Κομισιόν: Τι αναφέρει για Αττική Οδό, Εγνατία, λιμένα Ηρακλείου, ΕΕΣΥΠ – Προχωρά το ΟΑΚΑ, εκκρεμότητες στην ΕΤΑΔ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Τι αναφέρει για Αττική Οδό, Εγνατία, λιμένα Ηρακλείου, ΕΕΣΥΠ – Προχωρά το ΟΑΚΑ, εκκρεμότητες στην ΕΤΑΔ
Ποια είναι η κατάσταση, οι εκκρεμότητες και τα επόμενα βήματα σε ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη. Θετικό το γενικό σχόλιο των Βρυξελλών για την δουλειά του ΤΑΙΠΕΔ. Τι αναφέρει η έκθεση για το Υπερταμείο και assets όπως το ΟΑΚΑ, τα δημόσια ακίνητα και οι ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ.

«Η ιδιωτικοποίηση για την Αττική Οδό είναι σε εξέλιξη όπως έχει προγραμματιστεί. Η φάση των δεσμευτικών προσφορών δρομολογήθηκε στις 8 Ιουλίου με οκτώ ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν προεπιλεγεί και για να προχωρήσει ο διαγωνισμός το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρέπει να παρέχει σαφήνεια σχετικά με την πολιτική διοδίων. Η δέσμευση ήταν για έναρξη της φάσης των δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν για το asset της Αττικής Οδού στην τελευταία της έκθεση αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Σε γενικό τους σχόλιο οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι «οι συναλλαγές που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ έχουν προχωρήσει. Σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις, έγινε το οικονομικό κλείσιμο για το τη ΔΕΠΑ (Gas Corporation Infrastructure) και η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή για την εξαγορά πλειοψηφικής συμμετοχής στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας. Αρκετές προϋποθέσεις για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού έχουν ολοκληρωθεί και σε διάφορα άλλα έργα υποδομής υπάρχει πρόοδος σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η συνεχής υποστήριξη από τα Υπουργεία παραμένει ζωτικής σημασίας για την ομαλή ολοκλήρωση των αντίστοιχων συναλλαγών. Η συναλλαγή για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ακυρώθηκε λόγω των γεωπολιτικών εκτιμήσεων στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Εγνατία Οδός: Προχωρούν διαδικασίες – Αίτημα κοινοπραξίας για επιπλέον χρόνο

Για την Εγνατία Οδό, σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει τις εκκρεμείς μελέτες για τον καθορισμό των απαιτούμενων εργασιών για την αδειοδότηση 16 σηράγγων. Με την ολοκλήρωση αυτών των μελετών και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών, η διαδικασία αδειοδότησης από τη Δημόσια Αρχή για τις Σήραγγες αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του 2023. Επιπλέον, τέσσερις νέοι σταθμοί διοδίων έχουν κατασκευαστεί και ήδη λειτουργούν. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρακολουθεί στενά την έγκαιρη εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων της συναλλαγής ώστε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σημαντική παραχώρηση αποζημιώσεων που πρέπει να καταβληθούν στον παραχωρησιούχο. Ο προτιμώμενος πλειοδότης υπέβαλε μεταγενέστερα αιτήματα για παράταση της περιόδου οριστικοποίησης των τευχών δημοπράτησης, καθυστερώντας έτσι τη συμπλήρωση και την υποβολή των φακέλων στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους προσυμβατικούς ελέγχους που απαιτούνται για τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης. Αυτές οι καθυστερήσεις προέκυψαν λόγω της πολυπλοκότητας αυτής της μεγάλης οδικής συναλλαγής με διόδια».

Τέλος 2022 οι Γούρνες

Για το ακίνητο των 345 στρεμμάτων στις Γούρνες Ηρακλείου (επενδυτής REDS, ομίλου Ελλάκτωρ), αναφέρεται ότι το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται εντός του Q4 2022, δηλαδή στο τέλος του έτους.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει την ολοκλήρωση διαδικασιών για τον λιμένα Ηγουμενίτσας και την ακύρωση της διαδικασίας για Αλεξανδρούπολη, ενώ για τον λιμένα Ηρακλείου σημειώνει ότι ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών επαναπρογραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ώστε να ενσωματωθούν βελτιώσεις στα έγγραφα του διαγωνισμού, σύμφωνα με τα «μαθήματα» από τις προηγούμενες συναλλαγές ιδιωτικοποίησης λιμένων, με τρόπο που μπορεί να συντομεύσει τη συνολική διάρκεια της συναλλαγής.

Αναφορά γίνεται για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκευσης Αερίου Νότιας Καβάλας, με την Κομισιόν να αναφέρει ότι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Κανονιστικό Πλαίσιο Τιμών Αποθήκευσης Αερίου εκδόθηκε στις 19 Ιουλίου 2022. Υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μέρος αυτής της εγκατάστασης αποθήκευσης για τα εθνικά στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του 2022.

Τι λέει για το Υπερταμείο – Η ΕΤΑΔ και το ΟΑΚΑ

«Άλλες συμφωνημένες ενέργειες που σχετίζονται με την ΕΕΣΥΠ έχουν επίσης πραγματοποιηθεί. Ένα πρώτο στάδιο προσδιορισμού του επιλέξιμου τμήματος του 2018 πακέτου περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τη μεταβίβασή του στην δημόσια εταιρεία ακινήτων έχει ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, η διαδικασία οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στα διαθέσιμα στοιχεία, βάσει των οποίων οι αρχές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη διαδικασία ενώ επίσης εστιάζουν στη βελτίωση των επιδόσεων και των αποτελεσμάτων της Εταιρείας. Η συνολική απόδοση της εταιρείας παραμένει κάτω από τις προσδοκίες, και η εταιρεία και οι αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν προτάσεις για να το διορθώσουν. Η προετοιμασία για την εκπόνηση λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας και επιχειρηματικού σχεδίου για το Ολυμπιακό Αθλητικών Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) έχει προχωρήσει, αν και με αργούς ρυθμούς. Αναμένεται η πρόσκληση υποβολής προσφορών ότι θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022 και θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023», αναφέρει η Κομισιόν για το Υπερταμείο σε γενικό της σχόλιο.

Για το ΟΑΚΑ αναφέρει επίσης ότι το «κλειδί» παραμένει να διασφαλιστεί ότι μπορεί να δημιουργηθούν αρκετά έσοδα για να εγγυηθούν την οικονομική βιωσιμότητα ενός αστικού πόλου αθλητισμού και αναψυχής υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμα, καλύπτοντας όχι μόνο τη συντήρηση, αλλά και τις προσδοκώμενες βελτιώσεις και επενδύσεις κεφαλαίου.

Όσον αφορά στην ΕΤΑΔ, αναφέρεται (για το πακέτο του 2018) ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι επιλέξιμο για μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ (όπως όχθες ποταμών, δάση εκτάσεις, υγροτόπους ή οικόπεδα ειδικού πολιτιστικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέρον). Η μέχρι στιγμής διαδικασία έχει εντοπιστεί και μεταφέρει στην ΕΤΑΔ 186 επιλέξιμα περιουσιακά στοιχεία. Η διαδικασία ελέγχου περιουσιακών στοιχείων για μεταφορά στην ΕΤΑΔ είχε παρεμποδιστεί σε περιοχές που δεν είχαν ολοκληρωθεί οι κτηματολογικοί και οι δασικοί χάρτες αλλά και λόγω της γενικά περιορισμένης ποιότητας των δεδομένων που ήταν διαθέσιμα. Η διαδικασία ελέγχου είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των διαθέσιμων δεδομένων. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία και για ακίνητα που επί του παρόντος αξιολογούνται ως μη επιλέξιμα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία θα μπορούσε να επανεξεταστεί η κατάστασή τους εάν προκύψουν νέες σχετικές πληροφορίες. Η ΕΕΣΥΠ έχει ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του δημόσιου real estate και αυτό το σχέδιο στρατηγικής βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει νομοθεσία για τακτοποίηση το καθεστώς εκείνων των δημοσίων ακινήτων που έχουν παρανόμως καταληφθεί από ιδιώτες. Αυτή η νέα νομοθεσία θα έχει ως στόχο την επίλυση μακροχρόνιων θεμάτων που επηρεάζουν περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ. Όπως σημειώθηκε σε προηγούμενες εκθέσεις, η ΕΤΑΔ δεν έχει ακόμη αποδώσει ικανοποιητικές αποδόσεις σε σχέση με το χαρτοφυλάκιό της και μια στρατηγική για σημαντική βελτίωση αυτών των επιδόσεων θα αναπτυχθεί κατά προτεραιότητα.

Εταιρείες ύδρευσης

Αναφορικά με τις ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, σημειώνεται ότι σε συνέχεια απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την ιδιοκτησία του πλειοψηφικού ποσοστού στις επιχειρήσεις ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης, έχουν εγκριθεί κατάλληλες νομοθετικές διατάξεις (άρθρα 114 και 115 του ν. 4964/2022 ΦΕΚ Α 150/30.7.2022) που διευκρινίζει πώς η ΕΕΣΥΠ θα ασκήσει τα δικαιώματά της ως πλειοψηφικός μέτοχος αυτών των εταιρειών κοινής ωφέλειας συμβάλλοντας στην εκπλήρωση της συνταγματικής υποχρέωσης να παρέχουν αδιάλειπτες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στο κοινωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απόβλητα: «Κληρώνει» για σύμβαση 98 εκατ. ευρώ στη Δ. Αττική – Η «παρουσία» των Intrakat – Μεσόγειος – WATT

Στην τελική ευθεία το mega deal Βαρδινογιάννη – ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις ΑΠΕ αξίας 1 δισ. ευρώ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το επενδυτικό πλάνο της ONEX – Ο ορίζοντας 6μήνου, τα προγράμματα και η χρηματοδότηση  

gazzetta
gazzetta reader insider insider