Attica Bank: «Θρίλερ» με τη δεσμευτική επιστολή της Ellington για τη συμμετοχή της στη νέα ΑΜΚ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: «Θρίλερ» με τη δεσμευτική επιστολή της Ellington για τη συμμετοχή της στη νέα ΑΜΚ
Attica Bank
«Θρίλερ» διαρκείας αποδεικνύεται η περίπτωση της Attica Bank, καθώς το τοπίο δεν λέει να ξεκαθαρίσει ενόψει της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. 

«Θρίλερ» διαρκείας αποδεικνύεται η περίπτωση της Attica Bank, καθώς το τοπίο δεν λέει να ξεκαθαρίσει ενόψει της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία που είχε θέσει η ΤτΕ στους μετόχους της Attica Bank προκειμένου να παράσχουν απτές διαβεβαιώσεις για την συμμετοχή τους στην νέα ΑΜΚ. Ωστόσο, οι πληροφορίες φέρουν την Ellington να μην υπέβαλε δεσμευτική προσφορά ή ακριβέστερα, να υπέβαλε προσφορά με αστερίσκους που ουσιαστικά ακυρώνουν την συμμετοχή της στην ΑΜΚ.

Η απροθυμία της Ellington να βάλει νέα κεφάλαια και να αυξήσει σε πλειοψηφικό το ποσοστό της στην Attica Bank είναι εμφανής εδώ και πολύ καιρό. Και η απροθυμία αυτή αφενός ασκεί πιέσεις στο ΤΜΕΔΕ, το οποίο στήριξε με τη συμμετοχή του το ιδιωτικό σχήμα με την Ellington στην προηγούμενη AMK της Attica Bank. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ΑΜΚ του περασμένου Δεκεμβρίου, το ΤΜΕΔΕ βρέθηκε με ποσοστό 14,7% στην Attica Bank, ο e-ΕΦΚΑ με 10,3% και η Ellington/Rinoa με 9,9%. «Μέγας χορηγός» στην ΑΜΚ της Attica Bank ήταν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που διαμόρφωσε το ποσοστό συμμετοχής του στο 63,1%.

Μετά τη φετινή ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Attica Bank ανέρχεται πλέον σε 69,5%, του ΤΜΕΔΕ στο 12,03%, του ΕΦΚΑ στο 8,4% και της RINOA LTD στο 8,08%. Η εξαρχής συμφωνία προβλέπει ότι μετά την πρώτη κεφαλαιακά αναγκαία ΑΜΚ, ο ιδιώτης μέτοχος θα πάρει το πλειοψηφικό ποσοστό με τη δεύτερη αναπτυξιακή ΑΜΚ.

Το «θολό» τοπίο από την Ellington ανοίγει δυνητικά και το plan B για τον ιδιώτη μέτοχο στην επικείμενη ΑΜΚ, δηλαδή την δυνατότητα εισόδου νέου ιδιώτη επενδυτή στη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας. Οι κατευθύνσεις αναμένεται να δοθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος το αμέσως προσεχές διάστημα.

Εν τω μεταξύ, στην ΤτΕ θα υποβληθεί το εγκεκριμένο από το Δ.Σ. της 14ης Δεκεμβρίου κεφαλαιακό και επιχειρησιακό πλάνο της Attica Bank. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν κατάφερε να συμφωνήσει στην στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων της Τράπεζας. Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των NPLs (εκκρεμούσες τιτλοποιήσεις Ωμέγα και Μετεξέλιξις) αναμένεται να συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ την ερχόμενη Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Στις 30 Δεκεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank για να εγκρίνει την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας κατά 490 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις. Αρχικά με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έως 473,3 εκατ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Στη βάση αυτή θα εκδοθούν ως 35.062.731 νέες κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ και τιμή διάθεσης 13,50 ευρώ η καθεμία. Προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά μέχρι τα 490 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης προβλέπει και την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) κατά τουλάχιστον 16,7 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που τα warrants δεν αγοραστούν από το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington για να αυξήσει το ποσοστό του στη Attica Bank, η τράπεζα μπαίνει στη διαδικασία αναζήτησης νέου επενδυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Μετά την επιδότηση στους ευάλωτους, σειρά παίρνουν οι καταθέσεις – Τι σχεδιάζουν

Τράπεζες: Οι επτά παράμετροι του σχεδίου στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών

Σταϊκούρας: Οι τράπεζες έπρεπε να τρέξουν πιο γρήγορα τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών

gazzetta
gazzetta reader insider insider