Επενδύσεων συνέχεια για τη Fiera Infrastructure στην Ελλάδα μέσω Islalink και Inalan

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεων συνέχεια για τη Fiera Infrastructure στην Ελλάδα μέσω Islalink και Inalan
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο σύστημα οπτικών ινών IONIAN της Islalink που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία - Τα σχέδια για τις τηλεπικοινωνίες

Επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ με στόχο να συμβάλλει στην μετατροπή της χώρας μας σε ψηφιακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τρέχει το καναδικό Επενδυτικό Κεφάλαιο Fiera Infrastructure. Το επενδυτικό αυτό πλάνο, μέρος του οποίου περιλάμβανε το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών ΙΟΝΙΑΝ της Islalink, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 5 με 7 χρόνια, ενισχύοντας περαιτέρω τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους των εταιρειών Islalink και Fiera Infrustructure, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων του IONIAN που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Carles Maria Casajuana Palet, καθώς και εκπροσώπων φορέων από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής και της επιχειρηματικής κοινότητας γενικότερα.

Σε λειτουργία το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών Ionian

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κα Esther Garcés, CEO της ισπανικής Islalink - μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι η Fiera Infrastructure - αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών ΙΟΝΙΑΝ, το οποίο διασυνδέει την ιταλική πόλη του Κρότωνα με την Πρέβεζα. Χαρακτήρισε μάλιστα την έναρξη λειτουργίας του, «σταθμό» στην 20ετή ιστορία της Islalink, δεδομένου ότι το νέο καλώδιο υπερβαίνει κατά 70 φορές την υπάρχουσα διεθνή χωρητικότητα προσφέρονας τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα ΙΟΝΙΑΝ αποτελείται από ένα υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει την ιταλική πόλη του Κρότωνα με την Πρέβεζα στην Ελλάδα, μήκους 330 χλμ, το οποίο περιλαμβάνει 24 ζεύγη οπτικών ινών, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταδώσει έως και 15 Tbps, με τη συνολική δυνητική χωρητικότητα να ανέρχεται σε 360 Tbps. Το υποβρύχιο καλώδιο επεκτείνεται με δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που συνδέουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με το Μιλάνο και τη Ρώμη. Αυτή τη στιγμή, το Ionian έχει συνδεθεί με data centers στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με τη Grid Telecom και τη Nova να αποτελούν τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που αναλαμβάνουν τη μεταφορά της τηλεπικοινωνιακής κίνησης εντός των ελληνικών συνόρων. Ήδη μάλιστα, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 6 πελάτες που αξιοποιούν τις δυνατότητες του. Από άποψη συνεργασιών στον τομέα των data centers μέχρι σήμερα η εταιρεία συνεργάζεται με την Digital Realty και την Lancom ωστόσο υπάρχουν συζητήσεις με τις Microsoft και Google που δρομολογούν τις δικές τους υποδομές data centers στην Ελλάδα.

Σκοπός του συστήματος IONIAN είναι να εξυπηρετήσει τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για εξαιρετικά υψηλό εύρος ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του διεθνούς τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα τα στελέχη της Islalink δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο επέκτασης των δικτύων τους προς άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως είναι η Βουλγαρία. Παράλληλα βέβαια, όπως επεσήμαναν στελέχη της αγοράς, το συγκεκριμένο καλώδιο θα βοηθήσει σημαντικά στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών, ιδίως στον τομέα του cloud, για τις εταιρείες που χρειάζονται να διασυνδεθούν με υποδομές που βρίσκονται στην Ιταλία και δη στο Μιλάνο, πόλη που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κόμβους διακίνησης δεδομένων στην Ευρώπη.

Επενδύσεων συνέχεια από την Fiera Infrastructure

Πέρα από το υποθαλάσσιο καλώδιο βέβαια, οι επενδύσεις της Fiera Insfrastructure θα συνεχιστούν, με τον επικεφαλής της εταιρείας, κ. Jason Gogley να αναφέρει ότι το fund, θέλει να εξελιχθεί σε μακροπρόθεσμο επενδυτή στην Ελλάδα, ενδεχομένως και σε διάφορους τομείς. Προς το παρόν βέβαια, οι επενδύσεις του καναδικού fund, που διαχειρίζεται κεφάλαια 3,9 δισ. δολαρίων στον Καναδά και επενδύει κυρίως σε υποδομές, θα συνεχιστούν μέσω της Inalan - η Fiera Insfrastructure αποτελεί έναν εκ των βασικών μετόχων της - η οποία αναπτύσσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Fiera Infrastructure, κ. Jason Gogley, βασικό κομμάτι των επόμενων κινήσεων αφορά στην Inalan, η οποία έχει ως στόχο την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σε περίπου 1,6 εκατ. νοικοκυριά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μέσα στα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Inalan, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια την ανάπτυξη του ιδιόκτητου FTTH δικτύου της, έχει περίπου 10.000 πελάτες. Μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης μάλιστα, ο κ. Gogley δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Inalan να επεκταθεί και στο χώρο της διάθεσης υπηρεσιών χονδρικής και σε άλλους παρόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IONIAN: Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο σύστημα οπτικών ινών της Islalink που συνδέει Ελλάδα και Ιταλία

Αυξάνει η κινητικότητα σε Data Center και υποθαλάσσια καλώδια - Τι σηματοδοτούν οι νέες επενδύσεις στην Κρήτη

Γεωργιάδης: Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί 15 μεγάλα Data Centers

gazzetta
gazzetta reader insider insider