Από τον Αμπάνι στον... Αντάνι: Οι 20+1 οικογένειες στην Ασία με περιουσία 525 δισ. δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τον Αμπάνι στον... Αντάνι: Οι 20+1 οικογένειες στην Ασία με περιουσία 525 δισ. δολάρια
Πάνω από μισό τρισ. δολάρια η περιουσία που κατέχουν συνολικά μια «χούφτα» οικογενειών στην Ασία. Πρωταγωνιστεί η Ινδία - Αναλυτικά η λίστα.

Η νέα Χρυσή Εποχή της Ινδία δεν φτάνει στο τέλος της, αλλά έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, προεξέχοντος του άλλοτε «γίγαντα» Γκουατάμ Αντάνι, που είδε 153 δισ. δολάρια της περιουσίας του να εξανεμίζονται μετά από το σορτάρισμα από τον αμερικανό επενδυτικό οίκο, Hindenburg και κατρακύλησε στην 16η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, όταν μέχρι προσφάτως «έκλεινε» την πρώτη τριάδα.

Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Bloomberg συνέταξε για πρώτη φορά μια ειδική κατάταξη των 20 πλουσιότερων οικογενειών για την Ασία, εμφανίστηκαν τρεις ινδικές «φαμίλιες», συνολικής αξίας 87,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το 2022, υπήρχαν πέντε, που έλεγχαν 168,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Φέτος, αυτή η ιλιγγιώδης ανάπτυξη έχει αντιστραφεί. Οι πέντε οικογένειες που μπήκαν στη λίστα - με επικεφαλής τους Αμπάνι και Μιστρί- έχασαν συλλογικά 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτά τα «χτυπήματα» είναι οι κύριοι λόγοι που η συνολική καθαρή περιουσία των πλουσιότερων οικογενειών της Ασίας υποχώρησε στα 478,1 δισ. δολάρια, όμως μαζί με τα 47,6 δισ. δολάρια του Αντάνι ανέρχεται σε 525,7 δισ. Πρόκειται για την πρώτη πτώση από την έναρξη της ετήσιας κατάταξης το 2019. Ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες για την... «φτωχοποίηση» κάθε οικογένειας - για παράδειγμα η μονάδα πετροχημικών του Αμπάνι υπέφερε από τους υψηλότερους φόρους στις εξαγωγές καυσίμων - όλοι τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης του Αντάνι.

Οι κατηγορίες σε βάρος του μεγιστάνα για «θρασύτατη» χειραγώγηση της αγοράς και λογιστική απάτη, ενός μεγαλοεπιχειρηματία που έχει συνυφασμένη την αυτοκρατορία των υποδομών του με τους στόχους της κυβέρνησης Μόντι για την οικοδόμηση του Ινδίας έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Ο όμιλος Αντάνι, απαντώντας στα «πυρά» του οίκου Hindenburg, κάνει λόγο για «μια υπολογισμένη επίθεση στην Ινδία, την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ποιότητα των ινδικών θεσμών, την ανάπτυξη και τη φιλοδοξία που έχει η πατρίδα».

«Η συνεχιζόμενη κυριαρχία του Αντάνι και των ομοίων του, μαζί με τα ταχέως αυξανόμενα επίπεδα κοινωνικής ανισότητας εντός ενός ευνοιοκρατικού καπιταλισμού, εγείρουν περίπλοκα ερωτήματα σχετικά με την τροχιά και τη βιωσιμότητα της μακροπρόθεσμης ιστορίας ανάπτυξης της Ινδίας», υπογραμμίζει ο Τζέιμς Κράμπτρι, εκτελεστικός διευθυντής στην Ασία για το Διεθνές Ινστιτούτο για Στρατηγικές Σπουδές. Τα προβλήματα με τις στενές σχέσεις κυβερνήσεων - συγκεκριμένων ελίτ διαχέονται σε όλο το μήκος και πλάτος της Ασίας.

Παράλληλα, ορισμένες οικογένειες, όπως η Λι του Ομίλου Samsung στη Νότια Κορέα, έχουν ήδη περάσει από επώδυνες προσαρμογές. Ωστόσο, μετά την απλούστευση της εταιρικής τους δομής και την επίλυση ενός μακροχρόνιου κενού στην ηγεσία, η περιουσία τους ενισχύθηκε κατά 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος.

Επίσης, είναι λογικό αλλά και αξιοσημείωτο ότι η δυναστεία που μάζεψε τα περισσότερα κέρδη είναι εκείνη που μισεί τα χρέη: Η οικογένεια των Γιουβίντια της Ταϊλάνδης, που έχτισαν την περιουσία τους με τη Red Bull, πρόσθεσαν 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια στον πλούτο τους, καθώς οι Ευρωπαίοι «καταβρόχθιζαν» μανιωδώς το ενεργειακό ποτό μετά το τέλος του lockdown για τον Covid. Συνολικά, οι δυναστείες εκτός Ινδίας παρέμειναν σχετικά σταθερές, με τη περιουσία τους συνδυαστικά να διολισθαίνει λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ακόμη και σε μια ταραχώδη για τις αγορές χρονιά.

Με τις ασιατικές επιχειρήσεις να αποκτούν όλο και περισσότερη προβολή στο παγκόσμιι προσκήνιο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πώς η «αφρόκρεμα» της Ινδίας διαχειρίζεται την νέα κατάσταση, καθώς οι οικογένειες ψάχνουν για «ενέσεις» όλο και περισσότερο στο εξωτερικό. «Η Ινδία απέχει πολύ από το να είναι η μόνη παγκόσμια αναδυόμενη οικονομία με ένα εταιρικό τοπίο που κυριαρχείται από μεγιστάνες και αδιαφανείς οικογενειακούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων. Αλλά είναι το και το πιο σημαντικό» επισημαίνει ο Κράμπτρι.

Η λίστα με τις 21 πλουσιότερες οικογένειες στην Ασία

  1. Αμπάνι (Reliance Industries, Ινδία) - Περιουσία: 79,3 δισ. δολ.
  2. Aντάνι (Adani Group, Ινδία) - Περιουσία: 47,6 δισ. δολ
  3. Χαρτόνο (Djarum και Bank Central Asia, Ινδονησία) - Περιουσία: 38,8 δισ. δολ.
  4. Κουόκ (Sun Hung Kai Properties, Χονγκ Κονγκ) - Περιουσία: 34,8 δισ. δολ.
  5. Μιστρί (Shapoorji Pallonji Group, Ινδία) - Περιουσία: 28,4 δισ. δολ.
  6. Τσαραβανόντ (Charoen Pokphand Group, Ταϋλάνδη) - Περιουσία: 28,2 δισ. δολ.
  7. Γιουβίντια (TCP Group, Ταϋλάνδη) - Περιουσία: 27,4 δισ. δολ.
  8. Tσενγκ (New World Development και Chow Tai Fook, Χονγκ Κονγκ) - Περιουσία: 25,9 δισ. δολ.
  9. Πάο / Γου (BW και Wheelock, Χονγκ Κονγκ) - Περιουσία: 22,6 δισ. δολ.
  10. Τσάι (Cathay Financial και Fubon Financial, Ταϊβάν) - Περιουσία: 21,4 δισ. δολ.
  11. Λι (Samsung, Νότια Κορέα) - Περιουσία: 18,5 δισ. δολ.
  12. Λι (Lee Kum Kee, Χονγκ Κονγκ) - Περιουσία: 17,9 δισ. δολ.
  13. Εντζί Τσι Τατ Φίλιπ (Far East Organization, Σιγκαπούρη) - Περιουσία: 16,5 δισ. δολ.
  14. Κουέκ (Hong Leong Group, Σιγκαπούρη) - Περιουσία: 15,8 δισ. δολ.
  15. Σι (SM Investments, Φιλιππίνες) - Περιουσία: 15,7 δισ. δολ.
  16. Μπίρλα (Aditya Birla Group, Ινδία) - Περιουσία: 15,5 δισ. δολ.
  17. Ζανγκ (China Hongqiao και Weiqiao Textile, Κίνα) - Περιουσία 14,7 δισ. δολ.
  18. Καντούρι (CLP Holdings, Χονγκ Κονγκ) - Περιουσία: 14,5 δισ. δολ.
  19. Τζιντάλ (OP Jindal Group, Ινδία) - Περιουσία: 14,4 δισ. δολ.
  20. Χιντούτζα (Hinduja Group, Ινδία) - Περιουσία: 14 δισ. δολ.
  21. Chirathivat (Central Group, Ταϋλάνδη) - Περιουσία: 13,8 δισ. δολ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αναμένουν νέα κόκκινα δάνεια 1,4 δισ. ευρώ φέτος – Νέα αύξηση μισής μονάδας στα κυμαινόμενα επιτόκια των δανειοληπτών

Credit Suisse: Πώς έφθασε στο χείλος του γκρεμού - Το χρονικό της κρίσης

First Republic Bank: Ξύπνησαν μνήμες του «Μεγάλου Πανικού» του 1907 - Πώς Ντάιμον και Γέλεν έριξαν 30 δισ. δολ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider