Γιατί η Citi αναβαθμίζει τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και αναμένει συνέχεια στο «ράλι»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Citi αναβαθμίζει τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και αναμένει συνέχεια στο «ράλι»
Την τροποποίηση και αναβάθμιση του guidance της Τράπεζας Πειραιώς, υποστηρίζει η Citi, καθώς όπως αναφέρει, η κίνηση αυτή υποδεικνύει μια πιο θετική προσέγγιση και προοπτική ως προς τα καθαρά έσοδα από τόκους, δεδομένου του θετικού αντίκτυπου από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Την τροποποίηση και αναβάθμιση του guidance της Τράπεζας Πειραιώς, στηρίζει η Citi, καθώς όπως αναφέρει, η κίνηση αυτή υποδεικνύει μια πιο θετική προσέγγιση και προοπτική ως προς τα καθαρά έσοδα από τόκους, δεδομένου του θετικού αντίκτυπου από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αυξάνει την τιμή στόχο της μετοχής στα 2,90 ευρώ στο «base case» σενάριο από 2,10 ευρώ προηγουμένως, στα 3,40 ευρώ στο «bull case» σενάριο και στα 2,10 ευρώ στο «bear case» σενάριο, με σύσταση «buy - high risk».

Citi

Το αρχικό αυτό όφελος ωστόσο, μετριάζεται από την αναπροσαρμογή των προβλέψεων για τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος κινδύνου, ώστε να ληφθεί υπόψη η επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και των αυστηρότερων νομισματικών συνθηκών στην ποιότητα του ενεργητικού και στο κόστος των εκδοθέντων τίτλων AT1. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν τη Citi στο να προβεί σε μια αύξηση των προβλέψεων για τα βασικά κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 12% για εφέτος και κατά 9% για το 2024.

Παράλληλα, αυξάνει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), ώστε να αντανακλάται η θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στο περιθώριο κέρδους. Η διοίκηση αναμένει ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) επί του ενεργητικού θα ξεπεράσει το 2% για εφέτος, από το 1,5% που καταγράφηκε στο εννεάμηνο πέρυσι, στοχεύοντας παράλληλα σε μια αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, υποθέτοντας ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει στο 2,5%. Μάλιστα η Citi θεωρεί πως αυτή η εκτίμηση είναι αρκετά συντηρητική και υπολογίζει σε αύξηση κατά 23% των καθαρών εσόδων από τόκους υπό την υπόθεση ότι το τελικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 3,5%, αργότερα μέσα στο έτος.

Από την άλλη, αυτή η αναβάθμιση μετριάζεται μερικώς από το υψηλότερο λειτουργικό κόστος (OPEX) της τράπεζας, το κόστος κινδύνου και τα κόστη που αφορούν την έκδοση AT1. Βέβαια, η Citi εξακολουθεί να αναμένει ότι η Tράπεζα Πειραιώς θα καταγράψει μια περαιτέρω πρόοδο στο σκέλος της μείωσης του δείκτη NPE, ο οποίος εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 6,3% έως τα τέλη του 2023, από 8,7% στα τέλη Σεπτεμβρίου πέρυσι, παρόλο που ακόμη και αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερα από τον στόχο της διοίκησης για επίπεδα χαμηλότερα του 6%.

Η εκτίμηση του αμερικανικού οίκου για το κόστος κινδύνου για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης των NPEs ευθυγραμμίζεται με το guidance της διοίκησης στις 120 μονάδες βάσης, ενώ ενσωματώνει επιπλέον το κόστος των εκδοθέντων AT1 στο μοντέλο της, το οποίο αντιπροσωπεύει μια ετήσια επιβάρυνση ύψους 53 εκατ. ευρώ στα αποδιδόμενα κέρδη.

Δεδομένης της σταθερότητας των περσινών οικονομικών αποτελεσμάτων, της επιτυχημένης μείωσης των NPEs, των ανθεκτικών μακροοικονομικών προοπτικών της εγχώριας οικονομίας και της προόδου ως προς τη βελτίωση της κεφαλαιακής ισχύος, η Citi αναμένει ότι ο δείκτης fully loaded CET1 της τράπεζας θα ξεπεράσει το 12% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος κεφαλαίου που χρησιμοποιεί για την αποτίμηση της τράπεζας στο 15,9% από 21,6% προηγουμένως.

Επιπλέον, παρά το re-rating που επήλθε κατά τους τελευταίους μήνες, η μετοχή της τράπεζας εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα, με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, TBVPS στο 0,47x και στο 4,8x σε όρους βασικών κερδών ανά μετοχή για εφέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Το έντονο ενδιαφέρον από το Λονδίνο για τις ελληνικές τράπεζες - Η αναδιάταξη θέσεων και οι «καταλύτες» που θα διευρύνουν το «ράλι»

Axia Ventures: Μέσα από τις αντιξοότητες έρχεται η ευκαιρία - Τα top picks για το 2023 στο Χρηματιστήριο

Στο α’ τρίμηνο τα υψηλά των αγορών για το 2023 εκτιμά η JP Morgan με πολλαπλούς «αστερίσκους»

gazzetta
gazzetta reader insider insider