Lamda – Ελληνικό: Πότε θα «σηκωθεί» ο περίφημος Riviera Tower - Ξεπουλάνε τα οικιστικά, «μεγαλώνει» το Vouliagmenis Mall;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Πότε θα «σηκωθεί» ο περίφημος Riviera Tower - Ξεπουλάνε τα οικιστικά, «μεγαλώνει» το Vouliagmenis Mall;
Οι πρώτοι όροφοι του Πύργου Κατοικιών στο Ελληνικό εκτιμάται ότι θα είναι ορατοί μέχρι το τέλος του 2023. Τι αναμένεται για τις παραθαλάσσιες Βίλες και τα Condos. «Γεμίζουν» τα ταμεία της Lamda. Αυξάνεται ο εκμισθώσιμος χώρος του μεγάλου εμπορικού κέντρου; Τι αναφέρεται σε πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της εισηγμένης.

Με τις εργασίες θεμελίωσης (300 πάσσαλοι, συνολικού μήκους 11 χλμ.) του Πύργου Κατοικιών «Riviera Tower» να έχουν ήδη εκκινήσει από τον Ιανουάριο, η ολοκλήρωση αυτού του σταδίου εκτιμάται για το καλοκαίρι του 2023. Λίγους μήνες μετά, το φθινόπωρο, αναμένεται ο Πύργος να «ανέβει» στο επίπεδο του δαπέδου του λόμπι, ενώ οι πρώτοι όροφοι εκτιμάται ότι θα είναι ορατοί μέχρι το τέλος του έτους (2023).

Αυτά σημειώνονται στην πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της Lamda Development (Μάρτιος 2023) στην οποία γίνεται αναφορά σε milestones για τον Riviera Tower καθώς και για άλλα οικιστικά projects στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό όπου η εισηγμένη προωθεί μεγάλα ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι o Riviera Tower αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο 2026, βάσει του σχεδιασμού.

Σε σχέση με το project «The Cove Villas», για τις προκαταρκτικές εργασίες (κατεδαφίσεις/αρχαιολογικές) αναμένεται η έναρξή τους τον Μάρτιο 2023, η έκδοση οικοδομικής άδειας για την πρώτη βίλα τον Απρίλιο 2023, ενώ γίνεται αναφορά ότι κατεδαφίσεις υφιστάμενων δομών προβλέπονται το καλοκαίρι.

Όσον αφορά τα «The Cove Residences (Condos) η έναρξη της διαδικασίας έκδοσης αδειών αναμένεται τον Απρίλιο 2023, η κινητικότητα στο μέτωπο των υποδομών την Άνοιξη του 2023 ενώ η έναρξη της κατασκευής των πρώτων μπλοκ αναμένεται για το προσεχές καλοκαίρι.

Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα δεν έχει αλλάξει κάτι από την προηγούμενη παρουσίαση που είχε αναδείξει το insider.gr, με μόνη διαφοροποίηση ότι για τα «The Cove Residences» έχει γίνει η έκδοση αδειών. Επίσης, για τις «Cove Villas» η έκδοση αδειών αναμένεται μόνο στο α’ εξάμηνο 2023. Η υλοποίηση και των δύο projects παραμένει για το τέλος 2025.

Τα έσοδα

Την ίδια στιγμή, σταθερή… αξία και «πηγή» εσόδων αποτελούν τα μεγάλα οικιστικά projects της Lamda Development που αναπτύσσονται στο μέτωπο του Ελληνικού, με την εισηγμένη, συμφερόντων Σπ. Λάτση, να έχει ήδη «καπαρώσει» ποσό 185 εκατ. ευρώ από αγοραπωλησίες (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) και προκαταβολές, όπως αποτυπώνεται και στην εταιρική παρουσίαση του γκρουπ για τον μήνα Μάρτιο. Η οποία, επί της ουσίας πιστοποιεί όσα πρόσφατα μόλις είχε ανακοινώσει η Lamda για την πορεία των εσόδων από τον οικιστικό τομέα. Συνολικά, ως γνωστόν, η Lamda Development, υπό τον CEO Οδυσσέα Αθανασίου, αναμένει έσοδα 1,1 δισ. ευρώ από το οικιστικό τμήμα.

Οικόπεδα για Βίλες (The Cove Villas)

Έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 19 οικόπεδα από το σύνολο των 28 διαθέσιμων οικοπέδων (το 68%), με τις συνολικές εισπράξεις από τις εν λόγω αγοραπωλησίες να ανέρχονται σε περίπου €77 εκατ. (50% της αξίας του οικοπέδου). Επιπλέον, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 7 οικόπεδα (25% επί του συνόλου των οικοπέδων), με το συνολικό ποσό των προκαταβολών να ανέρχεται σε περίπου €2 εκατ. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας για τα εν λόγω 7 οικόπεδα αναμένεται μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η Lamda αναμένει από το «κομμάτι» αυτό έσοδα 210 εκατ. ευρώ για έκταση (GFA sqm, βάσει συντελεστή δόμησης - συνολική επιφάνεια οικοπέδου: 59 χιλ. τ.μ.) 21 χιλ. τ.μ. (άρα κατά μέσο όρο 10 χιλ. ευρώ/τ.μ.).

Τα διαμερίσματα του Riviera Tower

Έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 127 διαμερίσματα από το σύνολο των 169 διαμερισμάτων (75% του συνόλου), με τις συνολικές εισπράξεις από τις εν λόγω αγοραπωλησίες να ανέρχονται σε €71 εκατ. (20% του τιμήματος). Επιπλέον, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 27 διαμερίσματα (16% του συνόλου), με το συνολικό ποσό των προκαταβολών να ανέρχεται σε περίπου €8 εκατ. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας για τα εν λόγω 27 διαμερίσματα αναμένεται μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023.

Οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα 15 διαμερίσματα είναι σε τελικό στάδιο, προκειμένου να κατατεθούν οι σχετικές προκαταβολές από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η Lamda συνολικά από τον Πύργο κατοικιών αναμένει έσοδα 620 εκατ. ευρώ (GFA 49.000 τ.μ., 12,7 χιλ. ευρώ/τ.μ.).

The Cove Residences (Condos)

Αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των εν λόγω διαμερισμάτων, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 91% της πωλούμενης επιφάνειας (112 διαμερίσματα), οι οποίες ανέρχονται σε περίπου €26 εκατ. Εκτιμάται ότι η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας θα ξεκινήσει μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023, όπου και θα εισπραχθεί 25% του συνολικού τιμήματος. Η Lamda αναμένει από το εν λόγω τμήμα έσοδα 275 εκατ. ευρώ (GFA 23.000 τ.μ., άρα 11,7 χιλ. ευρώ/τ.μ.).

«Μεγαλώνει» ο εκμισθώσιμος χώρος στο Vouliagmenis Mall;

Όσον αφορά πάντως το μεγάλο εμπορικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της έκτασης, το Vouliagmenis Mall (στο commercial complex, επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ) αυτό που φαίνεται στη νέα παρουσίαση του Μαρτίου είναι ότι το GLA (εκμισθώσιμος χώρος) αυξήθηκε σε 90.000 τ.μ. σε σχέση με τα 85.000 τ.μ. που φαίνονταν στην αντίστοιχη εταιρική παρουσίαση Ιανουαρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι για το Vouliagmenis Mall Complex η αδειοδότηση έχει μεταφερθεί κατά ένα εξάμηνο (β’ 2023). Η ολοκλήρωσή του αναμένεται στο β’ εξάμηνο 2026 και η έναρξη εργασιών εντός του 2023.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατη απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηρίζει το κτήριο που πρόκειται να ανεγερθεί στο Ο.Τ. Α-Π4.17 του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά ως κτήριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, με την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 4062/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός». Το κτήριο αυτό περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο, γραφεία και εμπορικά καταστήματα με τρεις ορόφους, τρία ισόγεια επίπεδα και έξι κλιμακωτά υπόγεια επίπεδα βοηθητικών χώρων, θέσεων στάθμευσης και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Το κτήριο αυτό χαρακτηρίζεται ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Μάλιστα, χορηγείται παρέκκλιση ως προς την επιτρεπόμενη κατ’ όγκον εκμετάλλευση του οικοπέδου, με ύψος χορηγούμενης παρέκκλισης 12,02%, και συνολικό πραγματοποιούμενο όγκο 1.152.248,66m³.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda – Ελληνικό: Πώς ωριμάζουν εμπορικές αναπτύξεις μισού δισ. ευρώ – Πώς θα είναι «Riviera Galleria» και «Commercial Hub»

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider