Πάνω από 400 δισ. δολάρια οι απώλειες για τον τεχνολογικό κλάδο στην Ευρώπη το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 400 δισ. δολάρια οι απώλειες για τον τεχνολογικό κλάδο στην Ευρώπη το 2022
«Έχουμε περάσει από μια περίοδο του 2021 όπου το κεφάλαιο ήταν άφθονο, όταν ήταν φθηνό, σε μια περίοδο όπου είναι πιο δύσκολο να αντληθούν κεφάλαια και σε μια περίοδο όπου το κόστος του κεφαλαίου έχει αυξηθεί»

Ο τεχνολογικός κλάδος της ΕΕ απώλεσε 400 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία φέτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «State of European Tech» της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico.

Παράλληλα, η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη μειώθηκε στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2021. Τα υψηλά επιτόκια, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έλλειψη ικανού εργατικού δυναμικού ήταν μεταξύ των λόγων που οφείλονται για την πτώση.

«Το ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον από την παγκόσμια οικονομική κρίση», δήλωσε στο Reuters ο Τομ Βαϊνμάιερ, συνεργάτης της Atomico.

Στην Ευρώπη, ορισμένες εταιρείες έχουν δει απότομες πτώσεις στις αγοραίες αξίες τους. Η Klarna, ο σουηδικός όμιλος buy now, pay later, μείωσε την αποτίμησή του κατά 85% από 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων των ευρωπαϊκών startups αναμένεται να μειωθεί στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, δηλαδή χαμηλότερα κατά 18% από ό, τι το 2021, σύμφωνα με την ίδια έκθεση που βασίστηκε σε δεδομένα από 41 χώρες.

«Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αλλάξει και μαζί με αυτό, οι προσδοκίες όλων των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας πρέπει να αναπροσαρμοστούν» πρόσθεσε ο κ. Βαϊνμάιερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2022: Fuel Pass 2, Πισπιρίγκου και βασίλισσα Ελισσάβετ στην κορυφή

Σε ψηφιακά μονοπάτια βαδίζει η υγεία στην Ελλάδα - Τα έργα που έρχονται

Apple: Αλλαγές στις τιμολογήσεις του App Store - Εύρος από 29 σεντ έως 10.000 δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider