Διπλασιάζεται το κόστος διάσωσης της Uniper - Στα 51,5 δισ. ευρώ το συνολικό ύψος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλασιάζεται το κόστος διάσωσης της Uniper - Στα 51,5 δισ. ευρώ το συνολικό ύψος
Το ποσό των 25 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον η γερμανική Uniper, το μεγαλύτερο θύμα της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης μέχρι στιγμής.

Το ποσό των 25 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον η γερμανική Uniper, το μεγαλύτερο θύμα της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης μέχρι στιγμής, ώστε να καλύψει τις έξτρα απώλειες που προέκυψαν μετά τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, ανεβάζοντας περίπου στα 51,5 δισ. ευρώ το κόστος κρατικοποίησης του ενεργειακού κολοσσού.

Όπως αναφέρει το Reuters, η τροποποιημένη συμφωνία διάσωσης αντικατοπτρίζει την ακύρωση της ειδικής εισφοράς φυσικού αερίου, που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις γερμανικές εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου να αντέξουν το κόστος, ενώ στη νέα συμφωνία συμπεριλαμβάνονται «ενέσεις» μετοχικού κεφαλαίου.

«Ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου της Γερμανίας θα πληρώνεται πλέον από τα φορολογικά έσοδα - και όχι, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί μέσω μιας ειδικής εισφοράς για το φυσικό αέριο», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, σημειώνοντας πως «χωρίς αυτή την ελάφρυνση, οι πελάτες μας, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, θα αντιμετώπιζαν αναπόφευκτα ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη από τον Οκτώβριο πηγές με γνώση των εξελίξεων ανέφεραν ότι θα χρειάζονταν δεκάδες δισεκατομμύρια πρόσθετης χρηματοδότησης για τη σταθεροποίηση της Uniper μετά την απόφαση του Βερολίνου να καταργήσει την ειδική εισφορά, η οποία θα επέτρεπε στις εταιρείες φυσικού αερίου να μετακυλήσουν το μεγαλύτερο μέρος του υψηλότερου κόστους προμήθειας στους πελάτες.

Υπενθυμίζεται πως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας παραλίγο να καταρρεύσει νωρίτερα το 2022, όταν η Ρωσία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της, σταμάτησε τις ροές φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Συζητήσεις για πλαφόν στο ρωσικό αργό μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι

ΗΠΑ: Σε υψηλό τριών μηνών οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider