Εξάρχου (Intrakat): Break even ή οριακή κερδοφορία  το 2023 – Η ΑΚΤΩΡ και η στροφή σε σταθερές ροές (ΣΔΙΤ, ΑΠΕ)

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξάρχου (Intrakat): Break even ή οριακή κερδοφορία  το 2023 – Η ΑΚΤΩΡ και η στροφή σε σταθερές ροές (ΣΔΙΤ, ΑΠΕ)
Break even ως προς τα αποτελέσματα του κατασκευαστικού τομέα ή ακόμα και οριακή κερδοφορία αναμένει για το 2023 ο όμιλος Intrakat. Για την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ ανέφερε ότι «θα επηρεάσει ουσιωδώς την πορεία με θεαματικά καλό αποτέλεσμα».

Break even ως προς τα αποτελέσματα του κατασκευαστικού τομέα ή ακόμα και οριακή κερδοφορία αναμένει για το 2023 ο όμιλος Intrakat, που ήδη από το β’ εξάμηνο του 2022 εμφάνισε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, το γκρουπ, έχοντας ως «παρακαταθήκη» τις επιχειρηματικές – μετοχικές και οικονομικές εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς, «βλέπει» το μέλλον με αισιοδοξία έχοντας ως «πυλώνες» το ισχυρό ανεκτέλεστο των 1,3 δισ. ευρώ (ιστορικό υψηλό) που όμως με τις κινήσεις της διοίκησης «προστατεύεται» η κερδοφορία (υγιές backlog, θετικά περιθώρια κέρδους) και το cash flow, την ενίσχυση από την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ (νέα έργα, δυναμικό, εξοπλισμός), την περαιτέρω αύξηση του χαρτοφυλακίου με νέα υπό διεκδίκηση projects, και βέβαια, τη στροφή προς εξασφάλιση σταθερών ροών και εσόδων μέσω ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων και έργων ΑΠΕ που μπορούν να φέρουν έσοδα και αξία για τους μετόχους της εισηγμένης.

Break even, κερδοφορία, ανεκτέλεστο και σταθερές ροές

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο CEO του ομίλου, Αλ. Εξάρχου, σε σχετική παρουσίαση του ομίλου σε αναλυτές. Σύμφωνα με τον ισχυρό άντρα της κατασκευαστικής, που δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια πιστεύοντας στις προοπτικές και την κερδοφορία του γκρουπ, το ανεκτέλεστο των ομίλων, που τώρα είναι ιστορικό αλλά προέρχεται από δύσκολες περιόδους και μπορεί στο μέλλον εκ νέου να μειωθεί, πρέπει να εγγυάται βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφορία. Για αυτό και ο όμιλος στρέφεται προς έργα με σταθερές ροές, όπως ΣΔΙΤ και ΑΠΕ. Ο κ. Εξάρχου θεωρεί ότι η Intrakat είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με θετικό cash flow, υγιές ανεκτέλεστο που αφήνει θετικό margin, κάτι που καταγράφεται στους πρώτους μήνες του 2023. Κατά συνέπεια, όπως ανέφερε, σίγουρα μέσα στο έτος θα υπάρχει break even σε επίπεδο αποτελεσμάτων, αφήνοντας «παράθυρο» για κέρδη, έστω οριακά, ακόμα και εντός του 2023. Το ανεκτέλεστο θεωρείται υγιές, όπως και αυτό που θα προστεθεί με την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ (2,7 δις ευρώ, το χαρακτήρισε υγειές, νέο, με θετικές προοπτικές κερδοφορίας), άρα, κατά τον κ. Εξάρχου αναμένεται ανοδική και θετική πορεία το 2023 και το 2024.

Γιατί αγοράζουμε την ΑΚΤΩΡ

Αναφορικά με την ΑΚΤΩΡ, υπενθύμισε ότι ο βασικός λόγος απόκτησής της, αν και εκκρεμεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συνδέεται με την ενίσχυση της Intrakat σε επίπεδο τεχνικής επάρκειας, εξοπλισμού, δυναμικού, ώστε να «βγει» το μεγάλο ανεκτέλεστο (θα φτάνει τα 4 δις ευρώ αθροιστικά) και μάλιστα με όρους κερδοφορίας. «Μετά την εξαγορά, θα ανταποκριθούμε πλήρως. Βέβαια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα και ανάγκη για ενίσχυση εξοπλισμού/προσωπικού», σημείωσε. Αναφορικά με τον εταιρικό μετασχηματισμό, αν δηλαδή γίνουν απορροφήσεις, συγχωνεύεις, αποσχίσεις κ.α., παράπεμψε εκ νέου για εξελίξεις μετά τον χρησμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πάντα «υπέρ των μετόχων του ομίλου», όπως χαρακτηριστικά είπε. Για την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ ανέφερε ότι «θα επηρεάσει ουσιωδώς την πορεία της Intrakat με θεαματικά καλό αποτέλεσμα».

Τα μεγάλα έργα

Σύμφωνα με τον CEO της εισηγμένης, το 2023 ξεκίνησε με θετικό τρόπο σε επίπεδο μεγεθών αλλά και έργων, καθώς η Intrakat ήταν η μόνη που έδωσε προσφορά για έργα ΣΔΙΤ κτηριακά (φοιτητικές εστίες Παν. Κρήτης, ύψους 206 εκατ. ευρώ, κτήριο ΓΓ Υποδομών μαζί με Redex), έχει οριστεί ανάδοχος σε οδικά ΣΔΙΤ (ΒΟΑΚ και Καλαμάτα – Μεθώνη) κ.α. Αρα, «βλέπει» πρόσθετες μελλοντικές σταθερές ροές.

Οι πυλώνες ανάπτυξης

Όπως ανέφερε στην παρουσίαση, το μετά από 35 έτη λειτουργίας, κατά τα οποία η εταιρεία ανήκε στο Όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ, νέοι βασικοί μέτοχοι εισήλθαν στο μετοχικό της κεφάλαιο: Winex Investments 34,78% ,Castellano Properties 15,75%, Blue Silk (CY) 13,64%, Intracom Συμμετοχών 5,09%, Ελεύθερη διασπορά 30,74%.

Ο όμιλος εστιάζει της στρατηγική σε 5 βασικούς πυλώνες επένδυσης: • Κατασκευαστικά έργα υποδομών • Έργα περιβάλλοντος & τεχνολογίας • ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις • Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) • Αξιοποίηση ακινήτων.

Επίσης, τέθηκε σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας με στόχο την υλοποίηση του δυναμικού αναπτυξιακού προγράμματος, που αποδίδει ήδη το 2023.

Υλοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των €100 εκατ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας αντλήθηκαν κεφάλαια συνολικού ποσού €51,4 εκατ. Αρα, μέσα σε ένα έτος έγινε αύξηση 151 εκατ. ευρώ.

Όπως ειπώθηκε, αποκτήθηκε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων 520 MW. Η Intrakat έχει πλέον διαμορφώσει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων.

Τα μεγέθη του ομίλου

Οι πωλήσεις του Ομίλου στη χρήση 2022 αυξήθηκαν κατά €10,6 εκ. ήτοι 5% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά €2,6 εκ. ήτοι 17% • Το EBITDA διαμορφώθηκε σε ζημίες €4,4 εκ. έναντι ζημιών €5,6 εκ. στη χρήση 2021, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA σε ζημίες €2,7 εκ. έναντι ζημιών €2,9 εκ. Σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2022, στο 2ο εξάμηνο τα μεγέθη του Ομίλου παρουσίασαν βελτίωση. Συγκεκριμένα: • οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση και ανήλθαν σε € 122,3 εκ. έναντι €103,1 εκ. στο 1ο εξάμηνο • το EBITDA κινήθηκε σε θετικά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε €4,1 εκ. έναντι ζημιών €8,6 εκ. στο 1ο εξάμηνο.

Προοπτικές για το 2023

Σχετικά με τις Λύσεις – Προοπτικές για το 2023 έγινε αναφορά στα εξής:

• Μηχανισμοί αναθεώρησης τιμών για τα δημόσια έργα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους των τεχνικών έργων

• Αύξηση πωλήσεων – εκτέλεση υψηλού ιστορικού ανεκτέλεστου €1,3δισ

• Ενέργεια o Α/Π Φραγκάκι/Άνδρου 15MW σε λειτουργία – εκτιμώμενη ετήσια συνεισφορά στο EBITDA του Ομίλου κατά €4,5εκ. o Α/Π Καστρί/Ευβοίας 5MW – εκτιμώμενη ημερομηνία λειτουργίας Σεπτέμβριος 2023

• Νέα σημαντικά έργα που υπεγράφησαν: o ΣΔΙΤ Καλαμάτα – Πύλος (40%) (Π/Υ: €239,2εκ.) o ΣΔΙΤ ΒΟΑΚ (25%) (Π/Υ: €188,6εκ.) o Marina Tower Ελληνικό (60% Bouygues - 40% Intrakat) (Π/Υ: €350εκ.)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΥΔΑΠ: Intrakat – ΑΚΤΩΡ εναντίον 3 «μικρότερων» κοινοπραξιών για περιβαλλοντικό έργο 91 εκατ. ευρώ στην Αν. Αττική

Παντελιάδης (METRO AEBE): «Πλώρη» για διεύρυνση της κερδοφορίας - Επενδύσεις, «πράσινη» ενέργεια και... τεχνητή νοημοσύνη

«Μάχη» ισχυρών για την «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας», εκτιμώμενης αξίας 255 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider