Φαρμακεία: Αναστέλλεται το μέτρο για προσωρινό «λουκέτο» μετά από φορολογικές παραβάσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακεία: Αναστέλλεται το μέτρο για προσωρινό «λουκέτο» μετά από φορολογικές παραβάσεις
Τα φαρμακεία «ανεξαρτήτως νομικής μορφής» εντάσσονται πλέον στη λίστα των επιχειρήσεων που αντί να τους επιβληθεί αναστολή της λειτουργίας τους για φορολογικές παραβάσεις, επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση.

Την εξαίρεση των φαρμακείων από το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης σε περίπτωση εντοπισμού φορολογικών παραβάσεων, προβλέπει Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιου Πιτσιλή.

Τα φαρμακεία «ανεξαρτήτως νομικής μορφής» εντάσσονται πλέον στη λίστα των επιχειρήσεων που αντί να τους επιβληθεί αναστολή της λειτουργίας τους για φορολογικές παραβάσεις, επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση.

Όσον αφορά τις φορολογικές παραβάσεις που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ του 2021, η νέα απόφαση προσθέτει και τη «μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ)», ενώ διευκρινίζει ότι η μη τήρηση βιβλίων αντικαθίσταται με τη «μη τήρηση των λογιστικών αρχείων (βιβλίων)».

Ικανοποιήθηκε το αίτημα του ΠΦΣ

Την απόφαση Α.1030/2023, με την οποία τροποποιείται προηγούμενη ΚΥΑ που αφορά στα φαρμακεία (Α.1166/16.7.2021), κοινοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στα μέλη του, τονίζοντας ότι έγινε αποδεκτό το αίτημά του. «Μετά από αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το οποίο σας κοινοποιούμε, σχετικά με την αναστολή του μέτρου κλεισίματος φαρμακείου μετά από φορολογικές παραβάσεις το οποίο έγινε αποδεκτό όπως αναφέρθηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, δημοσιεύθηκε η Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιου Πιτσιλή, σύμφωνα με την οποία στα φαρμακεία δεν επιβάλλεται πλέον πρόσκαιρο κλείσιμο αλλά μόνο οικονομικές κυρώσεις», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, τους τελευταίους μήνες είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να επιβάλλεται πρόσκαιρο κλείσιμο σε φαρμακεία, μετά από σχετικό φορολογικό έλεγχο για παραβάσεις, όπως ασυμφωνία του ποσού που αναγράφεται στην εκδοθείσα απόδειξη και του ποσού της εκτελεσμένης συνταγής ή ασυμφωνία των ποσών που εκδίδονται στις αποδείξεις με τον αριθμό των rapid tests που διενεργούνται.

«Το μέτρο του πρόσκαιρου κλεισίματος των φαρμακείων στις περιπτώσεις αυτές έχει άμεσο αντίτυπο στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μικρός αριθμός φαρμακείων, με τους πολίτες να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα προκύπτει και με τις εφημερίες – διανυκτερεύσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων, καθώς η αλλαγή της λειτουργίας τους απαιτεί ενημέρωση και έγκριση από την Περιφέρεια καθώς και γνωστοποίηση στα Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες τα διαθέσιμα φαρμακεία. Για τους ανωτέρω λόγους και δεδομένου ότι τα φαρμακεία αποτελούν χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούμε την εξαίρεση τους από την επιβολή του μέτρου του πρόσκαιρου κλεισίματος», ανέφερε ο ΠΦΣ στο αίτημά του.

Δείτε την απόφαση στη δεξιά στήλη «Σχετικά Αρχεία»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαγνωστικά εργαστήρια: Αδύνατη πλέον η επιβίωση και των πιο υγειών επιχειρήσεων

ΕΟΠΥΥ: Πληθώρα καταγγελιών για «πλασματική» συνταγογράφηση εξετάσεων 

ΙΣΑ: Εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στη βία κατά των υγειονομικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider