Goldman Sachs για SVB: Δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος - Οποιοδήποτε sell off, ευκαιρία τοποθετήσεων στις τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs για SVB: Δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος - Οποιοδήποτε sell off, ευκαιρία τοποθετήσεων στις τράπεζες
Υψηλές πιέσεις ασκήθηκαν χθες (Πέμπτη) στις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών μετά από αναφορές ότι η περιφερειακή τράπεζα Silicon Valley Bank (SVB) λαμβάνει μέτρα για την άντληση κεφαλαίων ως απάντηση στις μεγάλες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της.

Υψηλές πιέσεις ασκήθηκαν τόσο χθες (Πέμπτη) όσο και σήμερα στις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών μετά από αναφορές ότι η περιφερειακή τράπεζα Silicon Valley Bank (SVB) λαμβάνει μέτρα για την άντληση κεφαλαίων ως απάντηση στις μεγάλες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της.

Το επεισόδιο αυτό, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, έχει ενισχύσει τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αντιξοότητες στην κερδοφορία του κλάδου από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και της βαθιάς αντιστροφής της αμερικανικής καμπύλης. Ωστόσο, εκτός από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η βίαιη πτωτική κίνηση του τραπεζικού δείκτη στις ΗΠΑ είναι η τρίτη μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών, μετά την περίοδο της πανδημίας το 2020 και τον Αύγουστο του 2011 στον απόηχο της υποβάθμισης της αξιολόγησης των ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.

Στην αγορά ομολόγων, η αντίδραση ήταν πολύ πιο συγκρατημένη. Ενώ τα ομόλογα των περιφερειακών τραπεζών είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τον ευρύτερο δείκτη, τα ομόλογα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών συμπεριφέρθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις μετοχές τους. Κατά συνέπεια, ο ισχυρός επενδυτικός οίκος συνεχίζει να διατηρεί την «overweight» σύστασή της για κλάδο των αμερικανικών τραπεζών και θεωρεί πως οποιοδήποτε ισχυρό sell off προκληθεί, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για την ανάληψη πρόθετου ρίσκου και την περαιτέρω ενίσχυση των τοποθετήσεων από τα χαρτοφυλάκια στο συγκεκριμένο κλάδο.

Για να υποστηρίξει τη θέση της, η Goldman Sachs παρουσιάζει και τρία επιχειρήματα:

Πρώτον, ο κίνδυνος μετάδοσης από τις μικρές στις μεγάλες τράπεζες είναι χαμηλός, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό ποσοστό των περιφερειακών τραπεζών στον αμερικανικό δείκτη τίτλων επενδυτικής βαθμίδας. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος καταλαμβάνει ένα υψηλό ποσοστό της αγοράς, ήτοι στο 25% (του υφιστάμενου ονομαστικού ποσού), οι περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες αποτελούν μόλις το 6% του τραπεζικού κλάδου ή περίπου το 1,5% του παραπάνω δείκτη IG USD.

Δεύτερον, το χαμηλό ποσοστό των περιφερειακών τραπεζών είναι επίσης αρκετά διαφοροποιημένο. Τέλος, ο κίνδυνος οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν ένα «capital event» ή ένα «liquidity event», που οφείλεται σε αναντιστοιχίες στοιχείων ενεργητικού - παθητικού ή συγκεντρωμένες θέσεις σε χαρτοφυλάκια τίτλων, είναι εξαιρετικά χαμηλός, λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμιστικό περιβάλλον μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια «μικρή» τράπεζα στις ΗΠΑ ξαναθυμίζει στον κόσμο τις μέρες της Lehman Brothers

Πώς 4 τραπεζικά μεγαθήρια των ΗΠΑ έχασαν 52 δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες

Οι τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης ακολουθούν την «κατρακύλα» των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider