Πώς η τραπεζική κρίση «αλλάζει» το κόστος του χρήματος και πόσο η Fed μπορεί -ή όχι- να το αυξήσει περισσότερο

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η τραπεζική κρίση «αλλάζει» το κόστος του χρήματος και πόσο η Fed μπορεί -ή όχι- να το αυξήσει περισσότερο
Δραματική η αβεβαιότητα καθώς η εξέλιξη της τραπεζικής κρίσης «παγώνει» τη διατραπεζική αγορά και αναστρέφει σιωπηρά την νομισματική σύσφιξη. Πάνω από 350 δισ. δολ. στις χρηματαγορές σε λίγα 24ωρα.

Τα σχετικά στοιχεία για την δραστηριότητα της ΕΚΤ δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, αλλά τα αντίστοιχα της Fed είναι. Μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες από την στιγμή που φάνηκε στον ορίζοντα η νέα τραπεζική κρίση, η Fed έχει συνολικά διοχετεύσει στις χρηματαγορές περισσότερα από 300 δισ. δολ.

Μαζί με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) το άθροισμα ξεπερνάει τα 350 δισ. δολ.

Η παροχή ρευστότητας έγινε με όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της η Fed και κυρίως με το «εργαλείο» παροχής ρευστότητας στο οποίο προσφεύγουν οι τράπεζες όταν δεν μπορούν να βρούν λεφτά λόγω ανεμπιστοσύνης στην διατραπεζική αγορά, ενώ της SNB με άμεση -αλλά χωρίς αποτέλεσμα- χρηματοδότηση στην Credit Suisse.

Με άλλα λόγια η Fed έχει σιωπηρά αντιστρέψει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg τους τελευταίους μήνες της ποσοτικής σύσφιξης, για να ανακόψει το τραπεζικό τσουνάμι που έχει ξεσπάσει αρχικά με την – σχεδόν ξεχασμένη – SVB και στην συνέχεια με τον κολοσσό της Credit Suisse.

Και το ερώτημα που κυριαρχεί πλέον είναι αν αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσει να μιλάει για «πληθωρισμό» και θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων ή θα υποχρεωθεί σε αναδίπλωση, συμβατή με την κίνηση παροχής ρευστότητας του τελευταίου δεκαημέρου.

Πόσο έχει «κοστίσει» η τραπεζική κρίση στην Fed

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν διοχετεύσει στην δημοσιότητα οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, η νομισματική σύσφιξη που έχει προκληθεί στις χρηματαγορές με το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης μέσα στην τελευταία εβδομάδα είναι περίπου το ισοδύναμο αποτέλεσμα μιας αύξησης των επιτοκίων από την Fed κατά 1,5% (!).

Και το ερώτημα που έχει τεθεί απ' όλες τις πλευρές είναι το αν η Fed είναι σε θέση να επιμείνει στην γραμμή της καταπολέμησης του πληθωρισμού με την συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων.

Η αναλυτική εικόνα της προσφυγής των αμερικανικών τραπεζών στο έκτακτο εργαλείο παροχής ρευστότητας από την Fed αυτές τις ημέρες ξεπέρασε τα 160 δισ. δολ. Και προέρχεται κυρίως από τράπεζες δύο πολιτειών, της Καλιφόρνια κατα βάση και της Νέας Υόρκης... πολιτείες - κέντρα της τεχνολογίας και των χρηματαγορών...

Με αυτά τα δεδομένα η Fed δεν είναι καθόλου καθαρό το αν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει τον μέχρι σήμερα βηματισμό της τα επόμενα 24ωρα. Σε κάθε περίπτωση, και μόνο η αβεβαιότητα για το εάν η Fed μπορεί ή όχι να συνεχίσει, είναι από μόνος του κυριαρχικός παράγοντας ανακύκλωσης της κρίσης μέσα στο τραπεζικό σύστημα τα επόμενα 24ωρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι κίνδυνοι από τον «γάμο» Credit Suisse - UBS: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Υψηλές πιέσεις στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα με φόντο τον μηδενισμό των AT1 της Credit Suisse

Καθησυχάζουν ΕΒΑ - SSM: Ανθεκτικός ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος - Πρώτα «κούρεμα» στους μετόχους, μετά στα AT1

gazzetta
gazzetta reader insider insider