Mytilineos: Σε νέα υψηλά επίπεδα παγιώνεται η κερδοφορία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Σε νέα υψηλά επίπεδα παγιώνεται η κερδοφορία
Το ιστορικό υψηλό στις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου 2023 αποδεικνύει πως κάθε άλλο παρά συγκυριακό ήταν το ρεκόρ κερδοφορίας του 2022, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της θέσης του Ομίλου. Έσπασε το φράγμα των 10 GW το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, στόχος η αύξηση στο 20% του μεριδίου στην εγχώρια λιανική ρεύματος.

Ηχηρή απόδειξη για το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά συγκυριακό ήταν το ρεκόρ κερδοφορίας της περσινής χρήσης, δίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο Όμιλος Mytilineos για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, το γεγονός ότι το περσινό ρεκόρ έδωσε τη σκυτάλη στην καλύτερη ιστορικά επίδοση για πρώτο τρίμηνο, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της θέσης του Ομίλου ήδη από φέτος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ισχυρή αφετηρία αποτελεί το εντυπωσιακό άλμα κατά 113% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ. Άλμα που συνοδεύτηκε από αύξηση κατά 72% των EBITDA (στα 225 εκατ.) και ενίσχυση κατά 30% του τζίρου (σε 1,358 δισ.).

Η ανθεκτικότητα της μεγέθυνσης της Mytilineos αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι οι παραπάνω επιδόσεις επιτεύχθηκαν σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριάρχησαν άλλες προκλήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος – παραμένοντας μεν ρευστό όπως και το 2022, αλλά με την ανάδυση διαφορετικών ιδιαιτεροτήτων. Έτσι, στη θέση της οξυμένης ενεργειακής κρίσης του προηγούμενου έτους, που έχει στο μεταξύ αποκλιμακωθεί σε σημαντικό βαθμό, κυρίαρχη πλέον αντιξοότητα αποτελεί ο υψηλός δομικός πληθωρισμός και η ανοδική πίεση που αυτός προκαλεί στα επιτόκια δανεισμού.

Στόχος μερίδιο 20% στη λιανική ρεύματος

Απάντηση στις παραπάνω προκλήσεις έδωσε ο κλάδος Ενέργειας του Ομίλου, ο οποίος «αναδεικνύεται πλέον στο βασικό πυλώνα κερδοφορίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Κλάδος ο οποίος έχει να επιδείξει στο πρώτο τρίμηνο όχι μόνο την αύξηση κατά 50% της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), αλλά και από την ενδυνάμωση της παρουσίας της MYTILINEOS στην προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης όσο και εντός Ελλάδος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι στόχοι που τίθενται για την ενίσχυση των ενεργειακών δραστηριοτήτων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τον νέο κύκλο ανάπτυξης εντός του 2023. Χαρακτηριστική περίπτωση, το ορόσημο για ενίσχυση του μεριδίου εκπροσώπησης φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας στο 20% της ελληνικής κατανάλωσης, συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου.

Αφετηρία για την επίτευξη του στόχου θα αποτελέσει η εδραιωμένη ηγετική παρουσία της Protergia στην εγχώρια λιανική αγορά, αλλά και η ολοκλήρωση ενσωμάτωσης της WATT+VOLT. Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο brand έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 με εκπροσώπηση 531 χιλιάδων συνολικά μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, ενώ το μερίδιο της Protergia στην αγορά ηλεκτρισμού το Μάρτιο του 2023 ξεπέρασε το 10% (μερίδια ΕΧΕ).

«Έσπασε» το φράγμα των 10 GW ΑΠΕ

Εξίσου ευοίωνες προοπτικές αποπνέουν από το «μέτωπο» των ΑΠΕ, με το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να ξεπερνά πλέον τα 10 GW, καταγράφοντας αύξηση 1,3 GW περίπου (ή 15%), μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Από αυτή τη δυναμικότητα, τα ώριμα και εν λειτουργία έργα της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις 5 ηπείρους, αγγίζουν τα 4 GW, στα οποία προστίθεται και μία σειρά έργων σε λιγότερο ώριμα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,4 GW.

Τα υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής έργα αθροίζονται σε 3,5 GW, σημαντικό μέρος των οποίων σύντομα θα «περάσει» στο χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία μονάδων. Έτσι, εντός συνόρων συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου σκέλους (135 MW) των περίπου 1,5GW φωτοβολταϊκών, αξιοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF), τα οποία θα εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2023.

Παράλληλα, επιταχύνεται η ωρίμανση του ελληνικού χαρτοφυλακίου ανεμογεννητριών(0,6 GW περίπου). Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο η MYTILINEOS, σήμερα κατασκευάζει πάνω από 1,4GW Φ/Β εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider