Ανεβάζουν ταχύτητα οι online πωλήσεις αλκοολούχων ποτών – Τα νέα δεδομένα και η επόμενη μέρα

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
Ανεβάζουν ταχύτητα οι online πωλήσεις αλκοολούχων ποτών – Τα νέα δεδομένα και η επόμενη μέρα
Ποια είναι η συνεισφορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην παγκόσμια βιομηχανία των αλκοολούχων ποτών και πως θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια. Ποια ποτά φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρονικών παραγγελιών και πώς επηρεάζει την εν λόγω αγορά η πληθωριστική κρίση.

Ραγδαία άνοδο αναμένεται να καταγράψουν τα επόμενα χρόνια οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αλκοολούχων ποτών διεθνώς, διεκδικώντας ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από νέα μελέτη της βρετανικής εταιρείας ερευνών IWSR που παρακολουθεί τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών σε περισσότερες από 160 χώρες στον κόσμο, την επόμενη πενταετία οι συνολικές online πωλήσεις αλκοολούχων ποτών αναμένεται να συνεισφέρουν επιπλέον 10 δισ. δολάρια στην παγκόσμια ποτοποιία, αγγίζοντας τα 40 δισ. δολάρια έως το 2026.

Παρά τις σκιές που κάνουν την εμφάνισή τους σε μακροοικονομικό επίπεδο και την επιστροφή των καταναλωτών στις προ – πανδημίας αγοραστικές συνήθειες που περιορίζουν ελαφρώς τη δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι online πωλήσεις αλκοολούχων ποτών καλά κρατούν, ενώ αναμένεται να «τρέξουν» με ανάπτυξη 34% έως το 2026 στις βασικότερες αγορές του πλανήτη, όπως Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ολλανδία, Νιγηρία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Να σημειωθεί εδώ ότι το 2019 – το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν το ξέσπασμα της πανδημίας – οι ηλεκτρονικές αγορές αλκοολούχων ποτών είχαν καταγράψει άνοδο 12%, ενώ το 2020 ενισχύθηκαν κατά 43%.

Και όσο το κόστος ζωής αυξάνεται, τόσο οι ηλεκτρονικές αγορές επιβεβαιώνουν ότι οι παραγγελίες για αλκοολούχα ποτά στρέφονται σε brands με ισχυρή αξία. «Το κανάλι των online αγορών εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης για τη βιομηχανία ποτών», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Guy Wolfe, manager της IWSR Drinks Market Analysis.

«Ατμομηχανές» της ανάπτυξης ΗΠΑ και Κίνα

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ θα αποτελέσουν τις «ατμομηχανές» της ανάπτυξης του online καναλιού της παγκόσμιας βιομηχανίας ποτών, με την κινεζική αγορά να διατηρεί την ηγετική της θέση και να την αμερικανική να παράγει πρόσθετη αξία τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στα αλκοολούχα ποτά θα καταγραφεί σε χώρες όπως το Μεξικό και η Νιγηρία, όπου η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερη βάση. Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η αγορά της Βραζιλίας.

Κερδίζει μερίδια στο ηλεκτρονικό εμπόριο η μπύρα

Αποτελώντας έναν αρκετά ισχυρό «παίκτη» της παγκόσμιας ποτοποιίας, η μπύρα κερδίζει ταχύτατα ολοένα και υψηλότερα μερίδια στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς η μια μετά την άλλη οι γνωστότερες ζυθοποιίες του κόσμου αυξάνουν τη δυναμική τους στο online κανάλι.

Ισχυρή ανάκαμψη αναμένεται να καταγράψουν επίσης και τα έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά (ready to drink – RTD), μια κατηγορία ποτών που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μέσα στην πανδημία και που, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία της IWSR, μπύρα, μηλίτης και έτοιμα προς κατανάλωση ποτά αναμένεται να καλύπτουν το ένα τέταρτο των ηλεκτρονικών παραγγελιών έως το 2026, διεκδικώντας σημαντικά μερίδια από τις online αγορές του κρασιού που μέχρι στιγμής πρωτοστατούν.

Σημαντικές επιδόσεις αναμένεται να καταγράψει και το ουίσκι στην αμερικανική αγορά, ενώ το δικό τους μερίδιο αγοράς θα διεκδικήσουν και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο παρέχει σημαντικότατες ευκολίες έναντι των παραδοσιακών αγορών μέσα σε ένα κατάστημα, η ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. «Οι online πωλήσεις μπορούν να επιτύχουν μια υγιή ανάπτυξη, ενώ η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες», προβλέπει ο Guy Wolfe, αποκωδικοποιώντας το μέλλον της διεθνούς ποτοποιίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης για «καλάθι των παιχνιδιών»: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, υπάρχει διάθεση και από τα καταστήματα

Ανθεκτικό και ταχέως αναπτυσσόμενο το ελληνικό startup οικοσύστημα