First Republic Bank: Ξύπνησαν μνήμες του «Μεγάλου Πανικού» του 1907 - Πώς Ντάιμον και Γέλεν έριξαν 30 δισ. δολ.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
First Republic Bank: Ξύπνησαν μνήμες του «Μεγάλου Πανικού» του 1907 - Πώς Ντάιμον και Γέλεν έριξαν 30 δισ. δολ.
Η «πυροσβεστική» δράση της Γέλεν και το «κομμάντο» Ντάιμον. Ο εφιάλτης του «Μεγάλου Πανικού» του 1907 «ξύπνησε» - Tο σχέδιο του 1998 για τη Long Term Capital Management.

Η ιδέα της Αμερικανίδας ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γέλεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, αποδείχτηκε σωτήρια για την First Republic Bank και την ευρύτερη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας κατέθεταν δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank, την τράπεζα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού από τον πανικό φυγής των καταθετών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τότε, ο Ντάιμον ανέλαβε δράση και προσέγγισε τους επικεφαλής 3 εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ: Bank of America, Citigroup και Wells Fargo.

Ολο τον μήνα, οι τραπεζικοί γίγαντες της χώρας μάζευαν καταθέσεις από νευρικούς πελάτες σε μικρότερες επιχειρήσεις - και τώρα αυτά τα μεγαθήρια θα έπαιρναν μερικά από τα δικά τους χρήματα και θα τα έδιναν σε μια τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο που βρισκόταν σε κίνδυνο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν μια διευρυνόμενη κρίση.

Κατά τη διάρκεια ενός διημέρου τηλεφωνημάτων, συναντήσεων και κάποιων ανατροπών, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι 11 τραπεζών συμφώνησαν να ρίξουν συνολικά 30 δισ. δολάρια στην First Republic, υποσχόμενοι να αφήσουν τα χρήματα εκεί για τουλάχιστον 120 ημέρες. Η κίνηση έγινε υπό την ελπίδα ότι θα είναι αρκετά για να σώσουν την First Republic, τράπεζα γνωστή για δραστηριότητες στον τομέα της τεχνολογίας. Ή ίσως τουλάχιστον, να της δώσουν αρκετό χρόνο για να βρει μια άλλη λύση, όπως μια πώληση.

Αναπόφευκτα, η διάσωση με επικεφαλής τον Ντάιμον έφερε στις μνήμες τον «Μεγάλο Πανικό» του 1907, όταν ο Τζέι Πι Μόργκαν (Τζον Πιέρμοντ Μόργκαν) - ο ιδρυτής του κολοσσού που ηγείται τώρα ο Ντάιμον - μάζεψε επενδυτές της Wall Street στην ιδιωτική του βιβλιοθήκη και τους έπεισε να στηρίξουν την Trust Company of America, επιδιώκοντας να σταματήσει μια σειρά bank run που απείλησαν να ανατρέψουν τον κλάδο.

Οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν τη δική τους δουλειά παράλληλα, για να καθησυχάσουν τους τραπεζικούς πελάτες των ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, υποσχόμενοι να εξοφλήσουν πλήρως τις καταθέσεις μετά την χρεοκοπία των SVB Financial Group και Signature Bank. Η Fed διέθεσε επίσης μια σειρά διευκολύνσεων για να βοηθήσει άλλες τράπεζες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η Γέλεν συζήτησε την ιδέα της διάσωσης της First Republic Bank από νωρίς με ανώτερα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και του προέδρου της FDIC Μάρτιν Γκρούενμπεργκ και μέχρι την Πέμπτη, μεγάλο μέρος της ομάδας σχηματίστηκε. Είναι πιθανό ότι κάποιοι τραπεζίτες να προσκλήθηκαν καθυστερημένα ή απλώς να χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν. Η Goldman Sachs ήταν μεταξύ των τελευταίων.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι είναι καλή ιδέα. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν επεσήμανε ότι η διάσωση είναι «κακή πολιτική» και δίνει μια ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν προσωρινές εγγυήσεις για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, προειδοποιώντας ότι «είμαστε πέρα από το σημείο όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να λύσει το πρόβλημα».

Κατά κάποιο τρόπο, η επιχείρηση μοιάζει με το σχέδιο του 1998 για τη διάσωση της Long Term Capital Management χωρίς τη διάθεση δημόσιου χρήματος, αφού το hedge fund έκανε καταστροφικά λάθη. Τότε, η Fed συγκάλεσε μια συνάντηση στελεχών της Wall Street συμπεριλαμβανομένων των Merrill Lynch, Goldman Sachs και περίπου 12 άλλων. Συμφώνησαν να αντλήσουν 3,65 δισεκατομμύρια δολάρια στο fund για να το κρατήσουν στη ζωή και να αποτρέψουν την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Αναμένει μικρότερη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάιο

Ο Γουόρεν Μπάφετ πάει «κόντρα» στην τραπεζική κρίση, με επένδυση 500 εκατ. δολαρίων στην Occidental

Αυτή η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ίσως να κοστίσει πολύ ακριβά

gazzetta
gazzetta reader insider insider