Aegean: Ψηλά ο πήχης για το 2023 - Θετικά τα πρώτα μηνύματα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aegean: Ψηλά ο πήχης για το 2023 - Θετικά τα πρώτα μηνύματα
Αυξάνουν τις προσδοκίες για το 2023 η έγκαιρη έναρξη της σεζόν και οι καλές χειμερινές επιδόσεις - Πώς προχωρά η επένδυση για το νέο Κέντρο Υπηρεσιών Υποστήριξης Αερομεταφορών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Φτερά για καλύτερες επιδόσεις τόσο σε σχέση με το 2019 όσο και σε σχέση με το 2022 ανοίγει η Aegean με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να μεταφράζονται ως καλοί οιωνοί για την συνέχεια. Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα της επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε πριν από τρεις μήνες και αφορά στο νέο Κέντρο Υπηρεσιών Υποστήριξης Αερομεταφορών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Οι προσδοκίες για το 2023 και οι πρώτες ενδείξεις

Με ώθηση από το 2022, χρονιά που η Aegean κατάφερε να ανακτήσει πλήρως τα προ πανδημικά της μεγέθη, οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2023 προδιαγράφουν μια χρονιά ρεκόρ για τον αερομεταφορέα. Γεγονός στο οποίο συμβάλλει αισθητά η καλή πορεία της χειμερινής περιόδου αλλά και η έγκαιρη έναρξη της σεζόν, που βάζουν εν μέρει φρένο στην έντονη εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού.

«Η χειμερινή περίοδος φέτος, για την Αθήνα κινήθηκε καλύτερα του αναμενομένου και τα πρώτα μηνύματα για τη σεζόν είναι θετικά. Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης για τη σύμπραξη της AEGEAN με την καναδική CAE για το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι η έντονη διάθεση για ταξίδια, που παρατηρήθηκε αρχής γενομένης της πανδημίας και μετουσιώθηκε σε κρατήσεις μετά την άρση των περιορισμών μετακίνησης, δεν έχει καμφθεί ούτε φέτος.

Σε αυτό το κλίμα, η AEGEAN σχεδιάζει να επιχειρεί με 76 αεροπλάνα και να προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις - 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019 - 11 εκατ. εκ των οποίων θα αφορούν θέσεις εξωτερικού. Το δίκτυο της δε, θα καλύπτει 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από συνολικά 8 βάσεις.

Επενδύσεων συνέχεια με ταχείς ρυθμούς

Πέρα από την εντατικοποίηση του πτητικού έργου βέβαια, η εταιρεία προχωρά ταχύτητα και στην μεγάλη νέα επένδυση που είχε ανακοινώσει προ τριμήνου για το νέο Κέντρο Υπηρεσιών Υποστήριξης Αερομεταφορών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία joint venture με την καναδική CAE, εταιρεία ηγέτη στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης με 75 χρόνια παρουσίας, 200 σημεία παρουσίας σε 40 χώρες και 13.000 εργαζόμενους, ώστε να τρέξουν από κοινού το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Το κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αποτελώντας τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξής του, το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

Στην πλήρη ανάπτυξή του ωστόσο, θα περιλαμβάνει τρεις ακόμα προσομοιωτές και θα μπορεί να εκπαιδεύσει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας, στοχεύοντας τόσο στο προσωπικό της AEGEAN όσο και σε αυτό τρίτων αεροπορικών.

Η επένδυση για το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων θα έχει ύψος 36 εκατ. ευρώ, και αποτελεί μέρος της αρχικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε προ τριμήνου. Θα στεγαστεί δε στην επί 10 χρόνια αδρανή Τεχνική Βάση της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι κτιριακές εγκαταστάσεις της οποίας έχουν εκμισθωθεί από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στην Aegean έως το 2046. Το πράσινο hangar που θα δημιουργηθεί εκεί με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Όσο για τα οφέλη του Κέντρου Προσομοίωσης κι Εκπαίδευσης για τον όμιλο και τους ανθρώπους του αλλά και συνολικά για τον κλάδο των αερομεταφορών θα είναι πολυεπίπεδα, όπως επεσήμανε χθες ο κ. Γερογιάννης. «Για την εταιρεία αποφεύγονται οι χρονοβόρες μετακινήσεις των πιλότων κατ’ ελάχιστον 2 φορές το χρόνο, για τις οποίες σπαταλώνται πάνω από 5.000 ημέρες των πληρωμάτων. Παράλληλα βέβαια, το νέο Κέντρο θα αποτελέσει και μια σημαντική πηγή ανάπτυξης στον τομέα των αερομεταφορών για την ίδια τη χώρα, αφού θα εξυπηρετεί και τρίτες εταιρείες. Δημιουργούμε ένα εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και για τη χώρα, εκπαιδεύοντας τους μελλοντικούς πιλότους και μηχανικούς» κατέληξε ο κ. Γερογιάννης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Πλήρης ανάκαμψη το 2022 και υψηλές πτήσεις για το 2023 - Οι επενδύσεις και τα σχέδια για τα warrants

Aegean: Πλήρης ανάκαμψη των μεγεθών από την πανδημία το 2022 -Τζίρος 1,34 δισ. ευρώ και αύξηση 36% στα κέρδη από το 2019

Aegean: Όγδοη περίοδος εκτοκισμού κοινού ομολογιακού δανείου

gazzetta
gazzetta reader insider insider