Lamda Development: Σε εξέλιξη κομβικά projects 600 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Development: Σε εξέλιξη κομβικά projects 600 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό
Πώς προχωρούν εμβληματικά projects και έργα δημιουργίας της νέας πόλης του Ελληνικού, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η θεμελίωση του πρώτου οικιστικού «πράσινου» ουρανοξύστη Riviera Tower, το κτίριο που θα στεγάσει τα 4 σωματεία ΑμεΑ, βασικά έργα υποδομών, με προεξέχουσα την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος κ.α.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εμβληματικά projects και έργα δημιουργίας της νέας πόλης του Ελληνικού, ύψους περίπου 600 - 650 εκατ. ευρώ, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η θεμελίωση του πρώτου οικιστικού «πράσινου» ουρανοξύστη Riviera Tower (επένδυση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ μαζί με την κατασκευή), το κτίριο που θα στεγάσει τα 4 σωματεία ΑμεΑ και που θα παραδοθεί αρχές φθινοπώρου, τα βασικά έργα υποδομών, με προεξέχουσα την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος κ.α..

Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, έσπευσε σε διαδικτυακό του «μήνυμα» να αναφέρει, ο φορέας «The Ellinikon» εγκαινιάζει νέο μοντέλο επικοινωνίας που περιλαμβάνει ένα διαδραστικό website καθώς και newsletters, με στόχο να προβάλει την προώθηση σημαντικών έργων και δράσεων.

Riviera Tower – Οικιστικός Πύργος

To πρώτο στάδιο της ανάπτυξης (2021-2022) περιελάμβανε τις αρχιτεκτονικές μελέτες και γενικότερα τις μελέτες σχεδιασμού. Η ομάδα των μελετητών συντονίστηκε από την Foster & Partners και περιλαμβάνει και άλλα διεθνούς βεληνεκούς γραφεία όπως μεταξύ άλλων: Βuro Happold, Faithful+Gould, Γραφείο Μελετών Α.Ν. Τομπάζη, ΤΕΚΕΜ, Deta Consulting Engineers, Doxiadis plus. Πέραν της σχεδιαστικής πολυπλοκότητας και με δεδομένο ότι αυτός είναι ο πρώτος ουρανοξύστης που σχεδιάζεται στη χώρα, υπήρξε πλήθος πολεοδομικών ρυθμίσεων που απαιτήθηκαν, πριν εκδοθεί η οικοδομική άδεια τον Αύγουστο του 2022.

Όπως έχει αναδείξει και το insider.gr, βρισκόμαστε πλέον στην αρχή του κατασκευαστικού κύκλου και πιο συγκεκριμένα των εργασιών θεμελίωσης του υψηλότερου στη Μεσόγειο και πρώτου στην Ελλάδα «πράσινου» παραθαλάσσιου οικιστικού ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την κοινοπραξία Bouygues – Intrakat.

Το σύστημα θεμελίωσης γίνεται με μια πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελείται από 300 πασσάλους διαμέτρου 1 – 1,5 μ. σε βάθη που κυμαίνονται από 35-50 μ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή διαφραγματικού τοίχου μήκους περιμέτρου 520 μ. και βάθους 15 μ., ώστε κατά τη διάρκεια των εργασιών να προστατεύεται η εκσκαφή των υπογείων από τον υδροφόρο ορίζοντα. Η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος των εργασιών – η θεμελίωση στο τμήμα κάτοψης του Πύργου - θα γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του 2023.

Το κτίριο έχει ήδη λάβει προ-πιστοποίηση αξιολόγησης αειφόρου ανάπτυξης LEED Gold, στοιχείο που, πέραν της συμβολής στην προστασία του κλίματος, αναβαθμίζει περαιτέρω την εμπορική του αξία.

Κτιριακό συγκρότημα ΑμεΑ

Πρόκειται για την πρώτη κτιριακή ανάπτυξη του Ελληνικού που αποτελείται συνολικά από 4 κτιριακές μονάδες, συνολικής έκτασης 11.500 τ.μ., που θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στις αρχές του φθινοπώρου του 2023. Το έργο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες περισσοτέρων από 300 συμπολιτών μας με αναπηρία.

Ο σχεδιασμός ακολουθεί τις πιο σύγχρονες πρακτικές βιώσιμου σχεδιασμού ενσωματώνοντας συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πράσινο κτιριακό συγκρότημα διαθέτει περιβάλλοντα χώρο συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ. όπου θα βρίσκονται εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα κήποι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €15 εκατ. και καλύφθηκε αποκλειστικά από την LΑΜDA Development. Υπενθυμίζεται ότι την κατασκευή του κτηρίου έχει αναλάβει η ΕΚΤΕΡ

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ

Είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού, νευραλγικής σημασίας για την κίνηση στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου με το μεγάλο πάρκο του Ελληνικού. Οι εκσκαφές από την εταιρεία ΑΒΑΞ προχωρούν με ταχείς ρυθμούς για την κατασκευή υπόγειας διαδρομής μήκους 1,5 χλμ. σε κάθε ρεύμα, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η σήραγγα, η οποία θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2024.

Ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες για την ελαχιστοποίηση ποσοτικά και χρονικά της επιβάρυνσης της κίνησης επί της υφιστάμενης Λεωφόρου Ποσειδώνος.

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Η ανάπτυξη του Ελληνικού δημιουργείται στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που ήταν επιβαρυμένος από τους ρύπους των αεροπλάνων. Για το λόγο αυτό η LAMDA Development ανέλαβε ένα καινοτόμο έργο απορρύπανσης που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με την κοινοπραξία Antipollution και Intergeo. Το έργο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, περιλαμβάνει την εξυγίανση του εδάφους και των υπογείων υδάτων. Εντός του 2022 ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των παλιών εγκαταστάσεων (δεξαμενές και υπόγειοι αγωγοί καυσίμων σε μήκος 5,5 χλμ.) και η απορρύπανση των περιοχών γύρω από το διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης. Οι εργασίες εξυγίανσης μέσω γεωτρήσεων συνεχίζονται, εντός του Ελληνικού, στοχεύοντας στην απορρύπανση της συνολικής έκτασης και στην ελαχιστοποίηση παραγωγής αποβλήτων. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

KΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όπως αναφέρεται σε σχετική «παρουσίαση» - ενημέρωση της Lamda, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος η LAMDA Development ενσωματώνει στη μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού, όλες τις διεθνείς πρακτικές ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε συμφωνία με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ και τον Όμιλο Lafarge Beton του Ομίλου Ηρακλής για την εγκατάσταση εντός του Ελληνικού υπερσύγχρονων μονάδων έτοιμου σκυροδέματος. Οι μονάδες που θα λειτουργούν με όρους κυκλικής οικονομίας θα διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση προϊόντων ανακύκλωσης σκυροδέματος, ενώ προβλέπεται και η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού για καθαρισμούς εξοπλισμού και μηχανημάτων. Με τον τρόπο αυτό η LAMDA Development πέραν της στρατηγικής της προτεραιότητας για «πράσινες» πρακτικές σε όλα τα στάδια δημιουργίας του Ελληνικού, φροντίζει και για τη μικρότερη δυνατή ενόχληση στους πολίτες. Και αυτό γιατί δεν επιβαρύνεται η κυκλοφορία στην παραλιακή αλλά και άλλες κεντρικές λεωφόρους από τα ειδικά βαριά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ - ΡΕΜΑ ΤΡΑΧΩΝΩΝ

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που αποτελεί μέρος της ισχυρής αντιπλημμυρικής προστασίας του Ελληνικού. Η νέα σύγχρονη πόλη του Ελληνικού «θωρακίζεται» απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό οριοθετείται το ρέμα Τραχώνων, απελευθερώνεται η κοίτη του με στόχο την αναζωογόνηση του τοπικού οικοσυστήματος και τη δημιουργία μιας πράσινης περιοχής αναψυχής. Το μήκος του ρέματος είναι 3 χλμ. και το μέγιστο βάθος εκσκαφής είναι έως 8 μ. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2024.

H χρηματοδότηση – Ενδιαφέρον για κατοικίες

Όπως αναφέρεται, η LAMDA Development έχει ήδη πλήρως εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της ανάπτυξης (2022 – 2026), ώστε η εξέλιξη του έργου να προχωρά απρόσκοπτα ανεξαρτήτως των οικονομικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, η LAMDA Development έχει ήδη αντλήσει €650 εκατ. από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου τον Δεκέμβριο του 2019 και επιπλέον €550 εκατ. από δύο ομόλογα (του Ιουλίου 2020 και του Ιουλίου 2022). Επιπρόσθετα, έχουν ήδη συμφωνηθεί με ελληνικές τράπεζες οι βασικοί επιχειρηματικοί όροι του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού (Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank) ύψους €1,16 δισ. τον Απρίλιο του 2021.

Επίσης, το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον αγοραστών και επενδυτών διασφαλίζει ήδη επιπλέον έσοδα για το έργο. Γεγονός που οδηγεί σε μείωση των δανειακών αναγκών του Ελληνικού.

Έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια για τα 127 διαμερίσματα του Riviera Tower, δηλαδή για το 75% του συνόλου των διαμερισμάτων και έχει εισπραχθεί ήδη το 20% του τιμήματος, ενώ για το υπόλοιπα έχουν κατατεθεί προκαταβολές και τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν εντός του 2ου τριμήνου του 2023. Για τις 28 The Cove Villas το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Έχουν κατατεθεί προκαταβολές μέσω προσυμφώνων για το 90% των οικοπέδων ενώ έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια για 17 οικόπεδα και έχει εισπραχθεί το 50% του τιμήματος για αυτά. Σε ό,τι αφορά τις The Cove Residences στο παράκτιο μέτωπο έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές για το 90% της πωλούμενης επιφάνειας, ενώ η υπογραφή συμβολαίων θα ξεκινήσει μέσα στο 2o τρίμηνο του 2023. Η συνολική αξία των 3 οικιστικών αναπτύξεων της παραλιακής ζώνης ανέρχεται σε €1,1 δισ.

Ο νέος αθλητικός πόλος εντός του Ελληνικού

Η Lamda κάνει αναφορά και στο sports center. Όπως σημειώνεται, μετά το 2024 το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο του Ελληνικού θα είναι σημείο αναφοράς διεθνώς και θα εξυπηρετεί αθλητές, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες, ομάδες.

Γήπεδα ποδοσφαίρου, ανοιχτός στίβος, στίβος ρίψεων, υγρός στίβος, 5 κλειστά και ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τένις θα λειτουργούν μέσα στο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους αθλητικό κέντρο στο Ελληνικό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2022 παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Αθλητισμού, η συμφωνία μεταξύ LΑΜDΑ Development και Πολιτείας για την ανάληψη εκ μέρους της LΑΜDA Development της ανακαίνισης 5 Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην Παιανία, το Ολυμπιακό χωριό, το ΟΑΚΑ (άρση βαρών) αλλά και στον Πειραιά, στο κλειστό κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» καθώς και στο Μικρολίμανο.

H LAMDA, έως ότου ολοκληρωθεί η ανέγερση και η ανακατασκευή ξενώνων στο ΟΑΚΑ και την Παιανία, αναλαμβάνει με δικές της δαπάνες την προσωρινή φιλοξενία των αθλητών που διαμένουν στον Άγιο Κοσμά, σε σύγχρονες και επιπλωμένες κατοικίες σε κοντινή απόσταση από τους χώρους προπόνησής τους. Επιπλέον, η LAMDA χορηγεί ποσά σε όλα τα σωματεία για να μισθώσουν εγκαταστάσεις μέχρι να αποπερατωθούν οι προβλεπόμενες αντίστοιχες αναπτύξεις στο Ελληνικό. Οι αθλητές έχουν ήδη μεταφερθεί στα νέα τους σπίτια. Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες στο χώρο του Αγ. Κοσμά (ΕΑΚΝ) που απελευθερώθηκε με την εν λόγω συμφωνία, και οι οποίες αφορούν την κατασκευή των The Cove Villas και The Cove Residences.

Το περιβάλλον

«Για να φθάσουμε στο σήμερα και στο στάδιο κατασκευής των ανωτέρω έργων, δεκάδες διαγωνισμοί έχουν τρέξει, εκατοντάδες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί και νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν καθημερινά.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι νέες τεχνολογίες και η προσβασιμότητα από όλους αποτελούν θεμελιώδεις προτεραιότητες.

Μια πρώτη γεύση του μέλλοντος δίνει το Experience Centre σε όσους το επισκέπτονται ενώ το Experience Park, το πρώτο μέρος του πάρκου των 2.000 στρεμμάτων, ξεπέρασε τους 1 εκατ. επισκέπτες μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του», ανέφερε ο κ. Αθανασίου, δίνοντας το στίγμα του ομίλου για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: «Κερασάκι στην τούρτα» το αυξημένο κόστος χρήματος – Ο... «γάμος» με τα ΣΔΙΤ και η Αττική Οδός

Lamda – Ελληνικό: Πότε θα «σηκωθεί» ο περίφημος Riviera Tower - Ξεπουλάνε τα οικιστικά, «μεγαλώνει» το Vouliagmenis Mall;

Υποδομές: Τα κόστη αποτελούν «νάρκη» για τους κτηριακούς διαγωνισμούς – Χωρίς προσφορές το «ιατρικό» ΣΔΙΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider