«Κρύος ιδρώτας» για Τζακ Ντόρσεϊ: Νέα «βόμβα» από Hindenburg μετά τον Αντάνι – Γιατί σορτάρει τη μετοχή της Block

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κρύος ιδρώτας» για Τζακ Ντόρσεϊ: Νέα «βόμβα» από Hindenburg μετά τον Αντάνι – Γιατί σορτάρει τη μετοχή της Block
«Η διοίκηση έχει αναπτύξει ένα μοτίβο αδιαφορίας για τους νόμους κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η βάση χρηστών της Cash App».

Η μετοχή της Block του Τζακ Ντόρσεϊ, υποχωρεί έως και 20%, αφού ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Hindenburg ξεκίνησε να τη «σορτάρει» και φαίνεται πως θα αποτελέσει το επόμενο «θύμα» μετά τον Γκουατάμ Αντάνι που έχασε 105 δισ. δολ. μέσα σε μερικά 24ωρα.

Ο επενδυτικός οίκος των ΗΠΑ καταγγέλλει πως η Βlock έκανε τα στραβά στα μάτια σε εγκληματικές δραστηριότητες, λειτουργώντας με χαλαρούς ελέγχους ενώ επικρατούσαν σκηνές «Φαρ Γουέστ» στην επιχείρηση του Ντόρσεϊ. H Block, η οποία μέχρι το 2021 ονομαζόταν Square, αποτελεί πλατφόρμα πληρωμών, η οποία απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, τους επιτρέπει να δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και να χρησιμοποιούν υπολογιστές, smartphone ή tablet ως μητρώα πληρωμών POS.

«Η διετής μας έρευνά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Block συστηματικά εκμεταλλεύεται τις δημογραφικές ομάδες (πελάτες), τις οποίες ισχυρίζεται ότι βοηθάει» αναφέρεται στην σχετική έκθεση, ενώ το Cash App της εξυπηρετούσε πελάτες «χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς», οι οποίοι εμπλέκονταν σε εγκληματική ή παράνομη δραστηριότητα. Παράλληλα, οι κανόνες συμμόρφωσης στο Cash App ήταν ανεπαρκείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Cash App» είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει τις χρηματικές μεταφορές τόσο μεταξύ χρηστών όσο και μεταξύ χρηστών και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της διετούς έρευνάς του, ο Hindenburg μίλησε με πολλούς πρώην υπαλλήλους, οι οποίοι περιέγραψαν πώς καταπνίγονταν οι εσωτερικές ανησυχίες και οι αγωνίες των χρηστών αγνοήθηκαν, ακόμη και όταν οι «εγκληματικές δραστηριότητες και οι απάτες ήταν ανεξέλεγκτες στην πλατφόρμα της».

Ο οίκος ακόμη επισημαίνει ότι «η διοίκηση έχει αναπτύξει ένα μοτίβο αδιαφορίας για τους νόμους κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η βάση χρηστών της Cash App αγνοώντας στρατηγικά τους κανόνες και τους νόμους».

Για να τεστάρει τη θεωρία της, η αμερικανική εταιρεία άνοιξε πιλοτικά διάφορους λογαριασμούς στο όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ. Στη συνέχεια, αιτήθηκε κάρτες «Cash Card» στα ονόματα των ψεύτικων λογαριασμών, οι οποίες και έφθασαν αμέσως στο ταχυδρομείο. «Πρώην υπάλληλοι εκτιμούν ότι το 40% με 75% των λογαριασμών είναι ψεύτικοι, εμπλέκονται σε απάτη ή είναι επιπλέον λογαριασμοί που συνδέονταν με ένα μόνο άτομο» αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι ο Block παραπλάνησε τους επενδυτές σε βασικές μετρήσεις και ενθάρρυνε τις επιθετικές προσφορές και τις χειρότερες πρακτικές συμμόρφωσης, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να επωφεληθεί εξαπατώντας τους καταναλωτές και την κυβέρνηση» κατέληξε σύμφωνα με το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

5,8 εκατ. δολάρια πουλήθηκε το πιο ακριβό ρολόι που βγήκε ποτέ σε online δημοπρασία

Bloomberg: Από το Grexit, στους «αγαπημένους» των επενδυτών - Με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως τα ελληνικά ομόλογα

Μπιλ Άκμαν: Θα επιταχυνθούν οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες των ΗΠΑ εξαιτίας της απόφασης της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider