ΑΒΑΞ: «Χτίζοντας σε γερά θεμέλια» - Έναρξη κάλυψης από Edison, «βλέπει» προοπτικές και ελκυστική απόδοση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΒΑΞ: «Χτίζοντας σε γερά θεμέλια» - Έναρξη κάλυψης από Edison, «βλέπει» προοπτικές και ελκυστική απόδοση
Επανέρχεται στα επενδυτικά ραντάρ η κατασκευαστική εταιρεία. Τι αναφέρει ο γνωστός ανεξάρτητος οίκος αναλύσεων για μεγέθη, προοπτικές, μείωση χρέους, απόδοση και δραστηριότητες. Διαβλέπουν καλή πορεία του κλάδου.

«Η ΑΒΑΞ κατέχει ηγετική θέση στις ελληνικές κατασκευές, λειτουργώντας κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία με μακροπρόθεσμες και ορατές ταμειακές ροές, ιδιαίτερα στις παραχωρήσεις. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί έως το 2026 από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ στον τομέα επενδύσεων σε υποδομές, που αποτελεί βασικό χώρο εστίασης της ΑΒΑΞ. Τα αποτελέσματα του 2022 υπογραμμίζουν την πορεία του ομίλου, καθώς βελτιώνεται η αγορά. Αυτό αντιστάθμισε τις ασθενέστερες διεθνείς επιδόσεις και τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν 78% σε ετήσια βάση στα 39,3 εκατ. ευρώ. Καθώς οι επενδύσεις σε υποδομές βελτιώνονται στην Ελλάδα, η ΑΒΑΞ θα μπορούσε εξασφαλίσει μια βελτιωμένη αξιολόγηση, με ελκυστική ακαθάριστη μερισματική απόδοση 7,5% στο σύνολο του 2022. Με χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων ανεξάρτητης αξίας 130 εκατ. ευρώ (0,90 ευρώ/μετοχή), πάνω από την αναγνωρισμένη λογιστική αξία των 295 εκατ. ευρώ (2,05 ευρώ/μετοχή), φαίνεται να υπάρχει σημαντική προοπτικής για επενδυτές».

Με την παραπάνω εισαγωγή, και με τον γενικό τίτλο «Χτίζοντας σε γερά θεμέλια», ο γνωστός ανεξάρτητος οίκος αναλύσεων EDISON, «βάζει» μετά από χρόνια την κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ, και κατ’ επέκταση τη μετοχή της, στο κλαμπ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και προφανώς στο στόχαστρο της αγοράς με πιο επίσημο τρόπο (δίχως τιμή – στόχο, πρόκειται για έναρξη κάλυψης). Σύμφωνα με την EDISON, η ΑΒΑΞ έχει ανεκτέλεστο 2,2 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πρωτοποριακά έργα της Ελλάδας. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μια νέα σύμβαση για το οδικό τμήμα Μπράλου-Άμφισσας αξίας 207 εκατ. ευρώ, με προθεσμία παράδοσης 54 μηνών, ενώ μεγάλα έργα, όπως η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, υπογραμμίζουν την τεχνογνωσία και τον ηγετικό ρόλο της εταιρείας στον κατασκευαστικό κλάδο. Το pipeline έργων πρόκειται να συνεχιστεί καθώς η ΑΒΑΞ έχει προκριθεί και συμμετέχει στη διαδικασία υποβολής προσφορών για πολυάριθμους διαγωνισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, σε ΣΔΙΤ αλλά και παραχωρήσεις.

Ο οίκος αναφέρεται θετικά σε θέματα μείωσης χρέους, στην ελκυστική απόδοση που βλέπει για την ΑΒΑΞ, τις δραστηριότητες του γκρουπ, ενώ διαβλέπουν καλή πορεία του κλάδου γενικότερα.

Είσοδος στο 2023 έτος με θετική δυναμική

Όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του 2022 μειώθηκαν κατά 32% στα 402,7 εκατ. ευρώ, το μειωμένο κόστος πωλήσεων σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα από δραστηριότητες συνέβαλαν στη βελτίωση του λειτουργικού κέρδος κατά 78%, στα 39,3 εκατ. ευρώ, και του περιθωρίου EBITDA στο 14,5% (2021: 8,6%). Η ΑΒΑΞ έχει ρίξει επιθετικά το χρέος, μέσω της στρατηγικής πώλησης ώριμων περιουσιακών στοιχείων, με μείωσή του κατά 22% και 41% το 2021 και 2022 αντίστοιχα, σε 220 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, παρουσιάζοντας έναν πιο υγιή δείκτη μόχλευσης 3,8x. Προσεχώς, η ΑΒΑΞ προβλέπεται να χρησιμοποιήσει περισσότερη χρηματοδότηση (project-based financing) μέσω έργων (π.χ. από έσοδα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων) αντί για περαιτέρω μόχλευση.

Αποτίμηση: Ελκυστική απόδοση, αναμενόμενη ανάκαμψη της αγοράς

Όπως αναφέρεται, ο ελληνικός κατασκευαστικός τομέας επλήγη σκληρά τη δεκαετία που ακολούθησε την κρίση χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με τις τιμές των μετοχών των εταιρειών να υποχωρούν. Καθώς η οικοδομική δραστηριότητα επιταχύνεται και οι υποδομές ενισχύονται, η EDISON αναμένει ότι ο κλάδος θα προσελκύσει πιο ευνοϊκές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΑΒΑΞ.

Κατά τον οίκο, τα ισχυρά σημεία (bull) θεωρούνται οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ισχυρές συνεργασίες με διεθνείς φορείς και μερικές από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες σε διεθνή κλίμακα, το πολύτιμο χαρτοφυλάκιο έργων παραχώρησης και συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η συντηρητική προσέγγιση στην υποβολή προσφορών σε διαγωνισμούς. Στους κινδύνους, διαβλέπει το θέμα πιθανών καθυστερήσεων λόγω προβλημάτων της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, ότι αν και το καθαρό χρέος έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται περισσότερη δουλειά μα γίνει στον τομέα αυτό αλλά και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Γίνεται αναφορά στις δραστηριότητες της εισηγμένης (για κατασκευές με ανεκτέλεστο 2,2 δις ευρώ και την προοπτική να ανέβει στα 3 δις ευρώ προσεχώς, για ακίνητα ότι εστιάζει σε οικιστικά και τουριστικές κατοικίες, για μαρίνες κ.α.), και ιδίως στις παραχωρήσεις, με τον οίκο να κάνει λόγο για ισχυρή συνεισφορά στα EBITDA. Ο τομέας διαχειρίζεται τις συμμετοχές της εταιρείας σε έργα υποδομής παραχώρησης, τα οποία έχουν σημαντική αξία. Το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του ομίλου επεκτείνεται, εξασφαλίζοντας σημαντική συσσώρευση έργων και μια σταθερή ροή μακροπρόθεσμων εσόδων. Το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο αξίζει €400 εκ. μετά την πώληση συμμετοχής (Γέφυρα) τον περασμένο Νοέμβριο. Μία από τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις, στην οποία η ΑΒΑΞ έχει συμμετοχή 34%, είναι η Αττική Οδός, με κόστος κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ και συνολική επένδυση 2 δισ. ευρώ (περίοδος παραχώρησης 1996 έως 2024). Γίνεται αναφορά και στη δημιουργία της ξεχωριστής εταιρείας AVAX Concessions.

Κατά τον οίκο, η προσδοκία της διοίκησης της ΑΒΑΞ είναι ότι η οικονομική απόδοση του ομίλου θα ενισχυθεί φέτος. «Αναμένουμε ότι οι επενδύσεις και τα κατασκευαστικά έργα θα οδηγήσουν σε σημαντική στροφή προς την εγχώρια δραστηριότητα. Οι ευκαιρίες της διεθνούς αγοράς είναι πιθανό να επιδιωχθούν όπου ενδείκνυται, ιδίως σε εξειδικευμένα ενεργειακά έργα. Η διοίκηση πιστεύει ότι ξεκινά μια περίοδος όπου μπορεί να προσφέρει βιώσιμα βελτιωμένη κερδοφορία, που θα επιτρέψει αυξημένες αποδόσεις των μετόχων. Η ανακοίνωση μικτού μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή για το έτος 2022 είναι η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια και υποδηλώνει βελτιωμένη εμπιστοσύνη στη διοίκηση», σημειώνεται στην ανάλυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά το «Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης Antinero II» ύψους έως 122,5 εκατ. ευρώ – Πού θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης

Μαρίνα Βουλιαγμένης: «Πράσινο φως» στον κανονισμό λειτουργίας του τουριστικού λιμένα, ύψους 53 εκατ. ευρώ

Ελληνικό: Πότε ξεκινούν εργασίες για Βίλες - Διαμερίσματα, Riviera Galleria και Commercial Hub

gazzetta
gazzetta reader insider insider