Σε «βαθύ κόκκινο» η Wall Street: Τραπεζικές πιέσεις στους δείκτες – Βουτιά πάνω από 500 μονάδες ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «βαθύ κόκκινο» η Wall Street: Τραπεζικές πιέσεις στους δείκτες – Βουτιά πάνω από 500 μονάδες ο Dow Jones
Ισχυρότατο sell-off στη Wall Street, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό τομέα - Πάνω από 540 μονάδες απώλεσε o Dow Jones - Στο -2% ο Nasdaq.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street την Πέμπτη με τις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών να σημειώνουν ελεύθερη πτώση αφού βρέθηκαν στο χειρότερο επίπεδό τους εδώ και περίπου τρία χρόνια καθώς οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της αυριανής έκθεσης για την αγορά εργασίας που θα μπορούσε να καθορίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια της Fed.

Ο υπο-δείκτης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του S&P απώλεσε περί το 4%, στη χειρότερη ημέρα του από τον Ιούνιο του 2020, ενώ η SVB Financial Group ηγήθηκε των απωλειών, καταγράφοντας πτώση ρεκόρ 60% από τη στιγμή που έλαβε μέτρα για να ισχυροποιήσει την κεφαλαιακή της κατάσταση. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της. Η «πώληση» αυτή κόστισε στην SVB περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε ζημιές. Στο «κόκκινο» και οι μετοχές άλλων μεγάλων τραπεζών, με Bank of America, Wells Fargo και JPMorgan να διολισθαίνουν άνω του 6% έκαστη. Η δε μετοχή της Silvergate βυθίστηκε κατά 30% μετά την ανακοίνωση ότι βάζει τέλος στις δραστηριότητές της. Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, μόνον εκείνη της Intel κινήθηκε με θετικό πρόσημο, ενώ 29 κινήθηκαν με αρνητικό. Μεγάλες απώλειες κατέγραψν ακόμη η Walgreens Boots Alliance και η Walt Disney.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 1,65%, στις 32.256 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε 1,81%, στις 3.919 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,05%, στις 11.338,35 μονάδες.

«Η Fed άλλαξε το αφήγημα που οδηγούσε τις μετοχές υψηλότερα από τα τέλη Δεκεμβρίου και για μεγάλο μέρος του Ιανουαρίου», σημείωσε ο Άνταμ Σαρχάν, CEO της 50 Park Investments. «Η αγορά πραγματοποίησε ράλι στη βάση της προσδοκίας ότι η Fed θα σταματούσε να αυξάνει τα επιτόκια ή πως θα χαλάρωνε το καλοκαίρι, έστω στο εγγύς μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι έτσι» πρόσθεσε.

Κανένα μακροοικονομικό στοιχείο δεν ενισχύει την πεποίθηση ότι η Fed θα πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τον ίδιο, που συμπλήρωσε πως πολλοί επενδυτές πωλούν πριν την ανακοίνωση των στοιχείων την Παρασκευή, προκειμένου να μειώσουν το επενδυτικό ρίσκο, μεταβαίνοντας σε λιγότερο «επικίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα, τα οποία προσφέρουν ελκυστική απόδοση. «Η αγορά ψάχνει κάποιον καταλύτη ανόδου και απλώς δεν βρίσκει», κατέληξε.

Η ισχυρή ανάπτυξη των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να σημαίνει άσχημα νέα για την αγορά, όπως διευκρίνισε ο Άλεξ Σόντερς της Citi. «Δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση τα καλά νέα είναι κακά για τις αγορές, θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω sell-off στην περίπτωση μιας μεγαλύτερης εκ της αναμενόμενης αύξησης επιτοκίων από τη Fed», εκτίμησε.

Υπενθυμίζεται πως στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων αργότερα αυτό το μήνα ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό. «Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για τη συνάντηση του Μαρτίου», υπογράμμισε ο Πάουελ μιλώντας στην αμερικανική επιτροπή οικονομικών υπηρεσιών την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Mάκρο

«Άλμα» σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώθηκε στις 211.000, φθάνοντας σε υψηλό 10 εβδομάδων, σε μια ένδειξη ενδεχομένως ότι το πρόσφατο «κύμα» απολύσεων μεγάλων εταιρειών έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό στην αμερικανική αγορά εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά σε διάστημα οχτώ εβδομάδων που οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 200.000. Οικονομολόγοι της Wall Street Journal εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, στην εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαρτίου, θα έφθαναν στις 195.000.

Εμπορεύματα

Κέρδη κατέγραψε την Πέμπτη ο χρυσός, επιστρέφοντας στα «πράσινα» μετά από 2 συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών. Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου έκανε άλμα 0,9%, για να διαμορφωθεί στα 1.834,60 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου ανέβηκε σχεδόν 0,1%, στα 20,165 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαΐου κέρδισε 0,3%, στα 4,039 δολάρια ανά λίβρα. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε 0,9%, στα 1.374,70 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα παράδοσης Απριλίου σημείωσε κέρδη 0,9%, στα 949,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο την Πέμπτη που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην προειδοποίηση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ αυτή την εβδομάδα ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν υψηλότερα, και πιθανώς ταχύτερα, από ό,τι αναμενόταν. Το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου διολίσθησε 1,2%, στα 75,72 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Μαΐου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, απώλεσε 1,3%, στα 81,59 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 3,1% στα 2,6051 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 2,6689 δολάρια το γαλόνι, με πτώση 2,7%. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου έχασε 0,3% στα 2,543 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ανοδικά κινείται η τιμή της βενζίνης – Την έξοδο του Πάσχα αναμένει η αγορά

ΔΕΗ: Ποια οφέλη ξεχωρίζουν S&P και Fitch στην εξαγορά της Enel Romania

Ευρωαγορές: Επικράτησε η ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider