Η Stellantis θα κατασκευάσει ηλεκτρικά «αεροταξί» με την Archer

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Stellantis θα κατασκευάσει ηλεκτρικά «αεροταξί» με την Archer
Η Stellantis θα κατασκευάσει τα αεροταξί της αμερικανικής εταιρείας Archer, αυξάνοντας το μερίδιό της.

Η Stellantis θα παράγει ηλεκτρικά «αεροταξί» εξελιγμένα από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Archer, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Στη μεγάλη έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών (CES) στο Λας Βέγκας, η Stellantis επεσήμανε πως θα επενδύσει επίσης έως και 150 εκατομμύρια δολάρια στην Archer και στο αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τέσσερις επιβάτες εκτός από τον πιλότο.

Το όχημα που ονομάζεται Midnight, μοιάζει με ένα μικρό αεροπλάνο με πολλούς ρότορες στα φτερά του και έχει σχεδιαστεί για να κάνει διαδοχικά ταξίδια περίπου 30 χιλιομέτρων (20 μιλίων) με χρόνο επαναφόρτισης περίπου 10 λεπτών μεταξύ κάθε ταξιδιού, ενώ η Archer οραματίζεται μια εποχή κοινής χρήσης εναέριων διαδρομών, μια «Uber ή Lyft των ουρανών», όπως δήλωσε πέρυσι στο AFP η αντιπρόεδρος Λουίζ Μπρίστοου.

Οι δύο όμιλοι είχαν ήδη συνεργαστεί το 2021, αλλά σε πιο περιορισμένη κλίμακα, με την Stellantis να αναμένεται να παρέχει τεχνική βοήθεια και πρόσβαση στην αλυσίδα εφοδιασμού της. Αυτή τη φορά, η Stellantis αναμένεται να παράγει μαζικά τα αεροσκάφη της Archer ως αποκλειστικός κατασκευαστής στο Κόβινγκτον της Τζόρτζια, στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνεργασία επιτρέπει στην Archer να επιταχύνει την παραγωγή του αεροσκάφους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2024. Αναμένεται επίσης να εξοικονομήσει στην αμερικανική εταιρεία «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες» κατά τη διάρκεια της εκκίνησης της παραγωγής χάρη στην τεχνογνωσία της Stellantis. Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Κάρλος Ταβάρες υπογράμμισε ότι «εντυπωσιάζεται συνεχώς» από την «εφευρετικότητα και την ακλόνητη δέσμευση της Archer να προσφέρει».

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών «αποδεικνύει πώς η Stellantis διευρύνει τα όρια για να παρέχει βιώσιμη ελευθερία κινητικότητας, από το δρόμο στον ουρανό», συνέχισε. Η κίνηση αυτή «τοποθετεί την Archer σε μια ισχυρή θέση για να είναι πρώτη στην αγορά», δήλωσε ο Άνταμ Γκόλντσταϊν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Archer, στην ανακοίνωση.

«Οι δύο εταιρείες μας κάνουν αυτά τα σημαντικά βήματα από κοινού για να υλοποιήσουν μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στη γενιά και να επαναπροσδιορίσουν τις αστικές μεταφορές» τονίζεται ενώ η Archer έχει ήδη λάβει προπαραγγελία για 200 οχήματα από τον αμερικανικό αερομεταφορέα United Airlines.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξανά «βασίλισσα» η General Motors στις ΗΠΑ: Άλμα 2,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2022

Toyota: «Βουτιά» σχεδόν 10% για τις πωλήσεις το 2022

Wall Street: «Πάτησε φρένο» μετά τα πρακτικά της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider