«Καμπανάκι» Bundesbank στις γερμανικές τράπεζες για τα μερίσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» Bundesbank στις γερμανικές τράπεζες για τα μερίσματα
Σήμα κινδύνου από την Bundesbank.

Οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν υποσχέσεις στους μετόχους τους για μερίσματα παρά τα μεγάλα κέρδη φέτος, καθώς οι προοπτικές για την οικονομία χειροτερεύουν, σύμφωνα με τον Χοακίμ, Γουερμέλινγκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank.

«Αυτό για το οποίο βασικά προειδοποιούμε τις τράπεζες είναι να δίνουν μεσοπρόθεσμες υποσχέσεις στους επενδυτές για πληρωμές μερισμάτων. Αν σε δεσμεύουν τέτοιες υποσχέσεις, παρόλο που το περιβάλλον έχει αλλάξει ριζικά, μπαίνεις σε ένα πολύ δύσκολο δίλημμα» εξήγησε σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα ισχυρά φετινά κέρδη δεν πρέπει να οδηγήσουν σε «απροσεξία» τους Γερμανούς τραπεζίτες καθώς «το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι λίγο χειρότερο» και τα ιδρύματα θα πρέπει να διατηρήσουν κεφαλαιακά διαθέσιμα για να αντισταθμίσουν τυχόν ζημιές.

«Η τρέχουσα κατάσταση, η οποία είναι ακόμα καλή, δεν πρέπει να οδηγήσει σε λάθη» εξήγησε.

Οι τράπεζες αναφέρουν μεγάλα κέρδη ενώ ανακοινώνουν μερίσματα και επαναγορές μετοχών, ενισχυμένες από την απότομη αύξηση των επιτοκίων και την έκρηξη των συναλλαγών.

Στη Γερμανία, όπου η Bundesbank αναμένει μια ήπια ύφεση το επόμενο έτος, η Deutsche Bank θέλει να αυξήσει το επόμενο μέρισμά της κατά 50% ως μέρος ενός σχεδίου διανομής 8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025, ενώ η Commerzbank πρόκειται να καταβάλει του χρόνου, το πρώτο της μέρισμα από το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: «Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει μία κρίση τον φετινό χειμώνα και το 2023»

Goldman Sachs: Ο «χαμένος παράδεισος» της Wall Street και ο κίνδυνος μιας βίαιης διόρθωσης

«Μπόνους» 6 δισ. ευρώ για το ελληνικό χρέος και στοχευμένα μέτρα στήριξης - Τα 2 σενάρια για πλεονάσματα 1,4% και 3,1%

gazzetta
gazzetta reader insider insider