Εξάρχου (Intrakat): Γιατί εξαγοράζουμε την ΑΚΤΩΡ – Τα κεφάλαια, οι εγγυήσεις, το μοντέλο δράσης και οι ευρύτεροι στόχοι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξάρχου (Intrakat): Γιατί εξαγοράζουμε την ΑΚΤΩΡ – Τα κεφάλαια, οι εγγυήσεις, το μοντέλο δράσης και οι ευρύτεροι στόχοι
Τι κερδίζει η εταιρεία με την απόκτηση της κατασκευαστικής. Με κεφάλαια από παλιές ΑΜΚ και δανεισμό θα καλυφθούν τα 100 εκατ. ευρώ, τι «παίζει» με τις ενδοομιλικές εγγυήσεις. Το μοντέλο για ΑΚΤΩΡ, η σχέση με ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, το ορόσημο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα έργα με ενδιαφέρον. Τι συμβαίνει με Αττική Οδό και ΒΟΑΚ. Cash flow και εγγυητικές.

Μέσω 57 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν από πρόσφατες ΑΜΚ και δίχως νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά και με πρόσθετο δανεισμό ύψους 43 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί το τίμημα των 100 εκατ. που θα δώσει με μετρητά η Intrakat για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, κατασκευαστικής θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ.

Αυτό ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο CEO της Intrakat, και αντιπρόεδρος της εισηγμένης, Αλέξανδρος Εξάρχου, σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των media. Ο κ. Εξάρχου διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχει για την ώρα απόφαση για το πως θα «κουμπώσει» η ΑΚΤΩΡ στον όμιλο, δηλαδή εάν θα συγχωνευτεί από την Intrakat. Προφανώς, όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (σε διάστημα περίπου 3 μηνών) οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν αυτόνομα και ανταγωνιστικά, ανέφερε ο κ. Εξάρχου.

Θετικό cash flow για την επόμενη τριετία

Σημείωσε, δε, ότι η Intrakat διαθέτει θετικό cash flow για την επόμενη τριετία με αποτέλεσμα να μπορούν να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες της Intrakat όσο και της ΑΚΤΩΡ, ακόμα και οι ενδοομιλικές της τελευταίας (π.χ. προς την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις). Άλλωστε, η Intrakat επί της ουσίας θα λειτουργήσει ως εγγυητής για αυτό το ποσό των 114 εκατ. ευρώ (πέραν των 100 εκατ. μετρητών) που συμπεριλαμβάνονται στο ευρύτερο ποσό του deal και αν χρειαστεί θα καλύψει το ποσό ή μέρος του (το υπόλοιπο από τα κέρδη και τις ροές που προσδοκά να βγάλει η ΑΚΤΩΡ). Η Intrakat έχει προχωρήσει και σε ανακοστολόγηση έργων ενώ προσεχώς θα παρουσιάσει και το νέο της business plan στο οποίο σημαίνουσα θέση θα έχουν οι τομείς έργων (δημόσια, ιδιωτικά), ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων, Ενέργειας (ΑΠΕ) και real estate – τουρισμού.

Όχι νέα ΑΜΚ για ΑΚΤΩΡ – Πώς θα καλυφθεί το τίμημα

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της εισηγμένης σημείωσε ότι από το τίμημα των 100 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, θα χρησιμοποιηθούν 50 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, συν 7 εκατ. ευρώ αδιάθετα από προηγούμενη ΑΜΚ. Επιπλέον, τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε τραπεζικό δανεισμό. Κατά συνέπεια, καλύπτεται το ποσό του τιμήματος των 100 εκατ., άρα δεν χρειάζεται νέα ΑΜΚ για τη συναλλαγή. Ωστόσο, ο κ. Εξάρχουν δεν απέκλεισε στο μέλλον μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, αν χρειαστεί, για άλλες επενδυτικές κινήσεις του ομίλου (έργα, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις, ΑΠΕ, τουρισμό – real estate). Όσον αφορά στο ποσό των 114 εκατ. ευρώ, αφορά σε ενδοομιλικές υποχρεώσεις της ΑΚΤΩΡ που εκτιμάται ότι θα καλυφθούν από ταμειακές ροές τα προσεχή έτη (υπάρχει εξάλλου πρόβλεψη για διάστημα 19 μηνών), όμως, αν χρειαστεί «ένεση», υπάρχουν η εγγύηση και τα κεφάλαια της Intrakat για τον σκοπό αυτό (cash flow).

Τι κερδίζει από τη συναλλαγή εξαγοράς

Ο CEO της Intrakat αναφέρθηκε στους λόγους εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ, την οποία και γνωρίζει εκ των έσω, αν και έλειψε την τελευταία διετία. Σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο τα μερίδια αγοράς και το υψηλό ανεκτέλεστο που «τράβηξε» το ενδιαφέρον, αλλά και το γεγονός ότι η Intrakat, ως μικρότερος τεχνικός πόλος, αναζητούσε πρόσθετη τεχνική επάρκεια, εμπειρία, πάγια – εξοπλισμό, προσωπικό – στελέχη, ώστε να μην ψάχνει για δάνεια εμπειρία κ.α. ή να έχει πρόβλημα με συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή και με την υλοποίηση έργων που αναλαμβάνει. «Όλα αυτά τα κερδίζουμε με την ΑΚΤΩΡ», σημείωσε.

Μάλιστα, σε ερώτηση για τα «βάρη» της ΑΚΤΩΡ από ζημίες παρελθόντος και χρέη προς προμηθευτές κ.α., ανέφερε ότι «η ΑΚΤΩΡ έχει ανεκτέλεστο 2 δισ. ευρώ από νέα και μόνο έργα –επί συνόλου σχεδόν 2,7 δισ-, έργα με χαμηλές εκπτώσεις, άρα έχουμε ορατότητα για κερδοφορία το προσεχές διάστημα, ενώ υπάρχουν και αρκετά κοινοπρακτικά έργα στα οποία είμαστε μαζί, άρα έχουμε καλή εικόνα». Μάλιστα, η συνύπαρξη σε έργα σημαίνει και οικονομίες κλίμακος (π.χ. κοντινά εργοτάξια κ.α.), ενώ η ενίσχυση του μεγέθους φέρνει και άλλη αντιμετώπιση από προμηθευτές, τράπεζες κ.α.

Για την ώρα «στοπ» στις εξαγορές

Να σημειωθεί ότι ο κ. Εξάρχου για την ώρα «έκλεισε» το θέμα νέων εξαγορών εταιρειών μεγάλου μεγέθους, ενώ σημείωσε ότι η Intrakat εξέτασε το θέμα εξαγοράς της ΤΕΚΑΛ αλλά επί της ουσίας ουδέποτε το θέμα προχώρησε πολύ. Πλην όμως, αν και δεν βλέπει νέο γύρο συγκέντρωσης στους μεγάλους του κλάδου, δεν μπορεί να αποκλείσει κινήσεις σε χαμηλότερες εργοληπτικές τάξεις (π.χ. 6η κ.α.).

Το μοντέλο δράση με ΑΚΤΩΡ

Σε κάθε περίπτωση, και όσον αφορά και στον τρόπο λειτουργίας του νέου σχήματος, πολλά θα ξεκαθαρίσουν τους προσεχείς μήνες, άλλωστε, εκτιμάται ότι απαιτείται διάστημα περίπου 3 μηνών για να ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.). Μέχρι τότε, οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν αυτόνομα χωρίς να «εμπλέκονται» σε έργα, διαγωνισμούς και κοινοπραξίες που μπορούν να προκαλέσουν παρέμβαση των Αρχών ή του… ανταγωνισμού. Μετά τη λήψη εγκρίσεων, θα αποφασιστεί και το ακριβές μοντέλο δράσης, αν δηλαδή πάμε για συγχώνευση των δύο εταιρειών ή για άλλο μοντέλο, σημείωσε ο κ. Εξάρχου. «Θα δούμε αν συγχωνευθούν οι δύο εταιρίες, σε λίγους μήνες θα αποφασίσουμε πως θα κουμπώσουν, μας ενδιαφέρει βασικά η εισηγμένη, η Intrakat, δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση», κατέληξε ο ίδιος.

Ωστόσο, θα «μπει» παρατηρητής της Intrakat στην ΑΚΤΩΡ μέχρι να φτάσει η απόφαση της Ε.Α., αν και έχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της, ενώ γνωρίζει και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (2022). Για την ιστορία, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι δόθηκαν αυξήσεις στους εργαζόμενους της Intrakat και θεωρεί πως, όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο ταχύτητες αμοιβών στις εταιρείες.

Η σχέση με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις

Αναλόγως ανταγωνιστική θα είναι και η δράση των Intrakat - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις μέχρι το ορόσημο της Ε.Α., καθώς στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξει στενή συνεργασία, αλλά όχι αποκλειστικότητα. Επί της ουσίας, όπως αναφέρθηκε, όπου υπάρχει παραχώρηση/ΣΔΙΤ αλλά και κατασκευαστικό αντικείμενο, στην πορεία η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις θα «καλεί» την Intrakat για να διαπιστώσουν αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας τους σε έργα, δίχως να θεωρείται αυτή δεδομένη. Ωστόσο, θα λειτουργεί με το μοντέλο του «προτιμητέου» κατασκευαστή. Πάντως, αν κάποια στιγμή η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποφασίσει να βάλει «πωλητήριο» και στον τομέα Παραχωρήσεων, τότε στην Intrakat θα εξετάσουν το θέμα.

Οι εγγυητικές

Για το θέμα των εγγυητικών που απαιτούνται για διεκδίκηση διαγωνισμών και υλοποίηση έργων, ιδίως εν όψει και νέων δημοπρατήσεων δις. ευρώ, ο ισχυρός άνδρας της εισηγμένης αναγνώρισε ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν… «πλαφονάρει» σχεδόν. «Θα χρειαστεί, ενδεχομένως, μια κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα που είναι ευρύτερο», σημείωσε ο ίδιος.

Περί Αττικής Οδού και ΒΟΑΚ

Η διοίκηση της Intrakat δεν θεωρεί ότι λόγω της συναλλαγής υπάρχει θέμα με την παρουσία της στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού, όπου η ίδια «κουμπώνει» με την κοινοπραξία της πορτογαλικής Brisa (ίσως και ξένου fund;), ενώ η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις συμμετέχει με τις ΑΒΑΞ, Ardian. Πάντως, παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν, δεν φαίνεται να υπάρχει χώρος για συμμετοχή της σε κάποια από τις κοινοπραξίες που διεκδικούν την παραχώρηση του ΒΟΑΚ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, Vinci), όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου. Ο οποίος θεωρεί ότι μια συμφωνία, ιδίως τώρα, ίσως προκαλούσε θέμα με τον ανταγωνισμό (λόγω παρουσίας της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, και ενώ ακόμα αργούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού).

Ρουμανία, ΑΠΕ, real estate

Τέλος, ο CEO της εισηγμένης δήλωσε το ενδιαφέρον του γκρουπ για έργα στη Ρουμανία, για τον τομέα ακινήτων και τουρισμού όπου θα πρέπει να αναμένονται νέες κινήσεις αλλά και για τις ΑΠΕ, όπου υπάρχει ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 350MW σε βάθος τριετίας. Να σημειωθεί ότι μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται, κατά τον κ. Εξάρχου, να υπογραφεί και η σύμβαση ανάμεσα σε Intrakat-Bouygues και Lamda (και) για την κατασκευή του πύργου κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό. Πάντως, ο κ. Εξάρχου δεν θέλησε να δώσει πληροφόρηση για το αν η κοινοπραξία θα κατέβει και στον διαγωνισμό για τον Mixed Tower.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤΕΡ: «Κλείδωσε» χρηματοδότηση για το τουριστικό project στην Πάρο

Noval Property: Ποια «πράσινα» projects είναι σε εξέλιξη – Το portfolio του μισού δισ. ευρώ, το ομόλογo, το ΧΑ

Ακίνητα: Με +13,2% «τρέχουν» οι τιμές πώλησης στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ποια είναι η εικόνα ανά την Ελλάδα, που κυμαίνονται τα ενοίκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider