Σ. Κόκκαλης (Intracom): Πώς σε ηλικία 84 ετών ο «θρυλικός» επιχειρηματίας ξαναγράφει τον επιχειρηματικό «χάρτη»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Κόκκαλης (Intracom): Πώς σε ηλικία 84 ετών ο «θρυλικός» επιχειρηματίας ξαναγράφει τον επιχειρηματικό «χάρτη»
Οι κινήσεις του μεγαλοεπιχειρηματία, επικεφαλής του ομίλου Intracom, που μετατρέπουν την εισηγμένη σε τύπου private equity με στόχο τις επενδύσεις σε τομείς ενδιαφέροντος, με αιχμή τη «δύναμη πυρός» 400-500 εκατ. ευρώ. Τα πρόσφατα deals σε Defense και Κλουκίνα - Λάππα, οι στόχοι για το real estate.

Με δύο «χτυπήματα», έστω και… αναμενόμενα, μέσα σε λίγες ημέρες, η Intracom Holdings, συμφερόντων του μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, αφενός ενίσχυσε τη «δύναμη πυρός» της, αφετέρου προώθησε το νέο της πλάνο για την αξιοποίηση του real estate φορέα. Η μία κίνηση έγινε με την πώληση της Intracom Defense στους Ισραηλινούς στις αρχές της εβδομάδας, με αξία συναλλαγής στα 60 εκατ. ευρώ και το επόμενο βήμα στα τέλη της εβδομάδας, με την ανακοίνωση χτες της ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Κλουκίνας Λάππας, μέσω της θυγατρικής Intracom Properties.

Επιβεβαιώνοντας, έτσι, όσα κατά καιρούς έχει γράψει το insider.gr για το νέο μοντέλο δράσης της εισηγμένης στα πρότυπα ενός επενδυτικού φορέα, 46 χρόνια μετά την ίδρυσή της (1977), 41 χρόνια μετά τη δυναμική της επέκταση στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και συστημάτων, σχεδόν 18 έτη μετά την μετεξέλιξή της σε holdings, με στρατηγική θέση σε τομείς υψηλής ανάπτυξης με σημαντική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, με πλήθος θυγατρικών και δραστηριότητα σε δεκάδες χώρες. Πάντως, είχαν προηγηθεί η πώληση της Intrasoft στα τέλη του 2021 και του μεγαλύτερου μεριδίου της Intrakat (διατηρήθηκε 5% μετά και την ΑΜΚ) το περασμένο καλοκαίρι, που ήταν δύο από τις βασικές κινήσεις του Σ. Κόκκαλη στη νέα φάση του ομίλου (πέραν της Intralot που επίσης αποτελεί «ατού» για τον επιχειρηματία).

Ξανασχεδιάζει τον «χάρτη» - Επενδυτικό fund η Intracom

Σε κάθε περίπτωση, σε ηλικία 84 ετών, ο… «θρυλικός» επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης, πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επιχειρεί να «ξαναγράψει τον επιχειρηματικό χάρτη», μέσω μετασχηματισμού, ηθελημένου ή λόγω συνθηκών, της «ναυαρχίδας» Intracom με την μετατροπή της σε ενός τύπου επενδυτικό φορέα ή εισηγμένο private equity όπου σημαίνοντα ρόλο δεν θα διαδραματίζουν μόνο οι μπίζνες (σε ακίνητα, τεχνολογία, τυχερά παιχνίδια, ναυτιλία, τουρισμό ή όποιον άλλο κλάδο εστιάσει το γκρουπ) αλλά και τα… μετρητά. Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, στόχος των επενδύσεων είναι η επίτευξη υψηλών αποδόσεων σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

«Η INTRACOM, με ισχυρά διαθέσιμα και δυνατότητα μόχλευσης που μπορεί να της εξασφαλίσει επενδυτική ικανότητα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, θα ενταχθεί σε αυτό το περιβάλλον χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και θα επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά προτίμηση σε τομείς στους οποίους η εταιρεία έχει συγκεντρώσει εμπειρία, που θα έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν σημαντικά κέρδη», είχε αναφέρει παλιότερα ο επικεφαλής του ομίλου.

To 2022 αλλά και οι πρώτοι μήνες του 2023 αποτελούν περίοδο μετασχηματισμού για την Intracom Holdigns με αιχμή την ισχυρή ρευστότητα και τη δυνατότητα μόχλευσης. Μέτοχοι της Intracom Holdings με ποσοστό άνω του 5% είναι σήμερα ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης με 26,9% και ο κ. Κωνσταντίνος Δημητριάδης με 5,6%.

Η Defence και η ενισχυμένη «δύναμη πυρός»

Ως γνωστόν, στην αρχή της εβδομάδας γνωστοποιήθηκε η πώληση του 90,91% της Intracom Defense στους Ισραηλινούς της Israel Aerospace Industries. Οι μετοχές μεταβιβάστηκαν από θυγατρική του ομίλου Intracom, την Intracom Technologies, έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ του αντίτιμου (γίνεται λόγος για αξίας συναλλαγής) που θα πληρώσουν οι Ισραηλινοί θα προστεθούν στα 184 εκατ. ευρώ που ήδη διαθέτει (στοιχεία ισολογισμού 2022), δημιουργώντας μια «δύναμη πυρός» άνω των 230 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, ότι ο Σ. Κόκκαλης στόχευε να δημιουργήσει χρηματοδοτική ισχύ άνω των 300 εκατ. ευρώ σε σύντομο χρονικό ορίζοντα και με την κίνηση της Defense, κι ενώ έχουν προηγηθεί άλλες ρευστοποιήσεις που είχαν «ανοίξει και δείξει τον δρόμο» (Intrasoft, μερίδιο της Intrakat κ.α.), ήδη προσεγγίζει τον πρώτο στόχο.

Από τα διαθέσιμα αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν 18,7 εκατ. για την απόκτηση του υπολοίπου 46% της Κλουκίνας Λάππας ενώ υπολογίζονται και 10 εκατ. ευρώ για την επικείμενη επιστροφή κεφαλαίου. Έτσι, η Intracom Holdings θα έχει cash περί τα 200-210 εκατ. ευρώ, υπό την ομπρέλα της την Ιntracom Properties που θα «μπει» μέσω της Κλουκίνας Λάππας στο ΧΑ, αξία ακινήτων πάνω από 100 εκατ. ευρώ, μερίδιο στην ΚΕΚΡΟΨ (34%, μέσω της Intradevelopment) κ.α. Τα δε 210 εκατ. ευρώ με την μόχλευση προφανώς μπορούν να διπλασιαστούν, δηλαδή συνολικά ο όμιλος να έχει ένα «μπαζούκα» πάνω από 400 εκατ. ευρώ ήδη.

Το real estate πλάνο

Χτες, η Intracom ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ακόμα μίας συμφωνίας, την οποία επίσης ανέμενε η αγορά για αυτές τις ημέρες. Σε 74,20% ανέρχεται το ποσοστό που κατέχει η Intracom Properties, θυγατρική εταιρεία της INTRACOM HOLDINGS στην «Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΚΛΜ) μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης 18.739.437 Κοινών Ονομαστικών Μετοχών της εταιρείας έναντι συνολικού ποσού 18.739.437 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του deal πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εντός της προθεσμίας και σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

Η Κλουκίνας-Λάππας , εκτός από τη λιανεμπορική δραστηριότητα διαθέτει, ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, η εύλογη αξία του οποίου αγγίζει τα 38 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος ακινήτων της Intracom περιλαμβάνει έξι επενδυτικά ακίνητα, τρία εκ των οποίων ανήκουν στην εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα τρία τα κατέχει με μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση. Επιπλέον, μέρος των εν λόγω ακινήτων ιδιοχρησιμοποιείται, ενώ μέρος αυτών εκμισθώνεται σε τρίτους ή συνδεδεμένες εταιρείες. Τα έξι ακίνητα έχουν συνολική επιφάνεια 88.504 τετραγωνικών μέτρων και η αξία τους εκτιμήθηκε σε 63,33 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόθεση της INTRACOM HOLDINGS με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της είναι η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Κ.Λ.Μ. και της θυγατρικής της Κ.Λ.Μ. ΑΤΕ σε συνέργεια με το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της INTRACOM PROPERTIES. Απώτερος σκοπός είναι η συγχώνευση της εισηγμένης K.Λ.Μ. Α.Ε. με την INTRACOM PROPERTIES, μέσω απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη και η μετονομασία της Κ.Λ.Μ. σε INTRACOM PROPERTIES, υπό την σαφή πρόθεση της INTRACOM HOLDINGS όπως η εταιρεία που θα προκύψει από την ως άνω συγχώνευση παραμείνει εισηγμένη στο Χ.Α. Αναφορικά δε με την εμπορική δραστηριότητα της πώλησης παιδικών και βρεφικών ειδών μέσω των καταστημάτων Mothercare και Ε.L.C. της Κ.Λ.Μ., στόχος είναι η αδιάλειπτη συνέχειά της, ως ξεχωριστής εταιρείας, δια απόσχισης του σχετικού κλάδου και εισφοράς του σε νέα θυγατρική εταιρεία.

Στόχος του Σ. Κόκκαλη και των στενών του συνεργατών (και μελών της οικογένειας) είναι να κινηθεί δυναμικά στον τομέα real estate, χτίζοντας προσεχώς χαρτοφυλάκιο ακόμα και της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της εισηγμένης σε εταιρεία επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις 22 Ιουνίου προσφορές στον νέο διαγωνισμό για τον αυτοκινητόδρομο Ιωάννινα – Κακκαβιά των 310 εκατ. ευρώ

Η σιδηροδρομική στάση «Καρελλά», οι ιδιώτες δωρητές και τα real estate/βιομηχανικά projects

ΑΒΑΞ: Προς ανεκτέλεστο 3 δισ. ευρώ, εστιάζει σε ενέργεια, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις – «Δίνουμε μέρισμα, όχι σε ΑΜΚ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider