ΗΠΑ: «Σφυροκόπημα» στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών - Οι κινήσεις της Fed στο επίκεντρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Σφυροκόπημα» στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών - Οι κινήσεις της Fed στο επίκεντρο
Υπό τον φόβο για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 18:40

Κατακόρυφη πτώση σημειώνουν για την Τρίτη οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ στην Wall Street, στον απόηχο της εξαγοράς της First Republic Bank από την JP Morgan και υπό τον φόβο για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Η μετοχή της PacWest έφτασε να χάνει 20%, ο τίτλος της Western Alliance έπεσε 25% ενώ η Metropolitan Bank της Νέας Υόρκης διολίσθησε άνω του 20%, μετέδωσε το MarketWatch.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέηζερ εξήρε τη «σταθερή δομή» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζοντας ότι η πώληση της First Republic εξάλειψε μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας.

Μεταξύ των τραπεζιτών και των επενδυτών, οι αντιδράσεις για το deal διάσωσης, καθώς εξελίχθηκε η μέρα ήταν πιο ανάμεικτες. Για ορισμένους, η πώληση της First Republic αντιπροσώπευε την κορύφωση ενός ταραχώδους δίμηνου που έπληξε ορισμένες περιφερειακές τράπεζες. Για άλλους, οι ανησυχίες για μια επίμονη κρίση - και οι φόβοι για τα διαρκή προβλήματα στα εμπορικά ακίνητα - επιμένουν και αποκτούν απειλητικές διαστάσεις σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως η κατάρρευση της First Republic είναι το μεγαλύτερο «κανόνι» για τράπεζα των ΗΠΑ μετά από τη συντριβή της Lehman Brothers το 2008. Ωστόσο, σειρά αναλυτών υποστηρίζει ότι η εξαγορά από την JP Morga έχει «σβήσει» τον κίνδυνο για τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Fed και χρυσός

Οι πιέσεις στις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών έρχονται και πριν από την αυριανή ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που εκτιμάται πως θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια της, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, οι εξελίξεις γύρω από την First Republic και το ενδεχόμενο νέων πηγών αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό συστήματα των ΗΠΑ προκαλούν ενδιαφέρον για το κατά πόσο η Fed μπορεί να αναστείλει τη συνέχιση στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group οι αναλυτές δίνουν 78% πιθανότητες για μια αύξηση 0,25% από την Fed την Τετάρτη. Το αντίστοιχο ποσοστό χθες ήταν στο 93%.

Ακόμα, άξιο αναφοράς εν μέσω της νέας τραπεζικής αναταραχής στις ΗΠΑ, είναι η κίνηση του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε να ξεπερνά στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) τα 2.020 δολάρια ανά ουγγιά, όταν νωρίτερα κινούταν υπό το όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανακούφιση και ανησυχία από την εξαγορά της First Republic Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider