Credit Suisse - UBS: Ο ένας κερδισμένος και οι πολλοί ηττημένοι από το deal εξαγοράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse - UBS: Ο ένας κερδισμένος και οι πολλοί ηττημένοι από το deal εξαγοράς
Πηγή: Associated Press
Η διάσωση της Credit Suisse δεν φαίνεται να έχει πολλούς ωφελημένους. Ποιος κερδίζει από το deal, ποιοι χάνουν;

Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS έρχεται μετά από ένα μεγάλο σοκ - το οποίο πυροδότησαν στις αγορές οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ελβετική τράπεζα - αλλά και μια παρατεταμένη περίοδο προκλήσεων για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.

Πόσοι βγαίνουν, όμως στην πραγματικότητα, κερδισμένοι και πόσοι ηττημένοι, από το ιστορικό αυτό deal;

Ο μεγάλος κερδισμένος: Ραλφ Χάμερς

Ο CEO της UBS είναι, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Bloomberg, ο μεγάλος ωφελημένος από το deal που ανακοινώθηκε, το βράδυ της Κυριακής, σε μια ακόμα νέα εξέλιξη στο τραπεζικό θρίλερ που έχει «κλυδωνίζει» τις αγορές.

Συγκεκριμένα, ο Ραλφ Χάμερς θα δει τον πλούτο της τράπεζας και τα επενδυμένα assets να «εκτοξεύονται« στα 5 τρισ. δολ..

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS και η ομάδα του έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και αποφάσεις για τα άτομα που θα κρατήσουν ή όχι. Όλα αυτά, εντούτοις, θα γίνουν μεταξύ άλλων, με εγγυήσει ύψους 9 δισ. ελβετικά φράγκα από την κυβέρνηση της Ελβετίας για ενδεχόμενες ζημίες από την απόκτηση της Credit Suisse. Επίσης, η τράπεζα θα έχει πρόσβαση στη γραμμή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Ηττημένοι No.1: Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Credit Suisse

Οι μεγαλομέτοχοι της Credit Suisse βρίσκονται αντιμέτωποι με απώλειες. Η Saudi National Bank έχασε 1,1 δισ. ελβετικά φράγκα, σε λιγότερο από 15 εβδομάδες από τη στιγμή που σταμάτησε να αγοράζει μερίδιο, στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Credit Suisse.

Παράλληλα, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, κατέχοντας τη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της ελβετικής τράπεζας, είχε στην κατοχή της, κατά το παρελθόν, και ομόλογα AT1, τα οποία «κουρεύονται» βάσει της συμφωνίας, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν ακόμη κατέχει χρέος.

Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου επί της συμφωνίας, με βάση τους νέου κανονισμούς που υιοθέτησε η Ελβετία.

Ηττημένος Νο.2: Ούλριχ Κόρνερ

Ο CEO της Credit Suisse αναμένεται να αποχωρήσει, αφ'ότου κληρονόμησε μία ζημιωμένη τράπεζα, την οποία δεν κατάφερε να αναζωογοννήσει. Ο ίδιος, όταν ανέλαβε την τράπεζα, κλήθηκε να δρομολογήσει ένα σχέδιο για να βοηθήσει την τράπεζα να ανακάμψει από σειρά σκανδάλων και αρνητικών επιδόσεων, χωρίς εντούτοις να καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί η κρίση εμπιστοσύνης.

Τις τελευταίες ημέρες, η πίεση εντάθηκε, φθάνοντας στο «αποκορύφωμά» της και ωθώντας την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Ηττημένος Νο.3: Μάικλ Κλέιν

Ο πρώην επικεφαλής της Citigroup, είχε αναλάβει να αναβιώσει το brand της Credit Suisse First Boston (CSFB), θυγατρικής εταιρείας επενδυτικής τραπεζικής της ελβετικής τράπεζας. Αν και ο πρόεδρος της UBS, δεν αναφέρθηκε άμεσα στην CSFB, στη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι η τράπεζα είναι ευχαριστημένη με τη δική της επενδυτική τράπεζα, σχεδιάζοντας να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο της Credit Suisse.

Ηττημένοι Νο.4: Κάτοχοι ομολόγων AT1

Οι επενδυτές ομολόγων, συνήθως, είναι πιο προστατευμένοι απέναντι στις απώλειες, σε σχέση με τους μετόχους. Εντούτοις, η διαγραφή των ομολόγων AT1, συνιστά τις μεγαλύτερες απώλειες (ύψου 275 δισ. δολ.) που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, όσον αφορά την αγορά των Αdditional Tier 1.

Ηττημένοι Νο.5: Ελβετικές ρυθμιστικές Αρχές

Η FINMA συνιστά την πρώτη εποπτική Αρχή που παρακολουθεί σημαντική συστημικά τράπεζα, η οποία χρειάζεται διάσωση, μετά την οικονομική κρίση του 2008. Η κυβέρνηση της Ελβετίας κλήθηκε να λάβει μέτρα, προκειμένου να σωθεί η Credit Suisse, βάζοντας σε κίνδυνο τους φορολογουμένους.

Πηγή φωτογραφίας @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έξι Κεντρικές Τράπεζες παρεμβαίνουν για ενίσχυση της ρευστότητας: Τα μηνύματα για το ιστορικό deal Credit Suisse - UBS

Γερμανικός Τύπος για τον «γάμο» Credit Suisse - UBS: «Η σημαντικότερη τραπεζική συγχώνευση της 15ετίας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider