Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Νέες «πράσινες» επενδύσεις σύντομα στα Βαλκάνια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Νέες «πράσινες» επενδύσεις σύντομα στα Βαλκάνια
Στρατηγική επιλογή του Ομίλου ΔΕΗ είναι να διευρύνει την επέκτασή του στις αγορές ΑΠΕ εκτός των βόρειων συνόρων της χώρας, όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, στο Οικονομικό Forum των Δελφών.

Στρατηγική επιλογή του Ομίλου ΔΕΗ είναι να διευρύνει την επέκτασή του στις αγορές ΑΠΕ των Βαλκανίων, με δεδομένο εξάλλου ότι εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τις αντίστοιχες χώρες, όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, στο Οικονομικό Forum των Δελφών.

Ο κ. Μαύρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχές οι οποίες βρίσκονται στον ίδιο «ηλεκτρικό διάδρομο» Βορρά-Νότου με τη χώρα μας. Όπως επισήμανε, στόχος είναι η δημιουργία ενός cluster στα Βαλκάνια, ώστε η ΔΕΗ να παράγει πλέον μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη εισάγει. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι πολύ σημαντικό να διευρυνθούν οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Οι νέες αυτές κινήσεις θα έρθουν μετά την πρόσφατη εξαγορά της Enel Romania, μέσω της οποίας η ΔΕΗ απέκτησε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη βαλκανική χώρα, τόσο εν λειτουργία όσο και υπό ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πρόσφατα η ΔΕΗ προχώρησε σε καταρχήν συμφωνία με τη Mytilineos, για την εξαγορά φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 210 MW που αναπτύσσει η δεύτερη επίσης στη Ρουμανία.

Στην τοποθέτησή του στο Forum, ο κ. Μαύρος υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ στοχεύει να έχει σημαντική παρουσία σε όλους τους νεοαναδυόμενους «πράσινους» κλάδους, όπως τα υπεράκτια αιολικά και η αποθήκευση ενέργειας. Σχετικά με την εμπορική αξιοποίηση των έργων ΑΠΕ που αναπτύσσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επισήμανε ότι κατά κύριο λόγο αυτό θα γίνει με τη σύναψη «πράσινων» PPAs - είτε με τη μητρική εταιρεία, είτε με τρίτους off-takers.

Στο ίδιο πάνελ, ο Κώστας Παπαμαντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Renewables Hellas και της Μέτων Ενεργειακή (κοινοπραξίας της RWE Renewables και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες), υπογράμμισε ότι τα «πράσινα» PPAs θα αποτελέσει και το όχημα για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1 GW που αναπτύσσει το κοινοπρακτικό σχήμα στη χώρα μας.

Όπως επεσήμανε, για τα πρώτα έργα ισχύος 210 MW έχουν υπογραφεί ήδη 5 «πράσινα» PPAs, με τρεις καταναλωτές – δύο εγχώριους και έναν από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαμαντέλλο, ήδη γίνονται συζητήσεις με άλλους off-taker, για τη σύναψη και νέων συμβάσεων αγοραπωλησίας «πράσινης» ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα το 2ο εξάμηνο 2022

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Το 2025 ερευνητικές γεωτρήσεις σε υποψήφια θαλάσσια κοιτάσματα αερίου

Εύσημα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την «πράσινη στροφή» της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider