Τηλέμαχος Γεωργάκης: Η Alpha Bank μετασχηματίζεται με επίκεντρο τον πελάτη, επενδύοντας σε ανθρώπους και τεχνολογία

Newsroom
Μοιράσου το
Τηλέμαχος Γεωργάκης: Η Alpha Bank μετασχηματίζεται με επίκεντρο τον πελάτη, επενδύοντας σε ανθρώπους και τεχνολογία
«Έχοντας ανταπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις των προηγούμενων χρόνων, η Alpha Bank, το 2022 επέλεξε να συνεχίσει τον σημαντικό μετασχηματισμό που υλοποιεί».

Στο Export Summit IX, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, 30 Μαρτίου, με θέμα “Greek Exporters Hall of Fame, Honouring our Partners”, συμμετείχε ο Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής της Alpha Bank, Τηλέμαχος Γεωργάκης, ο οποίος περιέγραψε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και ο διεθνής χρηματοπιστωτικός κλάδος, την ενισχυμένη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Τράπεζα ως αποτέλεσμα του μετασχηματισμού της, καθώς και τον διττό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι τράπεζες στη χρηματοδότηση, αλλά και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

«Έχοντας ανταπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις των προηγούμενων χρόνων, η Alpha Bank, το 2022 επέλεξε να συνεχίσει τον σημαντικό μετασχηματισμό που υλοποιεί. Μετασχηματιζόμαστε με κέντρο τον Πελάτη, επενδύοντας σε ανθρώπους και τεχνολογία. Θα πρέπει να κρατήσουμε αυτές τις δύο λέξεις γιατί είναι δύο έννοιες με μεγάλη αξία και για τις επιχειρήσεις. Η Τράπεζα αλλάζει δομές, διαδικασίες και προφίλ, διατηρώντας, όμως, τα βασικά της χαρακτηριστικά, όπως τη φιλοσοφία της και τις αξίες της, χαρακτηριστικά τα οποία την έχουν εδραιώσει στο επιχειρηματικό στερέωμα ως την πρώτη τραπεζική επιλογή», υπογράμμισε ο Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής της Τράπεζας.

Ο κ. Γεωργάκης αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά ορόσημα που πέτυχε την προηγούμενη χρονιά η Τράπεζα, όπως τη μείωση των ΜΕΑ στο 7,8% από 44% το 2019, την αύξηση κατά 10% του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων προερχόμενη σε μεγάλο βαθμό από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, καθώς και την αύξηση της βάσης των καταθέσεων κατά 3,3 δισ. ευρώ.

«Παράλληλα, καταφέραμε να διατηρήσουμε μία υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και να πετύχουμε, τελικά, ισχυρή οργανική κερδοφορία», τόνισε ο κ. Γεωργάκης, για να καταλήξει ότι «το 2022 ήταν μία ιδιαίτερα πετυχημένη χρονιά για την Τράπεζα και μας βρίσκει έτοιμους να
αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από τη θέση του οδηγού».

Εκτενή αναφορά έκανε ο Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής της Alpha Bank και στην πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα των εξαγωγών, τις οποίες κατάφεραν να πενταπλασιάσουν τα τελευταία περίπου 20 χρόνια. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ένα καλό όνομα στο εξωτερικό, με το “brand” τους να είναι πιο ισχυρό από ποτέ». Πρόσθεσε δε ότι «το μέλλον είναι ευοίωνο», καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον, περισσότερο φιλικό για τις επιχειρήσεις σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η Πολιτεία, οι τράπεζες αλλά και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βρίσκονται σήμερα στο πλευρό των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργάκης τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις «θα πρέπει να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες και να μεγαλώσουν για να μπορέσουν να διεισδύσουν στις ξένες αγορές, όπου κυριαρχούν μεγάλοι διεθνείς παίκτες». Για να το πετύχουν αυτό, σημείωσε, υπάρχουν δύο τρόποι: πρώτον, με οργανική ανάπτυξη, «μέσα από επενδύσεις σε εξοπλισμό και κόσμο, που θα συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη βελτίωση της ποιότητας και της εικόνας των προϊόντων και στην ενίσχυση του ESG αποτυπώματος των επιχειρήσεων» και δεύτερον, «μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιρειών, κλάδων ή προϊόντων, που θα επιταχύνουν τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, ανοίγοντας τους δρόμους στις διεθνείς αγορές, με σκοπό να διεκδικήσουν μερίδια από εγχώριους και πολυεθνικούς ανταγωνιστές».

Σε αυτό το περιβάλλον, σημείωσε ο κ. Γεωργάκης, ο ρόλος των τραπεζών είναι διττός, αφενός ως χρηματοδότη και αφετέρου ως συμβούλου, καθώς θα πρέπει «να στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις όχι μόνο ως χρηματοδότης αλλά και σαν συνεργάτης. Οι τράπεζες, και στην Alpha Bank συγκεκριμένα, έχουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία, αλλά και τη δύναμη και τη διάθεση να το πετύχουμε».

Ο Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής της Alpha Bank σχολίασε την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές λόγω Silicon Valley Bank και Credit Suisse, τόνισε όμως ότι «απέχουμε από την κατάσταση του 2008». «Οι τράπεζες της ευρωζώνης, και συγκεκριμένα οι ελληνικές, λειτουργούν τα τελευταία χρόνια σε ένα διαφορετικό πλαίσιο και κάτω από αυστηρούς εποπτικούς κανόνες που έχουν τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Έχουμε πειθαρχήσει σε αυτούς τους αυστηρούς κανόνες, ενώ τα stress tests στα οποία υποβαλλόμαστε από τον SSM σε τακτά χρονικά διαστήματα πιστοποιούν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τις αντοχές για να αντιμετωπίσει ακόμα και ακραίες οικονομικές καταστάσεις».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζονται από υψηλούς δείκτες ρευστότητας, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, πετυχαίνοντας παράλληλα πολύ καλή ποιότητα στο δανειακό τους χαρτοφυλάκιο. Άλλωστε δραστηριοποιούνται σε μία οικονομία με εξαιρετικά θετικές προοπτικές σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς «το 2022 είδαμε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5,9%, αύξηση εξαγωγών κατά 35%, ενίσχυση της απασχόλησης, ένα εξαιρετικό τουριστικό εννεάμηνο, αλλά το σημαντικότερο, ίσως,
είναι ότι είδαμε να γίνονται στην Ελλάδα ξένες επενδύσεις ύψους 7,2 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερες των επενδύσεων που έγιναν την περασμένη δεκαετία, ο μέσος όρος των οποίων ήταν μόλις 2,8 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο κ. Γεωργάκης σημείωσε ότι «το 2022 ήταν μία χρονιά όπου είδαμε τον πληθωρισμό να ανεβαίνει σημαντικά, ως απότοκο του αυξημένου ενεργειακού κόστους και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Επίσης, μετά από αρκετά χρόνια, τα επιτόκια βάσης αυξήθηκαν σημαντικά, με τις επιπτώσεις αυτής της ανόδου να γίνονται, δυστυχώς, πιο έντονες το 2023».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γεωργάκης επανέλαβε ότι «λειτουργούμε σε ένα οικονομικό περιβάλλον με θετικές προοπτικές για το 2023 και για τα επόμενα χρόνια», επισημαίνοντας ένα ακόμα ποιοτικό χαρακτηριστικό των ελληνικών τραπεζών που αφορά στην ποιότητα των Διοικήσεών τους. Συγκεκριμένα, ο Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής της Alpha Bank επεσήμανε ότι «οι Διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν αποκτήσει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, που ενισχύθηκαν από τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα προηγούμενα έτη», καταλήγοντας ότι «όλα αυτά τα δεδομένα μας δίνουν την απόλυτη σιγουριά ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές και επαρκώς θωρακισμένες, ακόμα και αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες, δύσκολες οικονομικές καταστάσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nestlé Ελλάς: Για δεύτερη χρονιά μεταξύ των “The Most Sustainable Companies in Greece 2023”

Space Hellas: Ρεκόρ τζίρου για 6η χρονιά σερί – Στα 10,8 εκατ. ευρώ τα EBITDA

«Σκαρφάλωσε» στο 5,27% η συμμετοχή της Goldman Sachs στη ΔΕΗ

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider