«Φτωχότερος» κατά 526 εκατ. δολάρια ο Τζακ Ντόρσεϊ μετά το σορτάρισμα της Block

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φτωχότερος» κατά 526 εκατ. δολάρια ο Τζακ Ντόρσεϊ μετά το σορτάρισμα της Block
«Η διοίκηση έχει αναπτύξει ένα μοτίβο αδιαφορίας για τους νόμους κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η βάση χρηστών της Cash App».

Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της καθαρής περιουσίας του συνιδρυτή της Block, Τζακ Ντόρσεϊ, έκανε «φτερά» μετά την τελευταία έκθεση της Hindenburg, ενώ η μετοχή της εταιρείας του διολισθαίνει.

Η περιουσία του Ντόρσεϊ έγινε μικρότερη κατά 526 εκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη, στην χειρότερη μείωση κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου από τον Μάιο. Τώρα η περιουσία του υπολογίζεται 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από υποχώρηση 11%, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Η Hindenburg δημοσίευσε μια έκθεση την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι η Block έκανε τα στραβά στα μάτια σε εγκληματικές δραστηριότητες, λειτουργώντας με χαλαρούς ελέγχους. H Block, η οποία μέχρι το 2021 ονομαζόταν Square, αποτελεί πλατφόρμα πληρωμών, η οποία απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, τους επιτρέπει να δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και να χρησιμοποιούν υπολογιστές, smartphone ή tablet ως μητρώα πληρωμών POS. «Η διετής μας έρευνά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Block συστηματικά εκμεταλλεύεται τις δημογραφικές ομάδες (πελάτες), τις οποίες ισχυρίζεται ότι βοηθάει» αναφέρεται στην σχετική έκθεση, ενώ το Cash App της εξυπηρετούσε πελάτες «χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς», οι οποίοι εμπλέκονταν σε εγκληματική ή παράνομη δραστηριότητα. Παράλληλα, οι κανόνες συμμόρφωσης στο Cash App ήταν ανεπαρκείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Cash App» είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει τις χρηματικές μεταφορές τόσο μεταξύ χρηστών όσο και μεταξύ χρηστών και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της διετούς έρευνάς του, ο Hindenburg μίλησε με πολλούς πρώην υπαλλήλους, οι οποίοι περιέγραψαν πώς καταπνίγονταν οι εσωτερικές ανησυχίες και οι αγωνίες των χρηστών αγνοήθηκαν, ακόμη και όταν οι «εγκληματικές δραστηριότητες και οι απάτες ήταν ανεξέλεγκτες στην πλατφόρμα της». Για να τεστάρει τη θεωρία της, η αμερικανική εταιρεία άνοιξε πιλοτικά διάφορους λογαριασμούς στο όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ. Στη συνέχεια, αιτήθηκε κάρτες «Cash Card» στα ονόματα των ψεύτικων λογαριασμών, οι οποίες και έφθασαν αμέσως στο ταχυδρομείο. «Πρώην υπάλληλοι εκτιμούν ότι το 40% με 75% των λογαριασμών είναι ψεύτικοι, εμπλέκονται σε απάτη ή είναι επιπλέον λογαριασμοί που συνδέονταν με ένα μόνο άτομο» αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Η εταιρεία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και είπε ότι σκοπεύει να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά του αμερικανικού οίκου. Η μετοχή της Block έχασε έως και 22% την Πέμπτη, πριν κλείσει στο -15%. Ο Ντόρσεϊ, ο οποίος ήταν επίσης συνιδρυτής του Twitter, έχει το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του περιουσίας συνδεδεμένο με τη Block. Μπλοκ. Το Bloomberg εκτιμά ότι το μερίδιό του στην εταιρεία ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η θέση του στην εταιρείατου Έλον Μασκ αποτιμάται στα 388 εκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Hindenburg, που διευθύνεται από τον Νέιθαν Άντερσον,. «πετσοκόβει» περιουσίες δισεκατομμυριούχων.

Οι εταιρείες του Adani Group έχουν δει 105 δισεκατομμύρια δολάρια να εξανεμίζονται σε χρηματιστηριακή αξία, επεκτείνοντας τις διευρυμένες απώλειες και την άκακτη διολίσθηση που επέφερε το σορτάρισμα από τον αμερικανό επενδυτικό οίκο Hindenburg. Ο Αντάνι, ο οποίος κάποια στιγμή ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, τώρα κατατάσσεται στην 21η θέση στον δείκτη πλούτου του Bloomberg με περιουσία 60,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο οίκος κατηγόρησε τις επιχειρήσεις που ανήκουν στοn Iνδό μεγιστάνα για «θρασύτατη» χειραγώγηση της αγοράς και λογιστική απάτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Η νομισματική πολιτική αρχίζει να «δαγκώνει» - Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές να αποφύγετε και ποιες να αγοράσετε

BofA: Πιστωτική κρίση συνεπάγεται ύφεση - Πουλήστε στην τελευταία αύξηση επιτοκίων

«Σείεται» η Deutsche Bank: Εκτοξεύτηκαν τα CDS, βυθίζεται η μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider