Σ. Κόκκαλης: Πώς και γιατί η Intracom εξελίσσεται σε επενδυτική εταιρεία με «πορτοφόλι» 500 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Κόκκαλης: Πώς και γιατί η Intracom εξελίσσεται σε επενδυτική εταιρεία με «πορτοφόλι» 500 εκατ. ευρώ
Η μετεξέλιξη της εισηγμένης σε επενδυτικό φορέα με στόχευση σε τομείς υψηλής ανάπτυξης που θα έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν σημαντικά κέρδη. Η ιστορική στιγμή για τον επιχειρηματία και την εταιρεία των 45 ετών, η «δύναμη πυρός», τα ακίνητα, οι κινήσεις και το γαϊτανάκι των εξελίξεων.

Ο κύβος ερρίφθη. Ή μάλλον, όπως λένε στην αγορά, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη και οι κινήσεις που γίνονται εδώ και περίπου έναν χρόνο «φωτογράφιζαν» το τέλος (της παλιάς) εποχής στον όμιλο Intracom και το «πέρασμα» σε μια νέα φάση για τον όμιλο του μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη που θα παραπέμπει σε fund, ή αλλιώς σε εταιρεία επενδύσεων.

Επιβεβαιώνοντας, έτσι, όσα κατά καιρούς έχει γράψει το insider.gr για το νέο μοντέλο δράσης της εισηγμένης στα πρότυπα ενός επενδυτικού φορέα, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή της (1977), 40 χρόνια μετά τη δυναμική της επέκταση στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και συστημάτων, σχεδόν 17 έτη μετά την μετεξέλιξή της σε holdings, με στρατηγική θέση σε τομείς υψηλής ανάπτυξης με σημαντική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, με πλήθος θυγατρικών και δραστηριότητα σε δεκάδες χώρες. Ωστόσο, όλα έχουν ένα τέλος. Μόνο που στην περίπτωση της Intracom, σημαίνουν και μια νέα αρχή ως εταιρεία επενδύσεων, η οποία, μετά από 38 χρόνια στην Παιανία «μετακομίζει» σε νέα γραφεία στο Μαρούσι, επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

Τα 500 εκατ. ευρώ και οι στοχεύσεις

«Η INTRACOM, με ισχυρά διαθέσιμα και δυνατότητα μόχλευσης που μπορεί να της εξασφαλίσει επενδυτική ικανότητα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, θα ενταχθεί σε αυτό το περιβάλλον χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και θα επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά προτίμηση σε τομείς στους οποίους η εταιρεία έχει συγκεντρώσει εμπειρία, που θα έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν σημαντικά κέρδη», ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου στην πρόσφατη Γ.Σ. «Η εισηγμένη μετατρέπεται σε 100% εταιρεία επενδύσεων, που αξιοποιώντας τα κεφάλαιά της για διείσδυση σε νέες αγορές, θα αποφέρει σημαντικές αποδόσεις. Θα αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση με τα κατάλληλα εργαλεία. Διαθέτουμε ικανά στελέχη και εμπειρία 45 χρόνων και είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρουμε στους μετόχους μας υψηλές αποδόσεις», συμπλήρωσε. Η Intracom διαθέτει σήμερα 192 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, ενώ σε 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ακινήτων της.

Πώς άρχισε να «ξετυλίγεται το κουβάρι»

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο άρχισε να διαμορφώνεται κάπως πιο ξεκάθαρα όταν στο τέλος του 2021 πωλήθηκε το 92% της Intrasoft International στη δανέζικη NetCompany, έναντι 185 εκατ. ευρώ, κίνηση που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως προάγγελος εξελίξεων καθώς επρόκειτο για ένα δυνατό asset του ομίλου. Ακολούθησαν διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους της Intralot, στην οποία μάλιστα εισήλθε (μέσω διαδικασίας ΑΜΚ), όπως και παλιότερα είχε αναφέρει το insider.gr, το γνωστό hedge fund Standard General το οποίο ειδικεύεται σε επενδύσεις στον χώρο των καζίνο, των τυχερών παιχνιδιών και των media, με την εταιρεία πρόσφατα να ανακοινώνει νέες μπίζνες στο Οχάιο (που κατά κάποιους, ίσως έχουν και «ουρά»), αν και δεν υπάρχουν νεότερα για την είσοδο στο Χρηματιστήριο των ΗΠΑ αλλά και την έξοδο από επιτήρηση (της μετοχής) στην Ελλάδα. Ενδιάμεσα, προέκυψε η πώληση μεριδίου άνω του 31% που κατείχε η Intracom Holdings στην κατασκευαστική θυγατρική Intrakat (διατήρησε το 5,09%) όπου βέβαια είχαμε και άλλες μετοχικές κινήσεις με τους λοιπούς βασικούς μετόχους και 2 ακόμα εφοπλιστικά κεφάλαια. Πάντως, η Intracom έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει στην ΑΜΚ της Intrakat ύψους 100 εκατ. ευρώ με το μερίδιο που της αναλογεί.

«Πωλητήριο» στην Intracom Defence

Την ίδια ώρα, παρά της παλιές διαψεύσεις, ο ίδιος ο Σ. Κόκκαλης στην πρόσφατη Γ.Σ. επιβεβαίωσε ότι δεν αποκλείονται επίκεινται εξελίξεις και με την πώληση της Intracom Defence (EBITDA 2,7 εκατ. ευρώ το 2021 και 20 εκατ. ευρώ ταμείο), που παράγει ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα, εταιρεία για την οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον Ισραηλινά συμφέροντα. O κ. Σωκράτης Κόκκαλης ανέφερε ότι πλέον η παρουσία του Ομίλου στον χώρο της παραγωγής δεν είναι η πιο επωφελής λύση. Για το λόγο αυτό αλλά και λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής πολιτείας ως προς την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν συζητήσεις για πώληση της IDE, μιας σύγχρονης και πρωτοπόρας αμυντικής βιομηχανίας. Αυτή τη στιγμή ωστόσο οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμο αποτέλεσμα.

Η Venture, η απόσχιση ακινήτων και το σενάριο της… ΑΕΕΑΠ

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι προ μηνός περίπου Intracom ανακοίνωνε την ίδρυση της «INTRACOM VENTURES», θυγατρική της κατά ποσοστό 100%, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ και με στόχο την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και εστίαση στους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, με τον υιό του επιχειρηματία, Κων/νο Κόκκαλη, να έχει βασικό ρόλο στο νέο εγχείρημα (στο Δ.Σ. και ο Δ. Θεοδωρίδης).

Τον Οκτώβριο η κίνηση είχε έρθει από το real estate. «Στόχος της απόσχισης του κλάδου ακινήτων είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας και των επενδυτικών ευκαιριών σε παρόμοια περιουσιακά στοιχεία, καθώς και η διευκόλυνση πιθανών συνεργειών», ανέφερε η ανακοίνωση του ομίλου. Επί της ουσίας, στο real estate σχήμα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι δραστηριότητες του γκρουπ στον τομέα, ενδεχομένως τα ακίνητα της εισηγμένης, αλλά και οι νέες εξαγορές στον χώρο αυτόν που, όπως λέγεται στην αγορά, δεν θα αργήσουν να έρθουν. Η περίπτωση της Intradevelopment είναι διαφορετική και ξεχωριστή, με την εταιρεία αυτήν κατά βάση να προωθεί αναπτύξεις για άλλους (τρίτους), ενώ ο όμιλος κατέχει περί το 34,3% της εισηγμένης ΚΕΚΡΟΨ που βέβαια αντιμετωπίζει τα γνωστά δικαστικά προβλήματα για την αξιοποίηση της έκτασης (300 στρέμματα σχεδόν) στο Π. Ψυχικό. H αξία των ακινήτων που έχει στην κατοχή της μέσω της Intradevelopment φέρεται να αγγίζει από τα 60 έως τα 100 εκατ. ευρώ. Στην αγορά κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για το κατά πόσο η Intracom Properties θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ΑΕΑΑΠ. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο θέλει μεγαλύτερη «δύναμη πυρός» και ακίνητα πολλαπλάσια σε αξία, άρα, αν υπάρχουν τέτοια σχέδια, θα πρέπει να γίνουν εξαγορές, συμφωνίες, εισφορές σε είδος και άλλες κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιανουαρίου θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την έγκριση του σχεδίου διάσπασης του κλάδου των ακινήτων της εταιρείας και εισφοράς του σε νέα θυγατρική. Η λογιστική αποτίμηση των ακινήτων του ομίλου ανέρχεται στα 63 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Ξεκινάει αρχές 2023 και ολοκληρώνεται 25/01 η ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ – Πού πάνε τα κεφάλαια, ποια είναι τα ποσοστά

gazzetta
gazzetta reader insider insider