Στουρνάρας για τραπεζική κρίση: Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας για τραπεζική κρίση: Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα
«Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη» υποστήριξε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η πρόσφατη τραπεζική κρίση, με τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την αναταραχή με την Credit Suisse στην Ευρώπη, δεν επηρεάζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωση του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο επικεφαλής της ΤτΕ ανέφερε πως «ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Ακόμα, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει πως «οι τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις που όμοιές τους δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά stress tests θα εντόπιζαν άμεσα τα αποκαλυφθέντα προβλήματα και δεν θα επέτρεπαν να φθάσουμε σε αυτό το σημείο».

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ανέφερε πως «ς «τα δομικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών και των ελληνικών τραπεζών δεν εμπνέουν ανησυχία για περαιτέρω μετάδοση της κρίσης. Οι τράπεζες στην Eυρωζώνη διαθέτουν επαρκή και υψηλής ποιότητας ρευστότητα. Επιπλέον, έχουν, κατά μέσο όρο, διαφοροποιημένες πηγές εσόδων, υψηλό ποσοστό καταθέσεων εντός των ορίων εγγύησης και περιορισμένη έκθεση των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους στους κινδύνους που συνδέονται με την αύξηση των επιτοκίων, καθώς εφαρμόζουν πρακτικές αντιστάθμισης κινδύνου (hedging)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider