Intrakat: Οι «πυλώνες» ανάπτυξης και τα σταθερά έσοδα – Πώς θα συνεισφέρουν ΣΔΙΤ, ΑΠΕ, real estate, τουρισμός

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Οι «πυλώνες» ανάπτυξης και τα σταθερά έσοδα – Πώς θα συνεισφέρουν ΣΔΙΤ, ΑΠΕ, real estate, τουρισμός
Η στροφή σε δραστηριότητες που μπορούν να εγγυηθούν σταθερές ροές φαίνεται να αποτελεί βασικό στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου Intrakat, υπό τον Αλ. Εξάρχου. Ο «κύκλος» του ανεκτέλεστου και τα σημεία – «κλειδί» για ΑΠΕ, ακίνητα, τουρισμό. Μεγέθη, επιδράσεις και προοπτικές.

Η στροφή σε δραστηριότητες που μπορούν να εγγυηθούν σταθερές ροές φαίνεται να αποτελεί βασικό στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου Intrakat, υπό τον Αλ. Εξάρχου. Χτες, ο CEO της εισηγμένης, μιλώντας σε αναλυτές κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών 2022 και των προοπτικών για τη συνέχεια, αναφέρθηκε αρκετές φορές στην παραγωγή σταθερών εσόδων από έργα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις και ΑΠΕ που μπορούν να εγγυηθούν ροές και «ταρίφες» (μέσω π.χ. πληρωμών διαθεσιμότητας, διοδίων κ.α.). Μάλιστα, συνέδεσε το θέμα αυτό με τις διακυμάνσεις και τον «κύκλο» του ανεκτέλεστου των ομίλων, όπως και χτες ανέφερε το insider.gr, και την ανάγκη – πρόθεση του γκρουπ να πετύχει βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης και κερδοφορίας για το μέλλον (όταν θα έρθουν πάλι δύσκολες εποχές με τα έργα), προς όφελος των μετόχων και του προσωπικού.

Ο κ. Εξάρχου δήλωσε ότι οι νέοι βασικοί μέτοχοι και η διοίκηση οραματίζονται την ανάδειξη της Intrakat σε μια σύγχρονη και ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία και στην εδραίωσή της μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα δημιουργεί υπεραξία για όλους τους stakeholders σε κάθε έναν από τους τομείς της δραστηριότητάς της. Η Intrakat αντλώντας από τη δυναμική των βασικών μετόχων της, και με εφόδιά της, την εκτενή τεχνογνωσία, την πολυσχιδή δραστηριότητα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, αλλάζει πλέον σελίδα, εισέρχεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και διευρύνει το επιχειρησιακό της αποτύπωμα σε νευραλγικούς τομείς για τις εθνικές υποδομές και την οικονομία, στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον ίδιο τον Όμιλο, την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιο

Ηδη τους τελευταίους μήνες το γκρουπ έχει «καπαρώσει» αρκετές ΣΔΙΤ συμβάσεις, καθώς συμμετείχε στην κοινοπραξία (με ποσοστό) 25% που ανέλαβε τμήμα του ΒΟΑΚ (μαζί με ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ύψους 186 εκατ. ευρώ) αλλά και το έργο «Καλαμάτα – Πύλος» (μαζί με ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, με μερίδιο 40%, ύψους 239,2 εκατ. ευρώ). Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ «ΕΣΤΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ π/υ €205,9 εκ.) ενώ έδωσε τη μοναδική προσφορά (μαζί με Redex, ομίλου Κοπελούζου) για το κτηριακό ΣΔΙΤ της νέας «στέγης» της Γεν. Γραμματείας Υποδομών (140 εκατ. ευρώ αξίας).

Επιπλέον αυτών, η εταιρεία συμμετάσχει στην «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος (Α΄ Φάση) για την απόκτηση μετοχών του «Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε.» του οποίου δημοπρατούσα αρχή είναι το ΤΑΙΠΕΔ (συμμετέχει με την ΤΕΚΑΛ, με ποσοστό 51%) ενώ έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ για την έγκριση της προσχώρησής της σε ήδη προεπιλεγμένο σχήμα, με ποσοστό 30% (με την πορτογαλική Brisa) για τη «ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΥΣΝΤΗΡΗΣΗΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ».

Το πλάνο δράσεων στον τομέα προβλέπει διεύρυνση συμμετοχής της εταιρίας σε έργα ΣΔΙΤ, σταθερή παρουσία στους ήδη ενεργούς διαγωνισμούς σε διάφορες φάσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ στόχος είναι η συμμετοχή σε όλους τους διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρυχθούν στο μέλλον. Γενικότερα, το γκρουπ έχει 4 ΣΔΙΤ σε λειτουργία (waste, telematics, motorway, fiber optics), 2 ΣΔΙΤ νέα υπογεγραμμένα εντός του Απριλίου 2023 (τα οδικά), 2 ΣΔΙΤ με υποβολή μοναδικής προσφοράς, ενώ συμμετέχει σε 15 ΣΔΙΤ σε διαγωνιστική διαδικασία.

«Βλέπει» τις ΑΠΕ – Projects 1 δισ. ευρώ, χρηματοδότηση 120 εκατ.

Πάντως, προφανώς το γκρουπ δεν μένει μόνο στα έργα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων. Ο όμιλος επίσης εστιάζει της στρατηγική σε 4 ακόμα βασικούς πυλώνες επένδυσης: Κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα περιβάλλοντος & τεχνολογίας, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), αξιοποίηση ακινήτων.

Όπως σημειώθηκε, αποκτήθηκε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων 520 MW. Η Intrakat έχει πλέον διαμορφώσει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW (από 0,9 GW αιολικών και φωτοβολταϊκών) και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW. Διαθέτει 2,6 GW άδειες, 15 MW σε λειτουργία, 115 MW σε υλοποίηση, 5MW Α/Π θα τεθούν σε λειτουργία από τον 9ο του 2023, ενώ 110MW είναι με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης (προς κατασκευή 2023-2025). Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων.

Όσον αφορά στις σημαντικές εξελίξεις 2022 - 2023 αναφέρονται τα εξής:

  • Χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, το οποίο αποτελείται σήμερα από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1,8 GW (1 GW αιολικά πάρκα + 0,9 GW φωτοβολταϊκά πάρκα) με την συνολική δυνητική επένδυση για την ανάπτυξη τους να εκτιμάται σε €1 δις.
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ του Ομίλου με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για 20 έτη, προστέθηκε, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής του σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών της ΡΑΕ, ένα ακόμη Α/Π ισχύος 32MW στη θέση «Τιμένιο», Αρκαδίας, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το κατασκευαστικό στάδιο και να τεθεί σε λειτουργία το 2025.
  • Α/Π ισχύος 35 MW διαθέτει ήδη Οριστική Προσφορά Σύνδεσης («ΟΠΣ»).
  • Α/Π ισχύος 11 MW αναμένεται σύντομα η έκδοση της ΟΠΣ.
  • Για έργα του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου, συνολικής ισχύος 498,7 MW, κυρίως ΦΒ, έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ ενώπιον του αρμόδιου Διαχειριστή.
  • Αναφορικά με τους αποθηκευτικούς σταθμούς, για έργα συνολικής ισχύος 77,3 MW, έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ ενώπιον του αρμόδιου Διαχειριστή, ενώ, η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υπόλοιπων έργων του χαρτοφυλακίου ισχύος 634 MW αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Γενικά ως προς την ενεργειακή αγορά, η διοίκηση του γκρουπ κάνει λόγο για ανάγκες 8GW μέχρι το 2030, για νέες τάσεις επιτάχυνσης προγραμμάτων ΑΠΕ και ταχύτατη αποδέσμευση από μη «πράσινη» ενέργεια.

Εγινε αναφορά στην παρουσίαση για το Α/Π Φραγκάκι/Άνδρου, ισχύος 15MW σε λειτουργία έχει εκτιμώμενη ετήσια συνεισφορά στο EBITDA του Ομίλου κατά €4,5εκ. αλλά και το Α/Π Καστρί/Ευβοίας, ισχύος 5MW, η εκτιμώμενη ημερομηνία λειτουργίας είναι ο Σεπτέμβριος 2023.

Δημόσια/Ιδιωτικά Έργα Υποδομών – Περιβάλλον

Το πλάνο δράσεων περιλαμβάνει την εκμετάλλευση πλαισίου στήριξης προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο της σε δημόσια έργα υποδομών. Βασικός στόχος είναι η ανάληψη έργων με σημαντικό περιθώριο κέρδους, ενώ με την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ το γκρουπ θα ενισχυθεί σε τεχνικό επίπεδο και σε όρους ανεκτέλεστου (4 δις ευρώ αθροιστικά). Ο όμιλος προσβλέπει σε έργα υποδομών συνολικού ύψους 43 δις ευρώ εντός της τρέχουσας δεκαετίας (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.).

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στις 31.12.2022 ανήλθε σε 1,3 δισ. Στη διάρκεια του 2022 υπεγράφησαν νέες συμβάσεις ύψους €472,2 εκατ. Από την 01.01.2023 έως σήμερα έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους €364,7 εκ. στα νέα σημαντικά έργα που υπεγράφησαν αρχές 2023 είναι (πέραν των οδικών ΣΔΙΤ) η ανάπτυξη και Βελτίωση Υποδομών Νέου Αεροδρομίου Πάρου, π/υ €33,4 εκ. η Κατασκευή τεχνητού εμποδίου και σύνοδων έργων Έβρου και βέβαια o Marina Tower Hellinikon ύψους 140 εκατ. ευρώ (με την Bouygues, μερίδιο Intrakat 40%).

Real Estate – Τουρισμός

Η Intrakat σχεδιάζει περαιτέρω δραστηριοποίηση με τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στους τομείς των τουριστικών υποδομών σε highend προορισμούς όπως επίσης γραφείων και άλλων εμπορικών χώρων δημιουργώντας αξία για τον όμιλο, προσβλέποντας σε μέρος της «πίτας» των εσόδων από τον τουρισμό (20,8% του ΑΕΠ από τον τουρισμό ή €17,7 δισ. συνολικά έσοδα), σε 9% απόδοση τουριστικών ακινήτων, ενώ εσχάτως γίνονται επενδύσεις 5 δις ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο και υπάρχει αναγκαιότητα για σύγχρονες κτιριακές υποδομές προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο τουρισμός. Στις σημαντικές εξελίξεις 2022 - 2023 αναφέρονται τα εξής:

  • Xenodocheio Milοs 5* & estiatorio Milos, Αθήνα – σε πλήρη λειτουργία.
  • Ippokratous Offices, Αθήνα – ολοκλήρωση ανακατασκευής 9-όροφου κτιρίου σε σύγχρονα πράσινα γραφεία, συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ.
  • Απόκτηση μέσω θυγατρικής, 4 οικοπέδων στην Άνω Μερά Μυκόνου για την ανάπτυξη κατοικιών προσωπικού 250 κλινών - σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία.
  • Επιπρόσθετα στις 06.10.2022 ολοκληρώθηκε η απόκτηση ξενοδοχειακού καταλύματος 17 δωματίων στην Χώρα Μυκόνου με σκοπό την ανακαίνιση του και την μετατροπή του σε luxury boutique hotel, έναντι ποσού €10,6εκ.

Οικονομικά μεγέθη και επιδράσεις

Οι πωλήσεις του Ομίλου στη χρήση 2022 αυξήθηκαν κατά €10,6 εκ. ήτοι 5% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά €2,6 εκ. ήτοι 17%. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε ζημίες €4,4 εκ. έναντι ζημιών €5,6 εκ. στη χρήση 2021, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA σε ζημίες €2,7 εκ. έναντι ζημιών €2,9 εκ.. Υπενθυμίζεται ότι καταγράφηκε επιστροφή στην κερδοφορία σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, στο β’ εξάμηνο 2022 οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση και ανήλθαν σε € 122,3 εκ. έναντι €103,1 εκ. στο 1ο εξάμηνο, το EBITDA κινήθηκε σε θετικά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε €4,1 εκ. έναντι ζημιών €8,6 εκ. στο 1ο εξάμηνο, ενώ oι ζημιές μετά από φόρους περιορίστηκαν σε €5,2 εκ. έναντι ζημιών €18,4 εκ. στο 1ο εξάμηνο. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί από:

  • Τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών βασικών υλικών που ενσωματώνονται σε τεχνικά έργα, μεταφορικών εξόδων και καυσίμων λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Την αύξηση των Διοικητικών εξόδων λόγω του επιπλέον κόστους προετοιμασίας για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς των έργων που προκηρύχθηκαν το 2022.
  • Έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα €7 εκ. και προβλέψεις απομείωσης €3,7 εκ. για την Εταιρεία.
  • Έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα €3 εκ. και προβλέψεις απομείωσης €4,2 εκ. για τον Όμιλο.

Η αύξηση των παγίων σε 222,7 εκατ. ευρώ από 165,7 εκατ. το 2021 προέρχεται κυρίως από την αύξηση των προκαταβολών για αγορά παγίων και παγίων υπό κατασκευή του κλάδου των ΑΠΕ, καθώς και από την εξαγορά της εταιρείας ΑΡΜΟΝΙΑ η οποία διαθέτει ιδιόκτητο ακίνητο επί του οποίου είναι κτισμένο τουριστικό κατάλυμα, στη νήσο Μύκονο.

Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στα τέλη της χρήσης 2022 περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα δάνεια ποσού €81,4 εκατ., μακροπρόθεσμα δάνεια ποσού €71,4 εκατ.

Βραχυπρόθεσμός δανεισμός ύψους €10,03 εκ. και μακροπρόθεσμος δανεισμός ύψους €40,52 εκ., ήτοι συνολικά δάνεια €50,3 εκατ., αφορούν χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων του ομίλου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και real estate. Λαμβανομένου υπόψη των διαθεσίμων του Ομίλου και της Εταιρείας ποσού €25,4 εκ. και €18,1 εκ. αντίστοιχα, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου και της Εταιρείας ανέρχεται σε €127,5 εκ. και €72,7 εκ. αντίστοιχα.

Σε σχέση με τα Ίδια Κεφάλαια, ως γνωστόν, στις 16.02.2022 ολοκληρώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου συνολικού ποσού 51 εκατ. ευρώ. Στις 30.01.2023 ολοκληρώθηκε η αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου συνολικού ποσού €100 εκ. Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου θα ανέρχονται σε περίπου €170 εκ.

Λύσεις και προοπτικές

Οι μηχανισμοί αναθεώρησης των τιμών για τα δημόσια έργα, που έχουν ως σκοπό να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την πληθωριστική πίεση (ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία) και να βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους των τεχνικών έργων. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι κινήσεις αυτές Πολιτείας χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση καθώς, ενώ είναι σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση, μέχρι στιγμής οι σημαντικές αυξήσεις δεν έχουν καλυφθεί.

Την παρουσίαση ολοκλήρωσε ο κ. Εξάρχου, σχολιάζοντας τις προοπτικές της χρήσης 2023, οι οποίες διαφαίνονται θετικές λόγω μιας σειράς παραγόντων όπως:

  • Τα προς εκτέλεση έργα του Ομίλου, τα οποία στις 31/12/2022 διαμορφώθηκαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των €1,32 δις έναντι €1,1 δις στις 31/12/2021. Είναι πολύ σημαντικό ότι το ανεκτέλεστο είναι κερδοφόρο καθώς επίσης και ότι μέσω της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ διασφαλίζεται ότι ο Όμιλος διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για την εξυπηρέτησή του.
  • Το θετικό αποτέλεσμα του Β’ εξαμήνου 2022, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και στο 2023, λόγω της ενσωμάτωσης νέων έργων με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους καθώς και της υλοποίησης του ανεκτέλεστου, το οποίο εμφανίζεται ουσιωδώς κερδοφόρο, οδηγώντας τα αποτελέσματα της Intrakat για το έτος τουλάχιστον σε break even επίπεδο.
  • Τα νέα πολύ σημαντικά έργα που έχουν υπογραφεί όπως ενδεικτικά το ΣΔΙΤ Καλαμάτα – Πύλος, το ΣΔΙΤ Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) και το Marina Tower Hellenikon.
  • Η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, για το μέλλον της οποίας, όσον αφορά στην συγχώνευσή της με την Intrakat ή την συνέχιση της δραστηριότητάς ως ξεχωριστή νομική οντότητα, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευαστές: «Σήμα κινδύνου» από έλλειψη «χεριών», εργατικά κόστη, παρατηρητήριο τιμών – Το ΤΕΕ και οι παρεμβάσεις

Εξωδικαστικός: Ανεβαίνει ο στόχος για ρυθμίσεις 1,9 - 2,4 δισ. ευρώ το προσεχές 5μηνο - Αυξήθηκαν κατά 274% τον Απρίλιο 

HIG Capital: Τουριστικό «χτύπημα» στην Κρήτη – Ξενοδοχειακή επένδυση 60 εκατ. ευρώ, έρχεται νέα εξαγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider