Robinhood: Απώλεια 57 εκατ. δολαρίων λόγω σορταρίσματος από... λάθος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Robinhood: Απώλεια 57 εκατ. δολαρίων λόγω σορταρίσματος από... λάθος
Κατά το σορτάρισμα οι επενδυτές δανείζονται assets που δεν κατέχουν, τα οποία αρχικά πωλούν και στη συνέχεια τα επαναγοράζουν σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή για να τα επιστρέψουν στο δανειστή, με στόχο να επωφεληθούν από τη διαφορά.

Ένα τεχνικό λάθος ήταν η αιτία πίσω από την απώλεια 57 εκατ. δολαρίων από την Robinhood, καθώς οι χρήστες της πλατφόρμας είχαν την ευκαιρία να σορτάρουν μία μετοχή εταιρείας, σε μία συνεδρίαση που σημείωνε έντονες διακυμάνσεις.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της εταιρείας Cosmos Health τριπλασίασε την αξία της στις 16 Δεκεμβρίου, όταν έλαβε χώρα reverse split 1 προς 25.

Ωστόσο, η Robinhood δεν το συνειδητοποίησε έγκαιρα επιτρέποντας έτσι στους χρήστες της να πωλούν περισσότερες μετοχές της Cosmos Health από όσες κατείχαν, και δημιουργώντας θέσεις σορταρίσματος στην Cosmos.

Σημειώνεται ότι κατά το σορτάρισμα οι επενδυτές δανείζονται assets που δεν κατέχουν, τα οποία αρχικά πωλούν και στη συνέχεια τα επαναγοράζουν σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή για να τα επιστρέψουν στο δανειστή, με στόχο να επωφεληθούν από τη διαφορά.

Στην περίπτωση της Cosmos Health, η Robinhood, που συνήθως δεν επιτρέπει το σορτάρισμα στην πλατφόρμα της, αναγκάστηκε να καλύψει τις θέσεις short την ίδια μέρα, κάτι που της επέφερε το οικονομικό πλήγμα.

«Ένα τεχνικό σφάλμα μας έκανε να σορτάρουμε μετοχές και παρόλο που εντοπίστηκε γρήγορα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα απώλεια 57 εκατ. δολαρίων καθώς αγοράσαμε ξανά τις μετοχές αυτές με την τιμή τους να αυξάνεται», δήλωσε ο CFO της Robinhood Τζέισον Γουάρνικ.

Η μετοχή της Cosmos Health είχε πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι την ημέρα του reverse split, καθώς μπήκε στο στόχαστρο των μικροεπενδυτών που συντονίζονται διαδικτυακά και αναζητούν συχνά βαριά σορταρισμένους τίτλους.

Συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής είχε φτάσει έως και τα 23,84 δολάρια στις 16 Δεκεμβρίου και δύο ημέρες μετά είχε υποχωρήσει στα μόλις 5,04 δολ. κάτι που έδινε στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία 53 εκατ. δολαρίων.

Ποσό δηλαδή χαμηλότερο από εκείνο που απώλεσε η Robinhood για να κλείσει τις θέσεις short.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Έως και 4 δισ. δολ. ή και πιο πάνω οι ζημίες από τον σεισμό σε Τουρκία - Συρία

Και η Deliveroo στον «χορό» των απολύσεων - Κόβει το 9% του προσωπικού της

Deutsche Bank: 90% πιθανότητα ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ - Πτώση στις 3.250 μονάδες ο S&P 500

gazzetta
gazzetta reader insider insider