FT: 1 δισ. δολάρια η προσφορά της UBS για την Credit Suisse - «Πολύ χαμηλή η πρόταση» απαντά η CS

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: 1 δισ. δολάρια η προσφορά της UBS για την Credit Suisse - «Πολύ χαμηλή η πρόταση» απαντά η CS
Η πρόταση της UBS τιμολογεί την αξία της Credit σε 0,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, πολύ πιο κάτω από το κλείσιμο της μετοχής της τράπεζας στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, στα 1,86 φράγκα ανά μετοχή.

Τελευταία ενημέρωση: 16:23

Το ποσό του 1 δισ. δολαρίων είναι διατεθειμένη να δώσει τη UBS για την εξαγορά της Credit Suisse, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η αντίδραση της Credit Suisse ήρθε μέσω διαρροής στο Bloomberg, λέγοντας «η προσφορά είναι πολύ χαμηλή. Θα έβλαπτε τους μετόχους και τους εργαζόμενους μας» σημείωσε στέλεχος της CS.

Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία, του κλεισίματος της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η αξία της Credit Suisse ανέρχεται στα 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα (8 δισ. δολάρια) ενώ η αξία της UBS υπολογίζεται στα 60 δισ. φράγκα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η πρόταση της UBS τιμολογεί την αξία της Credit σε 0,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, πολύ πιο κάτω από το κλείσιμο της μετοχής της τράπεζας την Παρασκευή, στα 1,86 φράγκα ανά μετοχή.

Παράλληλα, οι FT υποστηρίζουν ότι για να κλείσει το deal θα πρέπει να παρακαμφθούν οι νόμοι της Ελβετίας και να μην υπάρξει έγκριση των μετόχων στη συμφωνία, ώστε αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής και πριν από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων το πρωί της Δευτέρας.

Οι FT υποστηρίζουν πως στόχος είναι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μέχρι το βράδυ της Κυριακής, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ρευστή και ότι οι όροι του deal μπορεί να αλλάξουν.

Επιπλέον, η UBS ζητά να προβλεφθεί όρος στη συμφωνία ο οποίος θα ακυρώνει το deal εάν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ξεπεράσουν τις 100 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται πως η διοίκηση της Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η ζημιά στους ομολογιούχους;

Η κυβέρνηση της Ελβετίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους της Credit Suisse, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διάσωση της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το μέτρο έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για το μέλλον της τράπεζας.

Το «κούρεμα» στους ομολογιούχους της Credit Suisse προβληματίζει για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην εμπιστοσύνη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Το Reuters ανέφερε την Κυριακή πως η UBS αξιώνει από τις ελβετικές αρχές ποσό 6 δισ. δολαρίων για την κάλυψη νομικών χρεώσεων, όπως και ενδεχόμενων μελλοντικών ζημιών και το «κόψιμο» λειτουργιών της Credit Suisse προκειμένου να συμφωνήσει για την εξαγορά ή τη συγχώνευση με την τράπεζα.

Ακόμα, έγινε γνωστό πως οι τραπεζικές αρχές της Βρετανίας συμφωνούν με το deal, με τον επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέϊλι και τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ενημερώνονται για τις εξελίξεις, όπως αναφέρει το Sky News.

Σημειώνεται πως η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούσα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζοϋπάλληλοι της Ελβετίας ζήτησαν την άμεση σύσταση ειδικής task force για την Credit Suisse. «Υπάρχει κίνδυνος για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους που εργάζονται για την Credit Suisse στην Ελβετία, επομένως και για τη εθνική οικονομία» τονίζει σε ανακοίνωση της η ένωση.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς συμφωνία, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών στο άνοιγμα των χρηματιστηρίων του πρωί της Δευτέρας. Κι αυτό την ώρα που οι επενδυτές βρίσκονται στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης με την SVB στις ΗΠΑ και εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού...

Η Credit Suisse είναι ένα από τα 30 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο και ενδεχόμενο κατάρρευσης της θα είχε συντριπτικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Πράσινο φως για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

ΗΠΑ: Στον «αέρα» η επένδυση της Credit Suisse στην First Boston

gazzetta
gazzetta reader insider insider