτρέψει να κινηθούμε σαφώς πιο δυναμικά σε ένα τομέα που προσφέρει έσοδα και αναγνωρισιμότητα στον Όμιλο ελίν. Η εταιρία είναι στελεχωμένη με πολύ εμπείρους μηχανικούς και ήδη υλοποιεί σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ. αξιοποιώντας σωστά την ευελιξία που της παρέχει ο Όμιλος ως προς την χρηματοδότηση αλλά και το σύνολο της λειτουργίας της. Με κύριο στόχο την κατασκευή ποιοτικών έργων και εντός χρονοδιαγράμματος, σήμερα ανακατασκευάζει τους γραφειακούς χώρους δύο πολυεθνικών εταιριών, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί την κατασκευή μεγάλης φαρμακαποθήκης στην Κηφισιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΙΝΟΙΛ: Αύξηση 150% των πωλήσεων του ομίλου το 2022 και 110% των EBITDA

Βερούλης (ΕΛΙΝΟΙΛ): Πράσινες επενδύσεις και συμβατικά καύσιμα, συνοδοιπόροι στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση

Καύσιμα: Μουδιασμένη η αγορά – Πώς κινούνται οι τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider